Kirja-alan myllerrys jatkuu - WSOY myydään Bonnierille

Bonnier
Teksti
Juho Salminen
Kuva Silvi Kaarakainen / Lehtikuva.

Mediakonserni Sanoma myy WSOY:n yleisen kirjallisuuden kustannustoiminnan ruotsalaiselle Bonnierille. Samalla Sanoma ostaa Bonnierilta Tammi Oppimateriaalit -liiketoiminnan sekä ruotsalaisen oppimateriaalikustantajan Bonnier Utbildning AB:n osakkeet.

Kaupan syyksi kerrotaan, että ”on osa Sanoman strategiaa keskittää liiketoimintaansa ja panostaa erityisesti kuluttajille suunnattuihin mediatuotteisiin ja oppimisratkaisuihin”.

”Olemme hyvin tyytyväisiä tähän kauppaan. Se avaa meille pääsyn Ruotsin oppimateriaalimarkkinoille ja vahvistaa oppimisratkaisuliiketoimintaamme Suomessa”, Sanoma Learning & Literaturen toimitusjohtaja Jacques Eijkens sanoo yhtiön tiedotteessa.

Kirjankustantamo WSOY on ollut viime vuosina otsikoissa erilaisten ongelmien vuoksi. Kyse on ollut kirjailijoiden kritiikistä WSOY:n johtoa kohtaan. Eräänlainen taitepiste oli kirjailija Sofi Oksasen potkut kesäkuussa 2010 ja sitä seuranneet irtisanomiset.

Kirja-alalla on ounasteltu jonkin aikaa, että Sanoma saattaisi olla myymässä WSOY:ta. Viitteitä tähän antoi toimitusjohtaja Eijkens HS:n haastattelussa, jossa hän sanoi, että ”Sanoma pärjäisi ilman kirjojen kustantamistakin”. Huhuja lisäsi myös se, että maaliskuussa 2011 Otavan entinen kustantaja Leena Majander-Reenpää siirtyi Bonnierin leipiin neuvonantajaksi.

Aiheesta lisää
Mistä johtuu kaaos WSOY:ssä? (Suomenkuvalehti.fi 31.10.2009)
Sofi Oksanen: WSOY haluaa tehdä rahaa, ei kirjallisuutta (Suomenkuvalehti.fi 21.2.2010)
WSOY:n johtaja maksoi potut pottuina Sofi Oksaselle (Suomenkuvalehti.fi 22.6.2010)
Otavan jättävä Leena Majander-Reenpää: ”Nyt oli aika tehdä jotain muuta” (Suomenkuvalehti.fi 3.3.2010)
Otavan toimitusjohtaja lähti: ”Ei vaikuta linjaan” (Suomenkuvalehti.fi 2.11.2009)

Suomen Kuvalehti on osa Otava-konsernia, joka kustantaa aikakauslehtiä ja kirjoja.