Nyt puhuu Kittilästä laittomasti irtisanottu Anna Mäkelä: ”Tärkein tehtävä noudattaa virkavelvollisuutta”

Kittilä-vyyhdin käynnistäjä työskentelee nykyisin tupakkateollisuudessa yhteiskuntasuhdejohtajana.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tänään torstaina 27. syyskuuta puoli kymmeneltä Anna Mäkelä saapuu Lapin käräjäoikeuden kuultavaksi asianomistajana Suomen suurimmassa kuntaoikeudenkäynnissä.

Mäkelä istuu käräjäsalissa kuultavan paikalle kertaamaan syksyn 2013 ja vuoden 2014 Kittilän kunnan tapahtumia.

Suomen Kuvalehden haastattelussa Mäkelän viesti on sama kuin lähes neljä vuotta sitten, kun hänet irtisanottiin.

”Tein tutkintapyynnön virkavastuulla. En tehnyt sitä ’henkilöstä nimeltä Jouni Palosaari’ vaan tein sen Levin hissiyhtiön toimitusjohtajasta kuntakonsernista vastuullisena virkajohtajana”, Mäkelä kertaa.

Anna Mäkelä tietää toistaneensa saman asian useaan kertaan vuoden 2014 aikana julkisuudessa.

Julkisuuteen hän päätyi, koska puuttui niin isoon yhtälöön. Levi on Suomen suurin matkailukeskus, sisarukset Jouni Palosaari ja yrittäjäneuvos Päivikki Palosaari alueen keulakuvia.

 

Mäkelä teki siis Kittilän kunnanjohtajana joulukuussa 2013 tutkintapyynnön Levin hissiyhtiön toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta. Se lienee Suomen kuuluisimpia tutkintapyyntöjä.

Lapin käräjäoikeus antoi kesällä 2018 Palosaarelle vapauttavan tuomion, vaikka totesi hänen vuotaneen hissikilpailutuksessa toisen kilpailijan tiedot toiselle hissitoimittajalle. Syyttäjä on valittanut tuomiosta Rovaniemen hovioikeuteen.

Sekä Mäkelän itsensä että Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjien mukaan Jouni Palosaaresta tehty tutkintapyyntö maksoi Mäkelälle kunnanjohtajan viran.

Mäkelä irtisanottiin marraskuussa 2014 kuulematta häntä tilapäisen valiokunnan lopullisesta raportista, jossa oli kerrottu irtisanomisperusteet.

Helmikuussa 2016 hän sai virkansa Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelta takaisin. Lopullisesti sen vahvisti korkein hallinto-oikeus kesäkuussa 2016, kun se piti hallinto-oikeuden päätöksen voimassa.

 

Meneillään olevassa oikeudenkäynnissä tilapäisen valiokunnan raportti on keskeinen asiakirja. Keskusrikospoliisin esitutkinnan mukaan kyseessä ei ole pelkästään kuulemisvirhe, vaan raportissa on virheellistä tietoa myös irtisanomisperusteista.

Syyttäjien mukaan irtisanomisen perusteet eivät olleet asiallisia, riittäviä eivätkä todellisia. Tästä Anna Mäkelä on samaa mieltä.

Syyttäjien mukaan Mäkelän irtisanominen oli kosto tehdystä tutkintapyynnöstä.

Lisäksi syyttäjät katsovat, että Kittilän päätöksenteossa on kyse rakenteellisesta korruptiosta, jossa kunnallista päätöksentekoa olivat ryhtyneet ohjaamaan Päivikki Palosaaren yritystoiminnan ja Jouni Palosaaren tarpeet.

Kunta-alan vaikuttajat seurasivat Yle Areenasta, kun kunnanjohtaja irtisanottiin suorassa lähetyksessä.

Mäkelä ei kommentoi syyttäjien väittämää kostosta. Hän vastaa arvioon rakenteellisesta korruptiosta lyhyesti. ”En voi kommentoida.”

”Mutta irtisanomiseni ainoa syy oli tekemäni tutkintapyyntö, eikä se voi olla peruste irtisanomiselle”, Mäkelä sanoo.

Hän kertoo tehneensä tutkintapyynnön, koska ilmi tuli epäselvyyksiä, jotka oli syytä selvittää.

”Hissiyhtiön ympärillä oli viikkojen ajan merkillistä liikehdintää. Katsoin, että ainoa oikea toimi oli antaa poliisin selvittää, mistä on kyse.”

Suomen Kuvalehti kertoi näistä tapahtumista kesäkuussa 2014. Jutun perusteella tehdyn tutkintapyynnön vuoksi poliisi avasi heinäkuussa 2014 tutkinnan Kittilän kuntapäättäjien toimista. Sillä tiellä ollaan yhä.

Mäkelä kertoo, että marraskuussa 2013 alkanut turbulentti meno laantui hetkeksi joulun ja vuodenvaihteen aikoihin. ”Mutta tammikuussa 2014 aistin, että ilmapiiri oli täysin muuttunut. Ymmärsin, että tulossa oli jotakin.”

Se tarkoitti lainvastaisia potkuja 17. marraskuuta 2014.

Millaiset potkut ne olivatkaan. Yle Areena lähetti kunnanvaltuuston kokouksen suorana lähetyksenä. Kunta-alan vaikuttajat seurasivat tietokoneidensa näytöiltä, kun ensimmäisen – ja toistaiseksi ainoan kerran – kunnanjohtaja irtisanottiin suorassa lähetyksessä.

Lähetystä seuranneet muistavat Mäkelän istuneen hiljaa, tyynenä.

”Irtisanomisvaltuustossa tajusin, että tämä on ollut johdonmukaista koko vuoden ajan ja että tähän irtisanomiseen se päättyy”, Mäkelä kommentoi vuoden mittaista kujanjuoksuaan.

”Tiesin, että irtisanomiseni olisi lainvastainen. Uskoin, että oikeus voittaisi”.

Mäkelä kertoo saaneensa taustatukea työyhteisöstään. ”Minulla oli lojaali henkilökunta, hienot työtoverit.”

Oli Mäkelällä muutakin. Oli neljä Kittilän kunnanvaltuutettua, jotka eivät lähteneet juoksemaan enemmistön matkassa: Helena Huikuri-Kujala (vas), Hille Kuusisto (kok), Lasse Lompolo (vas) ja Inkeri Yritys.

Tuolloin vasemmistoliittoa edustanut, nykyisin Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmässä toimiva kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys ja kunnanhallituksen jäsen Hille Kuusisto kävivät näkyvimmin taisteluun sen puolesta, että kunta toimisi lakien mukaisesti.

Inkeri Yritys jopa pidätti syyskuussa 2014 tilapäisesti kunnanhallituksen jäsenet ja varajäsenet osasta päätöksentekoa estääkseen ilmeisen lainvastaisen irtisanomisen.

Mikään ei auttanut.

Nyt meneillään olevassa oikeudenkäynnissä syytettyjen kuntapäättäjien asiamiehet ovat oikeussalissa nimittäneet näitä lakia puolustaneita virkamiehiä sekä Kuusistoa ja Yritystä ”vähemmistöklikiksi”. Kaikki Kittilä-vyyhdissä syytteeseen asetetut ja epäiltyinä olevat ovat kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

”Virkamiehen tärkein tehtävä on noudattaa virkavelvollisuutta.”

Anna Mäkelä koki vuoden 2014 jokaisen työpäivän ajojahtina erottamiseensa saakka.

”En usko, että mikään valinta, jonka olisin tehnyt toisin, olisi vaikuttanut lopputulokseen. Kenties se, jos olisin itse vetänyt tutkintapyynnön pois, mutta en voinut tehdä sitä, koska katsoin, että virkavastuu velvoitti minua.”

Sitä, millaiseksi Kittilän vyyhti on kasvanut Mäkelän lainvastaisen irtisanomisen jälkeen, Mäkelä ei kommentoi. Hiljaisuus puhelimessa on silti paljon puhuvaa.

Anna Mäkelä tiedostaa, että oikeudenkäynti on pitkä ja kova – ja todennäköisesti tapaus puidaan kaikissa oikeusasteissa. Hän ei kuitenkaan halua kommentoida oikeudenkäyntiä sanallakaan.

Sen sijaan hän haluaa puhua kunnallisesta itsehallinnosta Kittilän tapahtumien valossa. Toisin kuin moni arvelisi, Mäkelä puolustaa kunnallista itsehallintoa.

”Kunnallinen itsehallinto ei tarkoita vapautta toimia vastoin lakeja. Oikeusvaltiossa meillä on vapailla vaaleilla valittu eduskunta, joka säätää lait. Ja kunnallisen itsehallinnon pitää toimia näiden lakien rajoissa. Mutta se, mitä Kittilässä alkoi tapahtua joulukuussa 2013 jostain käsittämättömästä syystä, eihän se saa tehdä tyhjäksi koko kuntahallintoa”, Mäkelä korostaa.

 

Oikeudenkäynnin alla on nostettu julkisuuteen väittämiä, joiden mukaan Jouni Palosaaren potkuissa olisi ollut kyse Anna Mäkelän kostosta, koska Mäkelän puoliso ei olisi saanut Levin hisseiltä hakemaansa työpaikkaa.

Poliisin esitutkinnan ja syyttäjien näkemyksen mukaan tällaiset väitteet ovat perättömiä. Esitutkinta-aineiston mukaan Mäkelän puoliso ei koskaan jättänyt hakemuksia yhteenkään hissiyhtiön paikkaan.

Mitä Kittilä lopulta opetti Anna Mäkelälle, jolla on yhä kunnanjohtajan virka taskussaan?

”Silloin kun tämä prosessi käynnistyi ajojahtina ja kulminoitui laittomaan irtisanomiseeni, käsitykseni mukaan yleinen mielipide ei hyväksynyt tällaista menettelyä, että kunnan päätöksenteossa voitaisiin toimia näin – ja käsitykseni mukaan tämä näkemys on vain vahvistunut”, Mäkelä sanoo.

Mäkelä uskoo, että kansalaiset vaativat julkiselta viranomaiselta – kuten kunnalta – lakeja kunnioittavaa toimintaa.

”Virkamiehen ensimmäinen ja tärkein tehtävä on noudattaa virkavelvollisuutta ja tunnistaa virkavastuunsa ja sen rajat”, Mäkelä tiivistää.

Anna Mäkelä työskentelee nykyisin yhteiskuntasuhdejohtajana tupakkateollisuudessa. Mäkelän työsarka liittyy alaa koskevaan lainsäädäntöön. Hän on hakenut muutamaan otteeseen kunnanjohtajan virkoja Uudellamaalla. Toisesta hausta hän vetäytyi viime metreillä ollessaan kärkijoukossa, toisessa sijoittui kärkikaksikkoon.