Kadonneet pörriäiset

Jopa neljäsosaa maapallon mehiläislajeista ei ole havaittu luonnossa sitten 1990-luvun.

tiede
Teksti
Lassi Lapintie

Maailman hyönteislajeista mehiläiset ovat kärsineet kaikkein pahiten ihmisen muokkaamasta maailmasta. Moni laji onkin katoamisen partaalla.

Tuoreen argentiinalaistutkimuksen mukaan jopa 25 prosenttia kaikista tunnetuista mehiläislajeista on kadonnut kartalta viime vuosikymmeninä – eli niitä ei ole havaittu luonnossa sitten 1990-luvun. Havainnosta raportoidaan One Earth -tiedejulkaisussa.

Tämä ei tarkoita välttämättä sitä, että kaikki nuo lajit olisivat kuolleet sukupuuttoon, mutta lajien populaatiot ovat ilmeisesti kutistuneet niin pieniksi, etteivät hyönteistutkijat enää törmää niihin.

Havainnosta tekee entistä huolestuttavamman se, että dataa on kerätään enemmän kuin koskaan hyönteistutkimusta harrastavien vapaaehtoisten avulla.

”Kansalaistieteen ja datan jakamisen ansiosta kerätty tieto kasvaa eksponentiaalisesti, mutta havaittujen lajien määrä on laskussa. Vaikka tämä ei ole vielä mehiläisten täystuho, villit mehiläislajit eivät voi hyvin,” kertoo tutkija Eduardo Zattara tiedotteessa.

 

Mehiläisten ja muiden hyönteisten kato on havaittu monissa maissa tietyillä alueilla, mutta argentiinalaistutkimuksen mukaan trendi on todettavissa myös globaalisti.

Erityisen vakava on jo entuudestaan harvinaisempien villimehiläislajien tilanne.

”On tärkeää muistaa, että mehiläisellä ei tarkoiteta pelkästään hunajaa tuottavia tarhamehiläisiä. Yhteiskuntamme jalanjälki vaikuttaa myös villimehiläisiin, jotka palvelevat ekosysteemejä, joista mekin olemme riippuvaisia,” Zattara sanoo.

Tutkijan mukaan on selvää, että poliittisten päättäjien olisi pikimmiten tehtävä jotain mehiläisten heikkenevälle tilanteelle. Argentiinalaistutkimuksessä käytettiin kansainvälistä GBIF-tietokantaa, johon on säilötty havaintoja 20 000 tunnetusta mehiläislajista yli kolmen vuosisadan ajalta.