Sofi Oksanen: WSOY haluaa tehdä rahaa, ei kirjallisuutta

kirjallisuus
Teksti
Riitta Kylänpää

Kirjailijat haluavat parantaa yhteistyötä kustannustalon kanssa.

WSOY
WSOY:n kirjailijat järjestivät tapaamisen, johon osallistui myös toimitusjohtaja Baijars. Kuva Mikko Stig / Lehtikuva

”WSOY ei ole enää kirjailijoiden talo. Kirjallisuuden tekemisen sijasta yritys keskittyy ensisijaisesti rahan tekemiseen”, Finlandia-palkittu kirjailija Sofi Oksanen arvostelee.

Oksanen on yksi niistä 12:sta WSOY:n kirjailijasta, jotka ilmaisivat huolensa talon työilmapiirin huononemisesta Sanoma-konsernin hallitukselle viime lokakuussa jättämässään kirjeessä. He ovat olleet avoimesti tyytymättömiä talon johdon toimintaan.

”Tilanne on vain heikentynyt kirjailijoiden kannalta”, Oksanen toteaa.

Kirjailijat haluavat kuitenkin yhä jatkaa vuoropuhelua kustantajan kanssa.

Parisenkymmentä WSOY:n kirjailijaa kokoontui tämän viikon maanantaina pohtimaan, miten talon työprosesseja voitaisiin kehittää, jotta ne vastaisivat paremmin kirjailijoiden tarpeita. Kokouksen päätteeksi kirjailijat kertoivat toiveistaan WSOY:n toimitusjohtajalle Anna Baijarsille.

”1970-luvulla WSOY:n kirjailijat olivat järjestäytyneet yhdistykseksi, mutta nyt sellaisesta ei ole kyse. Tarkoitus on parantaa tiedonkulkua, jotta kirjailijat voisivat keskittyä kirjoittamiseen”, toteaa runoilija Joni Pyysalo, toinen tilaisuuden koollekutsujista.

Tilaisuuden järjestämisen taustalla oli myös kirjailijoiden tuntema epävarmuus alan tulevaisuudesta.

”Kirja-ala on myllerryksessä. Kirjan ikä on lyhentynyt, sähköinen kirja tekee tuloaan, organisaatioita uusitaan eikä kirja-alallakaan ole vältytty irtisanomisilta. Kirjakaupat ottavat myyntiin mieluiten vain varmoja menestysteoksia”, listaa kirjailijoiden huolenaiheita kirjailija Tiina Pystynen, toinen koollekutsujista. Hän halusi kuulla kustannustalon johdolta, miten se vastaa uusiin haasteisiin.

Pyysalo ja Pystynen eivät allekirjoittaneet syksyllä kirjelmää. He toivovat, että kirjailijoiden ja talon johdon vuoropuhelu lisäisi yhteisymmärrystä ja takaisi työrauhan.

WSOY:n toimitusjohtaja Anna Baijars luonnehtii tapaamistaan kirjailijoiden kanssa rakentavaksi.

”Kirjailijan työ on yksinäistä, ja on vain hyvä, että dialogia lisätään ja että kirjailijat ovat tosissaan kiinnostuneet hakemaan ratkaisuja alan haasteisiin yhteistyössä kanssamme”, Baijars toteaa.

Suomen Kuvalehti on osa Otava-Kuvalehdet-konsernia, joka kustantaa aikakauslehtiä ja kirjoja.