Virolainen pesula harhautti Helsingin poliisilaitosta

Gorefield
Gorefield on ilmoittanut osoitteekseen Salve 3:n Tallinnan laitamilla. Todellisuudessa täällä ei pestä pyykkiä. Kuva Marjo Tynkkynen.

Helsingin poliisilaitosta on sumutettu pesulapalveluiden kilpailutuksessa. Virolainen Gorefield Eesti As voitti viime syksynä tarjouskilpailun Pasilan poliisivankilan pyykistä halvimmalla hinnalla, mutta yritys antoi tarjouksessa lukuisia vääriä ja harhaanjohtavia tietoja.

Suomen Kuvalehden haltuunsa saamassa tarjouksessa Gorefield väittää, että Hohenstein-instituutti, arvovaltainen saksalainen tutkimuslaitos, tarkastaa pesulan laadun neljästi vuodessa. Tarkastajaksi nimetään Dr. Herbert Knorr, mutta häntä ei tunneta Saksassa.

”Dr. Herbert Knorr ei työskentele instituutissa eikä tee instituutille töitä”, Hohensteinin laatujohtaja Fritz Ulrich Eckert vahvistaa.

Myös kansainvälinen pesuainevalmistaja Ecolab kiistää valvovansa pesuaineiden käyttöä yhdessä Gorefieldin kanssa, vaikka virolaispesula niin väittää Helsingin poliisilaitokselle. ”Emme myy pesuaineita emmekä tee yhteistyötä Gorefield-nimisen yrityksen kanssa”, Ecolabista kerrotaan.

Virolaispesula väittää kehittävänsä ympäristöasioita saksalaisen pesulavaikuttaja Friedrich Habermeyerin kanssa, joka nimetään tarjouksessa Gorefieldin ”yhdeksi pääomistajaksi”. ”En ole Gorefieldin omistaja tai vastuuhenkilö”, Habermeyer kiistää.

Helsingin poliisilaitokselle Gorefield kuvaa yksiselitteisesti, että yrityksellä on yksi suuri, kahdessa vuorossa päivittäin toimiva teollisuuspesula, jossa on häiriötilanteiden varalle kahdet koneet, mankelit ja viimeistely-yksiköt. Tällaista pesulaa ei ole olemassa.

Hallituksen jäsenen Siivo Silveksen mukaan Gorefield on osakkaana kahdessa muussa pesulassa, joista toinen sijaitsee Haapsalussa, toinen Viimsissä Tallinnan naapurissa. Viron kaupparekisterin mukaan Gorefield tai Silves ei kuitenkaan ole omistaja kummassakaan pesulassa. Viimeisimmän, vuoden 2009 tilinpäätöstietojen mukaan sekä Haapsalun että Viimsin pesulat ovat pieniä.

Suomen Kuvalehden laajan selvityksen mukaan Gorefield on etsinyt ahkerasti alihankkijoita, vaikka tarjouksessa yritys kiistää ehdottomasti käyttävänsä välikäsiä.

”Teen heille alihankintaa. Osa pyykistä tulee Virosta, osa Suomesta”, eräs tallinnalaisen pesulanomistaja paljastaa SK:lle.

Gorefieldissä vaikuttaa myös suomalainen Ronnie Malmsten. Malmstenin pyörittämä Admiral valloitti Suomen pesulamarkkinoita muutama vuosi sitten. Nyt Admiralin haetaan konkurssiin velkojen takia. Malmstenilla ei ole virallista Gorefieldissä, mutta hänen allekirjoituksensa on useissa yrityksen tarjouksissa, ja hän on yksi Helsingin poliisilaitoksen yhteyshenkilöistä.

Gorefieldin asiakkaita Suomessa ovat Helsingin poliisilaitoksen lisäksi muun muassa Helsingin yliopisto sekä Jyväskylän ja Kotkan kaupungit.

Aiheesta lisää SK:ssa 4/2011 (ilm. 28.1.).

SK kertoi Admiralin ja Ronnie Malmstenin pyykkibisneksistä vuonna 2008. Lue juttu pdf-tiedostona.