Kittilä-kohu: Miksi kunnanjohtajan laiton irtisanominen johti näin laajaan rikostutkintaan?

KRP tutkii epäiltyä tahallista laitonta irtisanomista, sanoo rikosprofessori.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kittilän kunnanhallituksen yhdeksästä varsinaisesta jäsenestä kahdeksaa epäillään virkarikoksesta ja 27 valtuutetusta virkarikoksesta epäiltyinä on peräti 23 valtuutettua.

Suomen Kuvalehden uutinen Kittilän epäiltyjen laajasta joukosta yllätti ”suuren yleisön”. Sosiaalisessa mediassa tapausta ruoditaan rajuin sanakääntein. Uutinen levisi myös maailmalle Yle Newsin välittämänä.

Miten lainvastainen irtisanominen voi johtaa rikostutkintaan? ”Onhan kunnanjohtajia ja muitakin työntekijöitä erotettu aiemminkin lainvastaisesti, mutta ei siitä ole rikostutkintaa tullut”, keskustelupalstoilla ihmetellään.

Totta. Mutta Kittilän tapauksessa on toisin.

”Poliisi tutkii tässä epäiltyä tahallista laitonta irtisanomista”, Turun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Pekka Viljanen arvioi. Hän on lukenut Kittilän päätöksenteon keskeiset asiakirjat Suomen Kuvalehden pyynnöstä keväästä 2014 lähtien.

Toisin kuin yksityisen työnantajan antamat potkut, julkisen viranomaisen – kuten kunnanvaltuuston – suorittama irtisanominen on julkisen vallan käyttöä.

”Se tapahtuu virkavastuulla. Vastuu on tietysti ankarampi, jos päättäjät rikkovat tahallisesti lakia eli päättävät irtisanomisesta, vaikka tietävät, että laillisia edellytyksiä siihen ei ole”, Viljanen toteaa.

”Vaikka kyse olisi ’vain’ muotovirheestä, irtisanottu menettää työpaikkansa, ja jokainen ymmärtää, että työpaikan menetys ei ole mikään pikkujuttu.”

Kittilän valtuutettuja varoitettiin useaan otteeseen siitä, että kunnanjohtaja Anna Mäkelää ei ollut kuultu asianmukaisesti tilapäisen valiokunnan laatimasta lopullisesta raportista, jossa esitettiin perusteet erottamiselle.

Viljanen osallistui keskusteluun muistuttamalla, että kunnanjohtajan irtisanominen on myös oikeudellinen kysymys ja viime kädessä jopa rikosoikeudellinen kysymys.

Vielä valtuuston kokouksessa marraskuussa 2014 ennen äänestystä kunnanjohtajan irtisanomisesta valtuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys kertasi tosiasiat: Mäkelää ei ollut kuultu lopullisesta raportista, lisäksi raportissa oli vakavasti virheellistä tietoa ja irtisanominen olisi todennäköisesti lainvastainen.

”Kunnan päättäjät ottavat suuren henkilökohtaisen riskin jatkaessaan toimia, joiden rikosoikeudellinen arviointi on kesken. Kunta ei voi korvata mahdollisesta laittomasta irtisanomisesta aiheutuneita vahinkoja, jos vahinko katsotaan rikoksen perusteella aiheutetuksi”, Yritys totesi.

Varoituksista huolimatta valtuuston enemmistö irtisanoi Mäkelän 17. marraskuuta 2014 äänin 23–4. Mäkelä joutui päättäjien hampaisiin tehtyään tutkintapyynnön kuntakonserniin kuuluvan hissiyhtiön Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta. Tästä alkoi tapahtumasarja, josta ei puutu käänteitä.