Nokia valitsi Microsoftin - riittääkö se?

Jorma Ollila
Teksti
Juha Jaakkola
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop (vas.) ja Microsoftin pääjohtaja Steve Ballmer Nokian pääomamarkkinapäivillä Lontoossa 11. helmikuuta. Kuva Leon Neal / AFP / Lehtikuva.

Nokian henkilökunta odotti perjantaita, helmikuun 11. päivää toivon ja pelon vallassa. Aamulla räjähti uutispommi, joka murskasi toiveet. Yhtiön johto ilmoitti, että se hylkää oman Symbian-käyttöjärjestelmänsä ja ottaa amerikkalaisen Microsoftin Windows Phonen ensisijaiseksi alustaksi.

Nokian Symbian-puhelimia on maailmalla parisataa miljoonaa kappaletta, eikä niiden valmistus lopu kuin seinään. Mutta ketä puhelimen ostajaa tai mitä operaattoria ne enää kiinnostavat, kun ne leimautuivat saman tien auringonlaskun tuotteeksi?

Microsoftin pääjohtaja Steve Ballmer ilmoitti Nokian pääomamarkkinapäivillä Lontoossa, että Nokia Windows -puhelimen kehittäminen on jo aloitettu. Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop ei kuitenkaan osannut sanoa, milloin ensimmäinen Windows-malli putkahtaa markkinoille. Symbianin alasajo ja Windowsin odottelu antavat kilpailijoille loistavan tilaisuuden murjoa Nokian markkinaosuuksia.

Nokia jakautuu huhtikuussa kahteen liiketoimintayksikköön. Toinen niistä on älypuhelimista vastaava Smart Devices ja peruspuhelinyksikkö Mobile Phones. Siitä lähtien yhtiö siis tekee Älypuhelimia ja Pölhöpuhelimia. Äly tulee Microsoftilta. Pölhön rooli lankeaa Nokian tuotekehittelijöille ja ohjelmasuunnittelijoille.

Nokian ja Microsoftin “strateginen kumppanuus” tekee rumaa jälkeä Suomessa. Tuhannet ihmiset menettävät työpaikkansa. Nyt Suomessa alkaa teollinen rakennemuutos, joka voi olla rajumpi kuin telakka- ja metsäteollisuudessa. Kysymys ei nimittäin ole pelkästään Nokiasta, vaan myös sitä ruokkivista alihankkijoista.

Työ- ja elinkeinoministeriön ministerikaksikko, Mauri Pekkarinen (kesk) ja Anni Sinnemäki (vihr) kertoivat aloittaneensa jo toimet jälkien paikkaamiseksi.

“Työ- ja elinkeinoministeriössä käynnistetään välittömästi toimet rakennemuutoksen hallituksi hoitamiseksi yhteistyössä Nokian kanssa”, Pekkarinen ilmoitti perjantaina. Hallitusta rakennemuutoksesta on Suomessa karvaita kokemuksia.

Sijoittajatkin pettyivät

Sijoittajiakaan ei kahden horjuvan jättiläisen kumppanuus vakuuttanut. Nokian jo ennestään syvään sukeltanut kurssi laski perjantaina kymmenen prosenttia. Vieläkään ei ole mahdotonta, että joku kilpailija tai pääomasijoittaja iskee kumppanuuden väliin ja tekee Nokiasta vihamielisen ostotarjouksen. Microsoftin ja Nokian fuusiosta ei ainakaan vielä perjantaina ollut puhetta.

Nokia yrityskuva ja brändi ovat tuhoutuneet hämmästyttävän nopeasti. Sama mies, Jorma Ollila, joka nosti Nokian kunnian kukkuloille, on istunut yhtiön hallituksen puheenjohtajana romahduksen aikana.

“Mielikuva on todellisuutta. Se joka ei hallitse peliä, joka johtaa tiettyyn mielikuvaan, on häviäjä”, Ollila puhui Ulkomaankauppaliiton vuosikokouksessa kymmenisen vuotta sitten.

Ollila kertoi Nokian myös oppineen lukemaan markkinoita ja muuntamaan näkemyksensä toimintamalliksi. Nokia oli päässyt jopa niin pitkälle, että se pystyi itse luomaan markkinoita.

“Markkinoiden ja teknologian muutos on niin nopea, ettei jälkijunassa tuleville ole paljon katetta jaossa”, Ollila sanoi.

Nyt näyttää siltä, että Nokia on ajautunut itse juuri siihen tilanteeseen, josta Ollila aikoinaan kilpailijoitaan varoitti.

Julkaistu 10.2.2011 klo 17.00, päivitetty 11.2.2011 klo 16.30.

Aiheesta lisää
Onko Nokia menettänyt otteensa? Stephen Elopin paineet kasvavat (Suomenkuvalehti.fi 10.1.2011)
Toimitusjohtaja hallituksessa – Nokian heikko kohta? (Suomenkuvalehti.fi 17.9.2010)
Olli-Pekka Kallasvuo syrjään Nokian johdosta – riittääkö yhtiön noste? (Suomenkuvalehti.fi 10.9.2010)