Otavan toimitusjohtaja lähti: "Ei vaikuta linjaan"

kirja-ala
Teksti
Juho Salminen

Otavan toimitusjohtaja lähti, mutta yhtiön linja ei muutu, vakuuttaa yhtiön kirjaryhmän johtaja Antti Reenpää. Alalla toimitusjohtajan pitää hallita kirjojen maailma ja bisnes.

Uutiset kirja-alalta ovat olleet tänä vuonna täynnä kuohuntaa: Gummerus supisti, WSOY:ssa kirjailijat kapinoivat ja tänään kerrottiin Otavan toimitusjohtan Sara Mellan erosta.

Otavan Kirjaryhmän johtaja Antti Reenpää vakuuttaa, että ero oli puhtaasti Mellan henkilökohtainen päätös.

”En näe, että hänen erollaan olisi yhteyttä alan tilanteeseen ja turbulenssiin, jota kiistatta tuntuu olevan.”

WSOY:ssä keskustelu on ollut osin julkista ja kirjailijat ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä johtoon. Myrskyn silmässä on toimitusjohtaja Anne Baijars, jolla on tausta kirjamaailmassa. Sara Mellan tausta oli pankkitoiminnassa, hän tuli Otavaan Nordesta.

Herää kysymys, vaaditaanko kirjakustantamon johtajalta lähes mahdottomia – laajaa kirjallista osaamista ja terävää bisnesvainua?

Antti Reenpää myöntää, että alalla on oma erikoinen piirteensä:

”Kirja-alalla on tavanomaista enemmän epärationaalisia tekijöitä. Tuotteitamme eli kirjoja ei omista kukaan yksin, ei kustantaja eivätkä kirjailijat. Tärkeä sidosryhmämme (kirjailijat) eivät ole työsuhteessa kustantajaan, mutta ovat menestyksen kannalta aivan olennaisia. Toimitusjohtajan pitää pystyä toimimaan tällaisen sumean logiikan kanssa.”

”On tärkeää, että toimitusjohtaja ymmärtää alan molemmat puolet, bisneksen ja kirjallisuuden.”

Haussa uusi toimitusjohtaja

Reenpää vakuuttaa, että yhtiön linja ei muutu toimitusjohtajan vaihdoksen myötä. Henkilöstölle järjestetään aiheesta tiedotustilaisuus huomenaamuna. Sara Mellan jälkeen vt. toimitusjohtajaksi valittiin Pasi Vainio talon sisältä. Reenpään mukaan myös tämä viestii, että linja ei järky.

Mellan lähtö tuli yllätyksenä suurelle osaa henkilöstöä.

Kun kuohuntavaihe on ohi, alkaa uuden toimitusjohtajan metsästys. Haetaanko tehtävään ihmistä enemmän bisneksen vai kirjallisuuden puolelta, siihen Reenpää ei ota kantaa.

”Tarvitsemme henkilön, joka osaa yhdistää nämä kaksi asiaa. Hänellä pitää olla riittävä kyky ymmärtää kirjallisuuden maailmaa.”

Suomen Kuvalehti on osa Otava-Kuvalehdet-konsernia.