Koulusäästöt: Helsinki suoristeli tilastoja - lasten määrä kasvaakin

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Koulu
Jonoon järjestäytyneet Kannelmäen ala-asteen tokaluokkalaiset odottavat luokkiin siirtymistä vuonna 2004. Kuva Sari Gustafsson / Lehtikuva

Koulujen sulkemista suunnittelevan Helsingin väitteet lasten määrän vähenemisestä eivät saa tukea tilastotieteilijöiltä. Sekä Tilastokeskuksen että pääkaupungin oman väestöennusteen mukaan luvuissa tapahtuu lyhyt notkahdus, mutta jo vuonna 2015 kaupungissa on selvästi enemmän lapsia kuin nyt.

Helsingin virkamiesten tekemällä laajalla säästölistalla on yli 80 kohdetta, mukaan lukien 23 koulua. “Meillä lapsiluku vähenee, ja sen pitää jollain tavalla näkyä”, opetustoimen johtaja Rauno Jarnila (kok) perusteli Helsingin Sanomissa marraskuun lopussa.

Jarnila myöntää nyt puhuneensa sivu suunsa — mutta vain osittain. “Jos lasketaan koulut ja päiväkodit yhteensä, lausunto on väärä. Jos puhutaan kouluista, lausunto on oikea.”

Tilastojen valossa lausunto ei kuitenkaan ole oikea mistään näkökulmasta. Helsingin oma marraskuinen tiedote tiivistää:

“Päivähoitoikäisten väheneminen pysähtyi vuonna 2007 ja määrä on kääntynyt nousuun. Vuonna 2015 lasten määrän ennakoidaan olevan 4 000 henkeä nykyistä korkeampi. Sen sijaan peruskouluikäisten, 7-15-vuotiaiden väheneminen tulee jatkumaan 2015 saakka, jolloin määrä on 3 700 nykyistä alempi. Tämän jälkeen koululaistenkin määrä alkaa uudelleen kasvaa.”

Jarnila on eri mieltä. Hänen mukaansa ala-asteikäisten määrä on “kuopassa koko ensi vuosikymmenen”.

“Ensi vuoden tasoon tullaan noin 2020, kun puhutaan ala-asteikäisistä 7-12-vuotiaista. Ensi vuosikymmenellä ollaan koko ajan alle sen, mitä ollaan esimerkiksi tänä vuonna. Se perustuu meidän väestöennusteisiin, jotka olemme saaneet [Helsingin kaupungin] tietokeskukselta. Kysymys siis kuuluu, montako kymmentä vuotta voi pitää tiloja tyhjillään, vajaakäyttöisinä.”

Väite ei pidä paikkansa. Ala-asteikäisten määrä ei suinkaan ole kuopassa kymmentä vuotta vaan ainoastaan kaksi. Helsingin kaupungin tietokeskuksen mukaan lasku päättyy jo vuonna 2012, kahden vuoden kuluttua. Sen jälkeen nousu on tasaista vuoteen 2030 asti.

Tilastokeskuksen väestöennuste on vieläkin optimistisempi: sen mukaan Helsingissä on jo vuonna 2014 enemmän ala-asteikäisiä kuin nyt.

Jarnila ei 20-minuuttisen puhelinhaastattelun aikana perustellut, mistä on poikkeavat lukunsa saanut, vaikka häneltä kysyttiin asiasta toistakymmentä kertaa. Lopulta hän viittasi vuoden 2008 väestöennusteeseen. Kaupungin tietokeskuksen mukaan se on kuitenkin suurilta osin samanlainen kuin tuore ennuste, joka ei tue Jarnilan väitteitä.

Syntyvyys on ollut Helsingissä roimassa kasvussa jo pari vuotta. Jarnilan mukaan läheskään kaikki lapset eivät silti mene kouluun Helsingissä.

“Et ehkä ihan tunne yhteiskuntapolitiikkaa etkä ole huomannut, että kun ihmiset tulevat kouluikään, niin Helsingistä muuttaa suhteellisen paljon pois 6-vuotiaita ja sitä nuorempia.”

Tämäkään väite ei pidä paikkansa. Kaupungin tietokeskuksen mukaan lapsiperheet eivät enää vähään aikaan ole muuttaneet pois Helsingistä, kuten aiemmin.

“Tässä on nyt vuoden-kaksi ollut semmoista, että poismuutto on hidastunut”, Jarnila myöntää. “Mutta ei se sitä totuutta kokonaan muuttane.”

Eli olette sitä mieltä, että muuttoliike jatkuu, vaikka tilastotutkijoiden mukaan trendi on toiseen suuntaan?

“Se on pikkuisen hidastunut taloudellisen tilanteen vuoksi, tiedän kyllä.”

Lataa kaupungin säästölista itsellesi pdf-tiedostona täältä.

Mistä on kyse? Lue kaikki SK:n jutut Helsingin säästöaikeista täältä.