Koulusäästöt: Helsinki remontoi lukion ja pisti sen lopetuslistalle

Koulusäästöt
Sadat vantaalaiskoululaiset osoittivat mieltään vuonna 2005, kun Vantaan kaupungin kaavaili koulujen lakkautuksia ja säästökampanjaa. Kuva Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Helsingin laajalle lopetuslistalle päätynyt Länsi-Helsingin lukio on vastikään remontoitu sadoillatuhansilla euroilla, eikä rakennusta saa käyttää muuhun kuin koulutoimintaan, koska se on suojeltu.

Alvar Aallon toimiston suunnittelemassa koulutalossa on Helsingin koulujen suurin, 900-paikkainen ja modernilla äänentoistotekniikalla varustettu auditorio, jonka kaupunki itse remontoi vuosi sitten. Hankkeen kustannukset olivat 200 000 euroa.

Helsingin opetustoimen johtajan Rauno Jarnilan (kok) leikkauslistalla on 23 koulua. Länsi-Helsingin lukiota esitetään yhdistettäväksi hieman pienempään Alppilan lukioon.

Länsi-Helsingin lukion tilat ovat viimeistä paikkaa myöden täynnä. Lukion 536 oppilaan lisäksi rakennuksessa käyvät koulua Haagan peruskoulun yläasteen 280 oppilasta.

Länsi-Helsingin lukio, entinen Etelä-Kaarelan lukio, joutui tien päälle viimeksi vuonna 2003. Kaupunki on luvannut, ettei koulua enää heiteltäisi minnekään.

Rehtori Seppo Karhu pitää yhdistämissuunnitelmia järjettöminä. Hänen mukaansa lukion yo-tulokset ovat parantuneet vuosi vuodelta, rakennus on nyt ihanteellisessa käytössä, ja Jarnilan suunnitelmat vain aiheuttaisivat tilanteen, jossa osa talosta jäisi tyhjilleen. Karhu myös muistuttaa, että kun lukioita on Helsingissä siirrelty pois peruskoulujen yhteydestä, yläasteelle tulijoiden määrä on romahtanut.

”Lukiolla on niin voimakas psykologinen merkitys ainakin vähänkin reuna-alueilla”, Karhu sanoo.

Jarnila on perustellut Länsi-Helsingin lukion siirtämistä Alppilan tiloihin muun muassa Alppilan paremmilla yo-tuloksilla, vaikka MTV3:n listalla järjestys on toisin päin.

Apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen (sd) vakuutti keskiviikkona Suomen Kuvalehden haastattelussa, ettei koulujen oletetulla laadulla ylipäänsä ole mitään tekemistä lopettamissuunnitelmien kanssa ja ettei kaupunki käytä yo-menestystä koulun laadun mittarina.

Jarnila kävi samoilla perusteilla tiistaina SK:n haastattelussa myös Käpylässä sijaitsevan Yhtenäiskoulun kimppuun. Yhtenäiskoulukin on Jarnilan lopetuslistalla.

Opettajat ovat Helsingissä kantaneet huolta siitä, että Jarnilan lakkautuslistalle on päätynyt kohtuuttoman monta pedagogiikaltaan kokeilevaa koulua. Sellaisia ovat muun muassa Soinisen koulu, joka on kunnostautunut erityisoppilaiden integraatiossa, erityisopetusta varten remontoitu Siilitien koulu, Helsingin ainoa 12-vuotinen opinahjo Yhtenäiskoulu sekä Roihuvuoren ala-aste, jossa on vuosiluokkiin sitomatonta opetusta.

Sivistys- ja henkilöstötoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Haatainen yllättyi väitteestä. ”Tuohon en pysty sanomaan kommenttia, että noin olisi. Ei se ainakaan ole tarkoitus. Kyllä [lakkauttamisen] kriteerit liittyvät lapsiluvun vähenemiseen ja tilojen tarkoituksenmukaisuuteen.”

Mistä on kyse? Lue kaikki SK:n jutut Helsingin säästöaikeista täältä.