Onko Koljatti vuoden paras kirja?

Jari Tervo
Teksti
Juho Salminen

Suomen Kuvalehti kysyi kirjamessuilla vuoden 2009 parasta kirjaa. Tuloksissa on myös yllätyksiä. Mutta millainen on hyvä kirja?

Koljatti
Kuva Mikko Stig / Lehtikuva.

Jos Helsingin kirjamessujen vieraisiin on luottaminen, vuoden paras kirja 2009 on Sofi Oksasen Puhdistus. Mutta hetkinen, sehän ilmestyi jo vuonna 2008.

Siis, vuoden paras kirja 2009 on Jari Tervon Koljatti. Toiseksi äänestettiin Kjell Westön Älä käy yöhön yksin. Kolmannen sijan jakavat Kari Hotakaisen Ihmisen osa ja ehkä hieman yllättäen Stephenie Meyerin Aamunkoi. Meyer on varsinkin nuorten suosima fantasiakirjailija. Eniten ääniä todellakin sai Sofi Oksanen, mutta Puhdistusta ei voi julistaa tämän vuoden parhaaksi kirjaksi.

Näissä tuloksissa on kyse siitä, että Suomen Kuvalehti kysyi osastollaan kirjamessuilla vuoden parasta kirjaa – kotimaista tai ulkomaista, kielelläkään ei ollut väliä. Turhia ja populistia tällaiset äänestykset, joku voisi sanoa. On niillä kuitenkin yksi hyvä puoli: voi puhua kirjallisuudesta ja siitä, mitä on hyvä kirjallisuus.

Jos SK:n tuloksia verrataan eilen julkistettuihin Finlandia-ehdokkaisiin, joukossa on vain yksi yhteinen nimi eli Kari Hotakainen.

Kaikkein kiintoisinta kirjamessujen äänestystuloksessa on kuitenkin se, miten ja ketkä mitäkin kirjaa äänestivät.

Messuilla monet todella pysähtyivät miettimään parasta kirjaa – eivät vain kirjoittaneet ensimmäisenä mieleen juolahtanutta nimeä. Tapahtuipa niinkin, että messuvieraat ottivat kupongin mukaansa messukierrokselle ja palauttivat sen myöhemmin. Ja kuitenkin kyse oli vain yhdestä äänestyksestä muiden joukossa.

Voittaja eli Tervon Koljatti sai eniten ääniä yli 60-vuotiailta messuvierailta, samoin kuin Hotakaisen Ihmisen ääni. Silmämääräinen messuvieraiden tutkailu kertoi, että suuri osa kävijöistä olikin keski-iän saavuttaneita. Mutta: äänestäjien joukossa oli paljon myös alle alle kolmekymppisiä. Mayerin kirja sai lähes kaikki äänensä alle 20-vuotiailta, ja kaksikymppiset äänestivät paljon Tervoa ja Westötä.

Ääniä annettiin yhteensä 558 ja ne jakautuivat 258 kirjan kesken. Jos tästä suppeahkosta otoksesta voi jotain päätellä, niin se on, että kirja on edelleenkin tärkeä asia hyvin monille. Jos udellaan vuoden parasta kirjaa, vaikkapa ”vain” messuäänestyksessä, ei siihen mitä tahansa kehtaa vastata. Äänestykseen osallistui paljon nuoria, ja ehdotettujen parhaiden kirjojen joukko oli hyvin laaja. Jotain kertoo sekin, että messuilla vieraili 76 842 ihmistä.

Äänestykseen osallistuneiden joukosta arvottiin kymmenen, jotka voittavat kirjapalkinnon. Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti.

– Liisa Rentola, Pusula
– Silvo Kaasalainen, Vantaa
– Johanna Ranta, Peipohja
– Darja Satkovskaja, Vantaa
– Elisa Alander, Espoo
– Mari Kuusisto, Helsinki
– Paula Manninen, Tampere
– Laura Valkama, Hämeenlinna
– Lotta Kallio, Kerava
– Marja Luukkonen, Helsinki

Finlandia-palkintoehdokasraadin puheenjohtaja Liisa Steinby hämmästytti eilen puhumalla kirjallisuuden jaosta viihteen ja ”oikean” kirjallisuuden kesken. Sana on nyt vapaa: mistä tunnistaa hyvän kirjan ja mikä on vuoden paras kirja 2009?

Aiheesta lisää
Finlandia-ehdokkaat: Esiraadin valinnoissa takuunimiä ja yllätyksiä (Suomenkuvalehti.fi 12.11.2009)
Finlandia-palkinto: Haettiinko ehdokkailla Suomi-kuvaa? (Suomenkuvalehti.fi 12.11.2009)
Kirjailijat pohtivat hyvää lausetta – kerro omasi (Suomenkuvalehti.fi 22.10.2009)
Kindle: Tässäkö kirjan tulevaisuus? (Suomenkuvalehti.fi 7.8.2009)