Lapin käräjäoikeus: Jouni Palosaarelle vapauttava tuomio – Syyttäjä: ”Olen tuomiosta vahvasti eri mieltä”

Käräjäoikeuden mukaan Palosaaren toimet ”ovat olleet epäasiallisia" mutta kyse ei ole ollut luottamusaseman väärinkäytöstä.

Levi hissiyhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari vuoti kilpailijan tiedot toiselle yhtiölle epäasiallisesti, mutta kyse ei ollut luottamusaseman väärinkäytöstä, katsoi Lapin käräjäoikeus perjantaina 15. kesäkuuta antamassaan tuomiossa.

Lapin käräjäoikeus antoi Jouni Palosaarelle vapauttavan tuomion. Oulun kihlakunnansyyttäjä syytti Palosaarta luottamusaseman väärinkäytöstä hissikilpailutusmenettelyssä.

Syyte koski Levin etelärinteen hissihankintaa. Kihlakunnansyyttäjä Sari Anttonen katsoi Jouni Palosaaren pimittäneen hissiyhtiön hallitukselta oleellista tietoa ja vuotaneen hissivalmistaja Leitnerin luottamuksellisia tietoja kilpailevalle hissivalmistajalle Doppelmayrille ja suosineen näin toista kilpailijaa.

Tällä menettelyllään Palosaari syyttäjän mukaan tuotti johtamalleen yhtiölle konkreettisen vahingonvaaran.

Syyttäjä vaati Palosaarelle 50 päiväsakon suuruista rangaistusta. Oikeudenkäynnin pääkäsittely pidettiin Rovaniemellä 22.–24. toukokuuta.

 

Lapin käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että Palosaari oli luovuttanut Leitnerin luottamuksellisia tarjoustietoja Doppelmayrille siten kuin syytteessä selostettiin.

Käräjäoikeuden mukaan tietojen vuotamiseen liittyvät Palosaaren toimet ”ovat olleet epäasiallisia, eikä Palosaarelle ole ollut oikeutta niiden tekemiseen”. Käräjäoikeuden mukaan ”toimet ovat kuitenkin kohdistuneet Leitneriin, eivätkä luottamusaseman väärinkäyttörikoksen tunnusmerkistössä edellytetyllä tavalla siihen, jonka taloudellisia asioita Palosaari on hoitanut eli hissiyhtiöön”.

Palosaaren menettelyllä ei käräjäoikeuden mukaan ole tuotettu yhtiölle vahinkoa eikä siihen rinnastettavaa konkreettista vahingonvaaraa.

Käräjäoikeus totesi, että Palosaari kylläkin salasi toisen kilpailijan, Leitnerin, tarjoaman alennuksen, mutta käräjäoikeuden mukaan yhtiön hallituksella oli jo vastaava tieto. Tämän vuoksi Palosaaren menettely ei täyttänyt luottamusaseman väärinkäytön tunnusmerkistöä.

Valtio määrättiin korvaamaan Palosaaren oikeudenkäyntikuluja vajaat 27 300 euroa.

 

Suomen Kuvalehti pyysi kommenttia vapauttavaan tuomioon Jouni Palosaaren asiamieheltä Jari Korhoselta. Hän ei kuitenkaan ehtinyt päivän aikana tutustua päätökseen tarkemmin eikä siksi kommentoinut sitä.

Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Sari Anttonen kummeksuu sitä, että Lapin käräjäoikeuden tuomiossa perusteltiin vapauttavaa tuomiota syytteen tekoajan jälkeisillä tapahtumilla.

”Esitutkinnassa selvinneiden tosiseikkojen valossa tämä ei nyt mennyt oikein. Olen tuomiosta vahvasti eri mieltä. Käräjäoikeus katsoi kaikki syyttäjän näytöt tapahtuneeksi Leitnerin kymmenen prosentin alennuksen merkitystä lukuun ottamatta”, Anttonen sanoo.

Käräjäoikeus totesi, että Palosaaren harjoittama vuotaminen hissitoimittaja Doppelmayrille oli epäasiallista Leitnerin suuntaan.

”Mutta epäasiallinen menettely kohdistui myös hissiyhtiön hallitukseen”, Sari Anttonen sanoo.

Lapin käräjäoikeuden antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Anttonen kertoo harkitsevansa lähipäivien aikana, ilmoittaako tyytymättömyytensä tuomioon.

 

Syyttäjä ilmoitti maanantaina 18. kesäkuuta 2018 valittavansa päätöksestä hovioikeuteen.