Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Vuoden 2016 parhaat elokuvat: Elle, Hymyilevä mies, Hacksaw Ridge…

Blogit Kuvien takaa 22.12.2016 18:03
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Olen varmasti muuttunut tosi pehmeäksi, kun taas joulukuussa tuntuu, että takana on oikein hyvä elokuvavuosi. Käsittääkseni tarjonnan tasosta pitäisi ainoastaan valittaa viimeistään tässä varhaiskeski-ikän kynnyksellä.

Ensimmäisen nimikkeen jälkeen en kykene listaamaan elokuvia muuhun kuin satunnaisjärjestykseen. Mukana on tuttuun tapaani vain Suomessa kaupallisen valkokangaslevityksen tämän kalenterivuoden aikana saaneita elokuvia.

Elle
Tällaisia elokuvia ei näe joka vuosi. Ilahduin, kun Suomen arvostelijoiden liiton elokuvakriitikkojäsenet (kuulun sakkiin) äänestivät Ellen vuoden parhaaksi elokuvaksi. Se kannattaa käydä katsomassa nyt, sillä teos on hieman liian radikaali saavuttaakseen suurta suosiota. Mutta ennen kaikkea: Elle on erittäin viihdyttävä ja usein erittäin hauska elokuva peliemme säännöistä. Joku kirjoitti elokuvan olevan ”köyhän miehen Hanekea”, mutta minusta kyseessä on nimenomaan henkisesti upporikkaan ja luottavaisen henkilön teos: se ei tuomitse kuten julma Haneke, vaan antaa katsojalle tilaa.