Egyptin hautalöytö: Ketkä todella rakensivat Gizan pyramidit?

Ulkomaat 11.1.2010 14:31
Kheopsin pyramidin vierestä on löydetty hautoja, jotka kuuluvat vapaille rakennusmiehille – ei orjille. Kuva Amr Nabil / AP / Lehtikuva

Gizan pyramidien lähistöltä löydetyt haudat ovat saaneet tutkijat uskomaan, ettei pyramideja rakennettu orjatyövoimalla. Sen sijaan asialla ovat olleet vapaat työmiehet.

Tiilistä rakennetut haudat ovat peräisin vuosilta 2649-2374 ennen ajanlaskun alkua.

”Haudat on rakennettu faaraon pyramidin viereen. Niiden sijainti viittaa vahvasti siihen, etteivät haudan lepoon lasketut ihmiset olleet missään nimessä orjia”, sanoo Zahi Hawass, kaivauksia johtava arkeologi.

Haudoista kerätyn aineiston perusteella on arvioitu, että pyramideja rakentaneet työläiset saivat ruokansa Niilin suistoalueilla asuvilta maanviljelijöiltä. Arkeologit arvelevat, etteivät ruokaa toimittaneet maanviljelijät joutuneet maksamaan veroja, koska osallistuivat rakennushankkeisiin.

Rakennusalueelle toimitettiin päivittäin 21 härkää ja 23 lammasta. Parhaimmillaan työläisiä oli kymmenisentuhatta. Pyramidien läheisyydestä löytyneet haudat kuuluvat kesken rakentamisen menehtyneille työläisille. Pyramidien rakentajat työskentelivät kolmen kuukauden jaksoissa.

Tutkijat ovat kiistelleet pitkään siitä, ketkä todella ovat Gizan pyramidien luojat. Joidenkin mielestä orjien taidot eivät olisi riittäneet pyramidien rakentamiseen.

Katso lähikuva hautalöydöstä.

Lähde BBC