Mistä johtuu kaaos WSOY:ssä?

kirjailijat
Teksti
Riitta Kylänpää

Suomen suurimmassa kustantamossa on kytenyt kriisi jo vuosia. Kirjailijoiden valituskirje paljasti tilanteen vakavuuden.

Piirros talo
Kuvitus Janne Tervamäki

Ongelmat Suomen suurimman kustannustalon WSOY:n sisällä tulivat julkisuuteen, kun joukko yhtiön kirjailijoita jätti Sanoma-konsernin hallitukselle kirjeen, jossa he arvostelevat poikkeuksellisen ankarasti WSOY:n johtoa. Kirjeen allekirjoittaneet 12 kirjailijaa ovat huolissaan yrityksen työilmapiirin huononemisesta. Erityisesti he murehtivat kotimaisen kirjallisuuden osaston ajamista ahtaalle ja viestinnän resurssien vähentämistä.

Tyytymättömyys kohdistuu myös viestintä- ja markkinointijohtaja Tarja Virolaisen toimintaan.

”Kyse on toimeentulosta”, toteaa kirjailija Jim Thompson, joka on sopinut brittiagenttinsa välityksellä sadantuhannen kirjan ensipainoksesta Saksassa. Suomessa Thompsonin keväällä ilmestynyttä dekkaria on myyty vähän, koska ”WSOY:ssä vasta suunnitellaan kirjan markkinointia”.

Valituskirjeen allekirjoittanut kirjailija Sofi Oksanen kertoo keskustelleensa ongelmista useaan otteeseen WSOY:n toimitusjohtajan Anna Baijarsin kanssa.

”Mikään ei ole muuttunut. Markkinointi ei kuuntele kirjailijoita. Kotimaisen kirjallisuuden osasto on joutunut vähäisistä resursseistaan huolimatta hoitamaan johdon aiheuttamia sotkuja.”

Oksanen ei kuitenkaan ole jättämässä WSOY:tä.

”En niin kauan kuin kotimaisen kirjallisuuden osaston kustannuspäällikkö Harri Haanpää pysyy talossa.”

Kaimio lähtee

WSOY:n henkilöstöongelmat juontavat kolmen vuoden taakse, jolloin yhtiön pitkäaikainen toimitusjohtaja Jorma Kaimio jäi eläkkeelle. Kaimion jälkeen yhtiö oli useita kuukausia ilman toimitusjohtajaa, koska hänelle ei löydetty heti seuraajaa. Lopulta tehtävään nimitettiin yritysjohtaja, juristi Veli-Pekka Elonen, mutta hän ei ollut edeltäjänsä tavoin kirjallisuusihminen. Kirjailijat eivät olleet hänelle tuttuja.

”Sen jälkeen asiat alkoivat muuttua. Talossa on huonohko henki”, toteaa kirjailija Juha Ruusuvuori, yksi kirjeen allekirjoittajista.

Ovet alkoivat käydä Elosen astuttua johtoon. Ensimmäisenä lähti markkinointijohtaja Roleff Kråkström. Hän siirtyi toimitusjohtajaksi Moomin Charactersiin. Sen jälkeen talon jättivät kirjallinen johtaja Touko Siltala ja tietokirjaosaston kustannusjohtaja Aleksi Siltala. He perustivat oman kustantamon.

WSOY:n tuloshakuinen linja ja kireälle vedetyt henkilöresurssit olivat ajaneet henkilökunnan tiukoille, eikä kirjailijoille ollut enää riittävästi aikaa. Siltaloita seurasi joukko eturivin kirjailijoita: Kari Hotakainen, Pirkko Saisio, Leena Lander ja Hannu Raittila.

”Se oli eettinen päätös. Hallinnolliset tehtävät vievät nykyisin kohtuuttomasti heidän (kustannuspäälliköiden) aikaansa kirjojen kustantamiselta”, Kari Hotakainen perusteli tuolloin päätöstään (SK 8/2008).

Baijars tulee

Sanoma-konsernin hallitus löysi Gummeruksen kaunokirjallisuuden kustannusjohtajana vuosia toimineen Anna Baijarsin paikkaamaan Siltalan veljesten jättämään aukkoa. Elonen jätti WSOY:n muutaman kuukauden kuluttua, Baijarsista tuli toimitusjohtaja viime huhtikuussa. Johtoon haluttiin taas kirjallisuusihminen, ja sitä Anna Baijars on.

”Talo oli kriisissä. Elonen ja Haanpää olivat lähettäneet meille kirjailijoille kirjeen, jossa luvattiin palauttaa työrauha ja tehdä WSOY:sta taas kirjailijoiden talo. Nyt vuosi 2009 on lopussa ja suunta on täysin toinen. Luotin Baijarsiin, mutta nyt viimeisetkin rippeet työrauhasta ovat menneet”, Sofi Oksanen sanoo.

Yhtiön työsuojeluvaltuutettu, Johnny Kniga -yksikön toimituspäällikkö Timo Ernamo toppuuttelee keskustelua. Hän selittää ongelmia kustannusalan murroksella.

”Alalla vallitsee hermostunut ilmapiiri. Koulu- ja tietokirjojen myynti on laskussa, kirjan ikä on lyhentynyt, sähköinen kirja tekee tuloaan, organisaatioita uusitaan eikä irtisanomisiltakaan ole vältytty. Kun siihen lisätään taantuma, ihmisiltä kysytään venymistä joka tasolla. Jatkuvat muutokset rassaavat ja heijastuvat työntekoon.Yt-toimikunta tarkkailee työhyvinvointia, mutta radikaalia huonontumista ei ole nähtävissä.”

Työntekijät purkivat paineitaan Intranetin keskustelupalstalla, mutta WSOY:n johto sulki keskustelupalstan kesken kesän yt-neuvottelujen.

Keskiössä Haanpää

Kirjailija Jari Tervo ei ole allekirjoittanut kirjettä, mutta hänen puheestaan kuuluu huoli. Kun Siltalat lähtivät talosta mukanaan joukko kirjailijoita, Veli-Pekka Elonen solmi Tervon kanssa sopimuksen, joka sitoo Tervon vuosiksi WSOY:hyn.

”Suurin syy jäädä oli Harri Haanpää”, Tervo sanoo.

”Kirjailijoiden kannalta jatkuvuutta, laatua ja kirjallisuuteen keskittymistä edustaa Harri Haanpää. Hän on toiminut 20 vuoden ajan kirjojeni esilukijana. Minulle hän on Södikan jalokivi, jota ei saa heittää menemään.”

Tervo kertoo saaneensa kahdenlaista tietoa Haanpään asemasta.

”Kirjailijoiden kirjeessä väitetään epäsuorasti, että Harri Haanpään asemaa yritetään horjuttaa ja kaivaa maata hänen jalkojensa alta. Toisaalta Anna Baijars on vakuuttanut minulle henkilökohtaisesti, että yhteistyö toimii hyvin Haanpään kanssa. Jos Haanpää lähtisi, WSOY:ssa ei olisi ainoatakaan ovea, jota en paiskaisi lujasti kiinni, mutta käsittääkseni en voisi sopimuksen mukaan lähteä talosta. En voi edes uhkailla sellaisella.”

”Yhdessä asiassa olen kuitenkin kirkkaasti eri mieltä uuden johtajan kanssa. Oli virhe osa-aikaistaa tiedotuspäällikkö Katri Wannerin työ.”

WSOY:n viestintä- ja markkinointiosastot yhdistettiin puoli vuotta sitten, ja Baijars palkkasi uuden yksikön johtoon entisen alaisensa Gummeruksesta, tiedottaja Tarja Virolaisen.

”Hän nauttii luottamustani”, Baijars toteaa.

Kaikki WSOY:n kirjailijat eivät allekirjoita valituskirjeen väitteitä.

”Varmasti taustalla on pahaa oloa. Kirjailijan ja kustantamon välillä on poikkeuksellinen luottamussuhde, ja jos sitä ei pidetä yllä, haittaa koituu molemmille, mutta minua on kohdeltu hyvin”, toteaa Tuula-Liina Varis, WSOY:n kirjailija ja Kirjailijaliiton puheenjohtaja.

”Tulituksen kohde on Anna Baijars, mutta kyse on pidempiaikaisesta tulehduksesta. Vaikeudet alkoivat, kun Kaimion seuraajaksi palkattiin johtaja kirjallisuusmaailman ulkopuolelta”, Varis jatkaa.

Kustannuspäällikkö Harri Haanpää kieltäytyy kommentoimasta tilannetta.

”Kehitän toimintaa yhteistyössä alaisteni kanssa. Johtajana tehtävänäni on sparrata ja haastaa heitä. Tavoitteena on kannattava kustannustoiminta. Sen tavoitteen eteen koko porukan pitäisi tehdä yhdessä töitä”, Anna Baijars toteaa.

Suomen Kuvalehti on osa Otava-Kuvalehdet-konsernia, joka kustantaa aikakauslehtiä ja kirjoja.