Finlandia-palkinto: Haettiinko ehdokkailla Suomi-kuvaa?

Profiilikuva
ehdokkaat
Teksti
Riitta Kylänpää
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Supina alkoi ennen kuin palkintoehdokasraati ehti julkistaa luettelonsa. Missä viipyy kirjailija Monika Fagerholm? Hänen teoksensa Säihkenäyttämö ylistettiin ruotsalaislehtien kritiikeissä taivaisiin ja Suomessakin arviot ovat olleet ylitsevuotavia. Eikö hän ole päässyt paikalle, monien mielestä varma ehdokas, ehkä jopa voittaja.

Uskomatonta mutta totta: raati ei olekaan asettanut Fagerholmia ehdolle. Siinä riittää ihmettelemistä listan julkistamisen jälkeen jokaisessa pöytäseurueessa. Ja syystä.

Raati piti parempana esimerkiksi Marko Kilven dekkaria Kadotetut. Myös Antti Hyryn Uuni, jossa ei muuta tehdä kuin rakennetaan uunia, tavoittelee palkintoa.

Toinen monen veikkaajien listalla varmana nimenä ollut Kari Hotakainen on ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Hänen romaaninsa Ihmisen osa on parasta Hotakaista. Hyvä kirja.

Raati on ohittanut myös Kristina Carlsonin ja Sirpa Kähkösen. Carlsonin suvereenin hieno teos Herra Darwinin puutarhuri olisi kuulunut itsestään selvästi ehdokaslistalle.

Merete Mazzarellan romaani Ei kaipuuta, ei surua on ehdokaslistalla epäilemättä muista syistä kuin että tekijä on suomenruotsalainen. Siis ansaitusti.

Turkka Hautalan esikoisromaania Salo en ole ehtinyt lukea. Toivon todella, että se on parempi kuin Fagerholmin tai Carlsonin teos. Tommi Melenderin Ranskalaisen ystävän lukemisen aloitin vasta hetki sitten, mutta sepä vaikuttaakin kiinnostavalta.

Palkintoehdokasraadin puheenjohtajan Turun yliopiston professori Liisa Steinbyn puhe nostatti kulmakarvoja. Nyt tiedämme, millä kaikilla tavoin syksyn romaaneissa tapetaan ihmisiä, ja että heitä tapetaan keskimäärin yksi teoksessa kun mukaan lasketaan nekin teokset joissa ei tapeta ketään ja jätetään laskematta sotaromaanit, koska sodassa kuuluukin tappaa. Ja että suomalaisessa nykyromaanissa juonta ei rakenneta juuri koskaan kuin Balzac teki sen aikanaan. Vaan niissäkin romaaneissa, joissa ei haluta vain viihdyttää lukijaa on usein dekkareista tuttu väkivalta- tai jännitysjuoni.

Suomi-kuvaako Steinby hakikin syksyn kirjoista? Luulin, että kirjallisuus on kirjallisuutta, eikä ainakaan Finlandia-palkintoehdokkaita valita teeman mukaan. Tai jos valitaan, teemasta olisi hyvä kertoa etukäteen kirjailijoille.

Voittaja kerrotaan 2. joulukuuta. 30 000 euron palkinnon saajan valitsee kulttuurineuvos Tuula Arkio.