Vuoden 2016 parhaat elokuvat: Elle, Hymyilevä mies, Hacksaw Ridge...

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Olen varmasti muuttunut tosi pehmeäksi, kun taas joulukuussa tuntuu, että takana on oikein hyvä elokuvavuosi. Käsittääkseni tarjonnan tasosta pitäisi ainoastaan valittaa viimeistään tässä varhaiskeski-ikän kynnyksellä.

Ensimmäisen nimikkeen jälkeen en kykene listaamaan elokuvia muuhun kuin satunnaisjärjestykseen. Mukana on tuttuun tapaani vain Suomessa kaupallisen valkokangaslevityksen tämän kalenterivuoden aikana saaneita elokuvia.

Elle Tällaisia elokuvia ei näe joka vuosi. Ilahduin, kun Suomen arvostelijoiden liiton elokuvakriitikkojäsenet (kuulun sakkiin) äänestivät Ellen vuoden parhaaksi elokuvaksi. Se kannattaa käydä katsomassa nyt, sillä teos on hieman liian radikaali saavuttaakseen suurta suosiota. Mutta ennen kaikkea: Elle on erittäin viihdyttävä ja usein erittäin hauska elokuva peliemme säännöistä. Joku kirjoitti elokuvan olevan ”köyhän miehen Hanekea”, mutta minusta kyseessä on nimenomaan henkisesti upporikkaan ja luottavaisen henkilön teos: se ei tuomitse kuten julma Haneke, vaan antaa katsojalle tilaa.

Arrival Denis Villeneuve on Hollywoodin kiinnostavimpia ohjaajia ja Amy Adams parhaita näyttelijöitä. Minulle Arrival näyttäytyy Gravityn rohkeampana ja poliittisempana variaationa, jossa sekä spektaakkeli että intiimi taso toimivat tismalleen niin hyvin kuin sisäänrakennettu supersentimentaalisuus vain antaa myöten.