Onko Nokia menettänyt otteensa? Stephen Elopin paineet kasvavat

Nokia

Viime vuosi oli Nokialle raskas. Yhtiö näytti menettäneen otteensa – markkinaosuus kääntyi laskuun ja pörssikurssi putosi pahimmillaan alle seitsemään euroon. Huipussaan vuonna 2000 Nokian osakkeesta maksettiin 63 euroa.

Toukokuussa Nokian hallitus heräsi ja ryhtyi kaikessa hiljaisuudessa etsimään uutta toimitusjohtajaa Olli-Pekka Kallasvuon tilalle. Ehdokkaita haettiin sekä ulkoa että talon sisältä. Syyskuussa hallitus päätyi lopulta kanadalaiseen Stephen Elopiin, joka aloitti vauhdikkaasti käynnistämällä yt-neuvottelut.

Lokakuussa Nokia ilmoitti vähentävänsä maailmanlaajuisesti 1 800 työpaikkaa. Irtisanotuista noin 800 työskenteli Suomessa, pääosin Nokian vanhan käyttöjärjestelmän Symbianin tuotekehityksessä.

Elopin on päätettävä, kannattaako Nokian ylipäätään pitää kiinni Symbianista. Ensimmäiset Symbian-laitteet tulivat myyntiin 2002. Ne hallitsivat suvereenisti markkinoita, kunnes iPhone ja muut kosketusnäyttöpuhelimet alkoivat yleistyä.

Nokia on edelleen maailman suurin matkapuhelinvalmistaja, mutta sen asema murenee kovaa vauhtia. Yhtiö markkinoi voimakkaasti uutta lippulaivaansa N8:aa ja muita kosketusnäyttöpuhelimiaan, mutta yhä useampi valitsee iPhonen tai Samsungin myös Suomessa. Yhdysvalloissa Nokia putosi jo vuosia sitten pikkutekijäksi.

Nokia uhkaa jäädä jalkoihin, kun painopiste siirtyy laitteista palveluihin. Älypuhelimien hinnat ovat pudonneet sen verran, että niistä on tullut länsimaissa jokamiehen kännyköitä. Miljoonat selailevat nettiä ja kuuntelevat musiikkia kännyköillä, jotka ovat helppokäyttöisempiä kuin Nokian mallit.

Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan Symbian-käyttöjärjestelmä oli vielä marraskuussa älypuhelinten ykkönen 37 prosentin markkinaosuudella. Googlen kehittämä Android kiilasi kakkoseksi 26 prosentilla. Applen iOS oli kolmas 17 prosentilla.

Gartner ennustaa, että Android ohittaa Symbianin 2014. Se voi tapahtua paljon aikaisemminkin, sillä esimerkiksi Samsung, Motorola ja Sony-Ericsson ovat loikanneet Symbian-leiristä Androidiin.

Ensimmäiset Android-puhelimet tulivat markkinoille 2007. Niiden markkinaosuus oli vielä vuosi sitten seitsemän prosenttia mutta nyt lähestytään jo 30 prosentin rajaa. Eniten Android-puhelimia valmistaa Samsung.

Elopin vaihtoehdot

Nokia on kehitellyt jo jonkin aikaa uutta Linux-pohjaista käyttöjärjestelmää yhteistyössä mikroprosessorijätti Intelin kanssa. Meegoksi ristitystä ohjelmistoalustasta toivotaan haastajaa Androidille ja iPhonelle.

Ensimmäisiä Meego-kännyköitä odotetaan markkinoille tänä vuonna, mutta kaikesta päätellen Elop tutkii muitakin vaihtoehtoja.

Hänen väitetään innostuneen Androidista sen joustavuuden vuoksi. Markkinoilla liikkuu huhuja myös Nokian ja Microsoftin yhteisestä puhelimesta, joka toimisi Windows 7 -käyttöjärjestelmän varassa. Näiden huhujen taustalla saattaa olla yksinkertaisesti se, että Elop on ex-microsoftilainen.

Nokia elää muutenkin voimakasta murroskautta. Jorma Ollilan ”dream teamin” jäsenet ovat jättäneet yhtiön yksi toisensa jälkeen, ja Elop kokoaa ympärilleen uutta ryhmää.

Irtisanomiset kiristävät tunnelmia yhtiön sisällä, ja henkilöstö seuraa tilannetta hämmentyneenä. Suomalaiset piensijoittajat jaksavat kuitenkin uskoa Nokiaan – yhtiöllä on kotimaisia omistajia 35 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Kuvitus Janne Tervamäki.