Veikkaus maksaa Hjallis Harkimolle ja muille poliitikoille 30 000 euroa vuodessa hallitustehtävästä

Poliitikot saavat Veikkaukselta suurempia palkkioita kuin muissa valtionyhtiöissä.
Mikko Niemelä
Kotimaa 7.3.2017 11:15

Suomen valtion täysin omistamaan peliyhtiö Veikkaukseen on nimitetty joukko poliitikkoja yhtiön hallituksen jäseniksi. Omistajaohjauksesta vastaava pääministeri Juha Sipilä (kesk) on vastannut nimityksistä.

Hallitustehtävistä maksetaan jäsenille 2 000 euroa kuussa palkkiota. Lisäksi poliitikoille maksetaan jokaisesta kokouksesta, jossa he ovat läsnä, erillinen 600 euron korvaus.

Monopoliyhtiön hallitustyöskentelyn palkkion kokonaissumma kohoaa vuodessa noin 30 000 euroon.

Veikkauksen hallituksen poliitikkojäsenet ovat Harry ”Hjallis” Harkimo (kok), Tuomo Puumala (kesk), Jutta Urpilainen (sd) ja entinen kansanedustaja Raimo Vistbacka (ps).

Tavallisesti valtionyhtiöiden hallitusten jäsenille maksetaan huomattavasti pienempiä palkkioita.

Esimerkiksi valtion viinayhtiö Alko, joka nauttii myös monopolista, maksaa poliitikoista koostuvalle hallintoneuvoston jäsenilleen 1 100 euroa kuukaudessa ja jokaisesta kokouksesta erillisen 600 euron korvauksen.

Veikkauksen hallituksen jäsenille maksetaan Alkoon verrattuna lähes kaksinkertainen summa hallitusjäsenen tehtävistä.

Veikkauksen hallituspalkkion kokoa voi verrata myös entisen Metsähallituksen toimitusjohtajan Esa Härmälän (kesk) nykyiseen valtionyhtiötehtävään.

Härmälä nimitettiin Baltic Connectorin hallituksen puheenjohtajaksi syyskuussa 2016. Yhtiö on Suomen valtion kokonaan omistama yhtiö, joka on perustettu hallinnoimaan Suomen ja Viron välille rakennettavaa kaasuputkea.

Härmälä saa hallituksen johtamisesta 1 500 euroa kuussa ja 500 euron kokouspalkkion eli 500 euroa kuussa vähemmän kuin monopoliyhtiö Veikkauksen hallituksen jäsenet tehtävistään.

 

Veikkaus aloitti vuoden alussa uutena peliyhtiönä, kun siihen yhdistettiin Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto.

Valtion peliyhtiöt yhdistettiin, jotta niiden olisi helpompi noudattaa arpajaislakia, aggressiivinen mainonta vähenisi sekä päällekkäisistä rahapeleistä päästäisiin eroon.

Laissa jokaisella peliyhtiöllä oli tuolloin vielä omat roolinsa. Näitä rooleja rikottiin. Veikkaus ja Ray tekivät muun muassa samankaltaisia uhkapelejä.

Toisin sanoen rahapeliyhtiöt yhdistettiin, jotta ne noudattaisivat arpajaislakia ja Euroopan unioni ei puuttuisi Suomen rahapeliyhtiöiden monopoliasemaan. Rahapeliyhtiöt ovat rikkoneet vuosien varralla toistuvasti lakia.

EU-tasolla monopoli on hyväksytty, jos lakeja noudatetaan, pelihaittoja vähennetään ja muutenkin monopolin toiminta pystytään perustelemaan.

Vielä yhdistämisen alkuvaiheessa virkamiehet ja poliitikot vakuuttelivat, että uuden Veikkauksen myötä yhtiö saa myös asiantuntijahallituksen, joka pystyisi käsittelemään ammattimaisesti myös pelihaittoja.

Suomen Kuvalehti uutisoi 22. helmikuuta 2017, että peliyhtiötä valvova Poliisihallitus on huomauttanut jälleen Veikkausta aggressiivisesta mainonnasta ja arpajaislain pykälistä.

Uusi hallitus ja yhtiön operatiivinen johto eivät ole kyenneet muuttamaan toimintatapojaan, koska ylilyöntejä tapahtuu esimerkiksi mainonnassa edelleen.

Veikkauksen toimitusjohtajan tehtäviä hoitaa Olli Sarekoski (kok) ja varatoimitusjohtajana Velipekka Nummikoski (kok). Veikkauksen hallitusta johtaa entinen Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo. Hän saa hallituksen johtamisesta kuussa 3 500 euroa ja kokouspalkkiot.

Toimitusjohtaja Sarekosken palkka sen sijaan on kuussa 32 000 euroa. Lisäksi Veikkauksen johtajat saavat monopoliyhtiön johtamisesta tulospalkkioita, jotka voivat nousta vuositasolla jopa 80 000 euroon.

Keskustelu

Uskottavuuden nimissä Veikkauksen pitää lopettaa Jokereiden sponsorointi. Ei voi olla niin, että Veikkaus sponsoroi yhtiötä, jonka pääomistaja istuu Veikkauksen hallituksessa.

No ei voi oikein olla niinkään että Veikkaus sponssaisi kaikkia muita Suomen jääkiekkojoukkueita mutta ei Jokereita.

Sen perään tietty voi kysellä että onko Veikkauksen asia sponssata ammattilaisurheilua pelkästään siksi, että Veikkauksen pelejä pelattaisiin enemmän…

Niin kauan kun Suomen valtiolla on varaa maksaa tällaisia palkkioita täysin riskittömän yhtiön hallituksessa istumisesta, kaikki leikkaukset köyhimpien avustuksiin, budjettivajeen verukkeella, ovat yksinkertaisesti hävyttömiä.

Uskooko vielä joku tosissaan (Sipilän tuomaan) uuteen kulttuuriin? Peli- yms. haitat ovat sivuseikkoja silloin kuin järjestellään politiikkotovereille etuja ja kun niitä annetaan sopivasti kaikille puolueille niin niihin ei kukaan puutu. Ennen sanottiin, että ”Vain veikkaamaalla voitat” nykyään ”Veikkaamatta voitat enemmän”. Toimitusjohtajakin saa palkkiona lomatonnin vuoden jokaisena päivänä plus bonukset päälle. Toivottavasti äänestäjätkin viimeinkin pohtivat, että miksi veikkaisin ja miksi Veikkaus sponsoroi ammattiurheilua?

Meillä on pääministeri, jolla liikaa valtaa. Röyhkeyden huippuja ovat Harkimon nimitys Veikkauksen hallitukseen ja hallituksen jäsenten palkkiot. Pääministeri Sipilä viittaa kintaalla jääviyskysymyksiin, niin tässä kuin monessa muussakin tapauksessa!

No ei kai Sipilä noita palkkioita päätä.

Tästä sponssiasiasta voisi tietysti nostaa sen kysymyksen että mikä on Veikkauksen monopolin oikeutus jos se tällä tavalla yrittää lisätä pelaamista ja samaan aikaan monopolia perustellaan pelaamisen hillitsemisellä.

No ei se ainakaan Veikkauksen hallitus palkkioista päätä. Jos omistaja ohjauksesta vastaava ministeri päättää kenet hän hallitukseen valitsee, niin kyllä hän ainakin voi, jos tahtoa on voi vaikuttaa palkkioiden kokoon. Johdonmukaisuutta ajatuksiin!

Ei näy Sipilää hallintoneuvostossa ja tuskin se yhtiökokouksessakaan käy.

Tuskin tuollainen palkkioasia pyörii pääministerin pöydällä.