Helsinki: Opetuspomo haukkuu lopetusuhan alla olevan Yhtenäiskoulun

Lopetusuhan alla oleva Helsingin Yhtenäiskoulu ei ole millään muotoa hyvä koulu, se on hyvä vain markkinoimaan itseään, sanoo pääkaupungin opetustoimen johtaja Rauno Jarnila (kok).

Kaupungin virkamiesten laatimalla säästölistalla on kaikkiaan 23 koulua, joista Käpylässä sijaitseva Yhtenäiskoulu on yksi. Jarnila lopettaisi kouluja myös muun muassa Kaarelassa, Puistolassa, Herttoniemessä, Malmilla ja Pukinmäessä.

Yhtenäiskoulu on alueellaan aktiivinen ja suosittu opinahjo, joka on poikkeuksellisesti 12-vuotinen kokonaisuus, eli samassa koulussa voi käydä myös lukion. Koulu on luonteensa vuoksi kaupungille hallinnollisesti hankala, ja sitä on yritetty lopettaa aiemminkin. Suunnitelmat ovat törmänneet kansalaisvastarintaan.

Opetustoimen johtajan mukaan koulu on yksinkertaisesti huono.

“Ei sitä hyvänäkään voi pitää. Se on meidän lukioistamme huonoimmasta päästä, mutta se on myös valtakunnallisesti huonoimmasta päästä. Sen ylioppilaskirjoitustulokset ovat Suomen huonoimpia.”

Jarnila sanoo, ettei “ihmeellinen väittämä” koulun hyvästä maineesta tule hänelle yllätyksenä. Väärinkäsitys perustuu hänen mielestään koulun ulkoiseen tiedotukseen, jota hän pitää liiallisena.

“Kyllä se aika aktiivisesti markkinoi kuulemma itseään Käpylän alueella.”

Millä tavalla?

“No ilmoittelee erilaisia asioita vanhemmille… Ei se varmaan laita lehti-ilmoitusta, mutta tiettävästi hyvin moni on siirtynyt Käpylän peruskoulun alueeltakin sinne.”

Jarnila pitää esimerkiksi tutustumisiltojen järjestämistä tulevien oppilaiden vanhemmille kyseenalaisena, jopa epäilyttävänä.

“Eivät ne niin viattomia loppujen lopuksi ole nämä toimenpiteet.”

Yhtenäiskoulu on perinteisesti vetänyt puoleensa lapsia, joilla on ollut ongelmia muualla esimerkiksi kiusaamisen takia. Kun koulu on pieni eikä siellä ole rinnakkaisluokkia, opettajilla on enemmän aikaa keskittyä oppilaisiin.

Jarnilan mukaan keskeinen peruste sulkemishankkeelle on Yhtenäiskoulun “väljyys”. Tosiasiassa halukkaita on enemmän kuin sisään mahtuu. Esimerkiksi ensi vuonna koulun oman alueen lapset käytännössä täyttävät kaikki oppilaspaikat, eikä ulkopuolisille jää tilaa.

“Jos lukio poistetaan, se on yksisarjaisena peruskouluna väljä”, Jarnila perustelee.

Lukion poistaminen on Jarnilan oma suunnitelma, jolla näin pohjustettaisiin koko koulun lopettaminen.

Lakkauttamisesta saatavat säästöt jäisivät pieniksi. Yhtenäiskoulu on peruskoulukustannuksiltaan Helsingin yhtenäisistä peruskouluista toiseksi halvin, ja lukiotutkinnon hintakin on alle Helsingin keskiarvon.

Opetustoimen johtaja on aiemmin perustellut Helsingin kouluverkon rajua karsimista lasten määrän vähenemisellä. Väestöennusteet eivät tue väitteitä, eikä Jarnilan esittämiä lukuja löydy tilastoista.

Jarnila itse asuu Espoossa.

Lataa kaupungin säästölista itsellesi pdf-tiedostona täältä.

Mistä on kyse? Lue kaikki SK:n jutut Helsingin säästöaikeista täältä.