Veikkaus-pomoilla tolkuttomat palkat – Nyt aikovat irtisanoa jopa 140 työntekijää

KOMMENTTI: Veikkaus on poliitikkojen ja johdon hiekkalaatikko, kirjoittaa Mikko Niemelä.

Profiilikuva
Juha Koponen
Teksti
Mikko Niemelä
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Valtion kokonaan omistama peliyhtiö Veikkaus kertoi 10. huhtikuuta aloittavansa yt-neuvottelut. Neuvottelut koskevat 960 työntekijää ja ne johtavat noin 140 ihmisen potkuihin.

Uusi Veikkaus aloitti toimintansa vuoden alussa, ja yhtiön johto onkin pannut heti tuulemaan.

Ennen yt-neuvotteluja Veikkauksen kokoomustaustaiselle toimitusjohtajalle Olli Sarekoskelle leivottiin 32 000 euron kuukausipalkka.

Veikkauksen kokoomustaustaiselle varatoimitusjohtajalle Velipekka Nummikoskelle puolestaan muljautettiin Iltalehden tietojen mukaan 50 prosentin palkankorotus. Entinen RAY-pomo saa kuukaudessa 24 000 euroa.

Ja tietenkin molemmat johtajat voivat saada monopoliyhtiön johtamisesta vuosittain kymmenien tuhansien eurojen bonukset, jos ”tavoitteet saavutetaan”.

Eikä tässä vielä kaikki. Veikkauksen entiselle toimitusjohtajalle Juha Koposelle maksettiin irtisanomiskorvauksena 348 000 euroa, kun tämä ilmoitti, ettei jatka uudessa Veikkauksessa. 

Koposelle maksettiin irtisanomiskorvauksena 348 000 euroa.

Eikä tässäkään vielä kaikki. Veikkauksen hallitukseen nimettiin neljä poliitikkoa: Hjallis Harkimo (kok), Jutta Urpilainen (sd), Tuomo Puumala (kesk) ja Raimo Vistbacka (ps). Pelialan osaajia?

Hallitustehtävästä napsahtaa vuodessa jokaiselle noin 30 000 euroa. Päätöksen teki omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä (kesk), joka asuu Hjallis Harkimon naapurissa Sipoossa.

Harkimon rooli Veikkauksessa onkin mielenkiintoinen. Hänen omistamansa Jokerit saa Veikkaukselta vuodessa 200 000 euroa sponsorirahaa, ja nyt Harkimo istuu Veikkauksen hallituksessa.

Lisäksi Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski kulkee pitkin pitäjiä kaulassaan Jokerit-huivi. Jokeri-fanin kannattaakin pitää hyvät välit hallitukseen, sillä siellähän ne palkat siunataan.

Veikkaus haluaa parantaa ”kilpailukykyä”.

Mutta mikä on syy Veikkauksen yt-neuvotteluille?

No tietenkin se, että yhtiö haluaa olla ”kustannustehokkaampi”. Lisäksi Veikkaus haluaa parantaa ”kilpailukykyä”. Toimitusjohtaja Olli Sarekoski muotoili tiedotteeseen näin:

”Tavoitteena on yhtenäistää toimintoja ja karsia päällekkäisyyksiä. RAY:n, Fintoton ja Veikkauksen rahapelitoiminnot yhdistyivät vuoden 2017 alussa.”

Niin. Rahapeliyhtiöt yhdistettiin siksi, että ne ovat jatkuvasti rikkoneet lakia aggressiivisella markkinoinnillaan. Yhtiöt tekivät myös pelejä, joita lain mukaan ei olisi saanut tehdä.

Tarkoituksena oli saada pelimonopolin toiminta niin siistiin kuosiin, että EU-kommissio ei siihen puuttuisi. Näin voi kuitenkin edelleen käydä.

Koko yhdistymissekoilun sai aikaiseksi yhtiöiden entinen ja nykyinen johto sekä valtion löysä omistajaohjaus.

Veikkauksesta on tullut herrojen hiekkalaatikko, ja onkin lottovoitto päästä sen johtoon.

 

Kirjoittaja Mikko Niemelä on Suomen Kuvalehden toimittaja.