Itsenäisyyspäivä Afganistanissa: Vaikutusvaltainen kuvernööri Atta kiitti suomalaisjoukkoja

Afganistan
Teksti
Pekka Ervasti

Suomalaisten rauhanturvaajien kriisinhallintatyö sai kiitosta mahdollisimman korkealta tasolta itsenäisyyspäivänä Afganistanissa.

Afganistan
Pohjoisen Afganistanin voimahahmo, kuvernööri Atta Mohammad Noor keskusteli suomalaisjoukkojen itsenäisyysjuhlassa puolustusministeri Jyri Häkämiehen kanssa.

Kenraali Atta Mohammad Noor, joka on myös valtakunnallisesti vaikutusvaltainen kuvernööri, ilmaantui suomalaisen ISAF-osaston juhliin ja antoi SK:n haastattelussa auliisti kiitosta sotilaille.

Atta on pohjoisen Afganistanin vaikutusvaltaisimpia johtajia. Hän kuuluu maan sisällä presidentti Hamid Karzain vastaiseen oppositioon, mutta on silti tämän nimittämä korkeaan virkaansa. Mitään merkittäviä poliittisia ratkaisuja ei tehdä pohjoisissa maakunnissa ilman Attan myötävaikutusta. Hän on yksi orastavan yhteiskunnallisen opposition johtohahmoista.

Atta osallistui paitsi suomalais- ja ruotsalaisosastojen yhteiseen juhlatilaisuuteen ISAF-tukikohdan paraatikentällä myös tilaisuuden jälkeen järjestetylle juhlapäivälliselle. Kuvernööri on tunnettu yllättävistä tempauksistaan ja itsetunnosta, joka on korkea kuin Mazar-i-Sharifia ympäröivät lumihuippuiset vuoret.

Siksi päivällisen isäntänä toiminut puolustusministeri Jyri Häkämies (kok) esikuntineen säikähti pahanpäiväisesti, kun Atta seurueineen yhtäkkiä ja ilman ennakkovaroitusta nousi juhlapöydästä ja käveli ulos juhlasalista. Säikähdys vaihtui helpotukseksi, kun Atta laahuksineen palasikin kymmenen minuutin kuluttua takaisin. Hartaana muslimina hän oli käynyt rukoilemassa, koska suomalais-ruotsalainen juhla tuntui venyvän ja venyvän.

Päivällisen jälkeen hyväntuulinen Atta pysähtyi hetkeksi arvioimaan SK:lle suomalaisjoukkojen panosta Afganistanin jälleenrakennuksessa.

”Ensinnäkin haluan onnitella suomalaisia joukkoja, koska tiedän, kuinka tärkeä päivä tämä on heille”, Atta sanoi.

”Arvostan sitä, että suomalaiset sotilaat ovat täällä. Samalla käytän tilaisuutta hyväkseni ja toivon, että Suomi myös jatkossa panostaisi yhteiskunnan kehittämiseen. Tiedän, että afganistanilaiset toivovat sitä.”

Attan mielestä valtion jälleenrakennuksen painopiste on nyt armeijan ja poliisivoimien kehittämisessä. Se on hänen mielestään kuitenkin raiteillaan ja jatkossa on syytä panostaa entistä enemmän muiden yhteiskunnallisten sektorien kehittämiseen.

”Jos armeijan ja poliisivoimien kehittäminen etenee riittävän hyvin, ulkomaisia joukkoja ei ehkä enää kolmen-neljän vuoden päästä tarvita näin paljon”, hän arvioi toiveikkaasti.

”Kun Afganistanin oma armeija ja poliisi voivat ottaa täyden vastuun turvallisuudesta, kansainvälinen yhteisö voi keskittyä muuhun yhteiskunnalliseen kehittämiseen sodankäynnin sijasta.”

Omassa puheessaan Häkämies sivusi myös suomalaista Afganistan-keskustelua.

”Tästä keskustelusta teille voi joskus syntyä vaikutelma, että kotirintama ei arvosta teidän työtänne. Haluan alleviivata, että kaikki päättäjät Suomessa arvostavat työtänne erittäin paljon. Ilman sitä Suomi ei voisi vastata kansainvälisiin velvoitteisiinsa”, Häkämies sanoi.

Teksti ja kuvat Pekka Ervasti, Mazar-i-Sharif, Afganistan

Aiheesta lisää
Häkämies vastaa Haloselle Afganistanista: ”Täällä ei olla siviilejä surmaamassa” (Suomenkuvalehti.fi 5.12.2009)