Kittilä-tutkinta julki käräjillä

KRP:n aineistot kertovat, kuinka Päivikki Palosaari ohjaili kuntapäättäjiä pelastamaan veljensä Jouni Palosaaren

Kittilän kuntapäättäjien virkarikossyytteitä käsittelevä valmisteluistunto alkoi 13. maaliskuuta 2018 Rovaniemen aluehallintoviraston tiloissa.
Kittilän kuntapäättäjien virkarikossyytteitä käsittelevä valmisteluistunto alkoi 13. maaliskuuta 2018 Rovaniemen aluehallintoviraston tiloissa. © KAISA SIREN / Lehtikuva

Keskusrikospoliisin Kittilä-tutkintaa koskevat esitutkintapöytäkirjat paljastavat uutta tietoa kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisen taustoista.

Esitutkintapöytäkirjat tulivat julki, kun Kittilän päätöksentekoa koskeva oikeudenkäynti alkoi valmisteluistunnolla tiistaina 13. maaliskuuta Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä.

Esitutkintapöytäkirjat kertovat Levin tunnetun sisarusparin, Hullu Poro Oy:n omistajan Päivikki Palosaaren ja hänen veljensä, Levin hissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren vaikutusvallasta paikalliseen päätöksentekoon.

Suomen Kuvalehti uutisoi jo keväällä 2014 Päivikki Palosaaren kirjeestä, jonka hän lähetti sähköpostitse 26. joulukuuta 2013 kuntavaikuttajille ja matkailualan vaikuttajille kertoen veljensä potkuista. Kirjeessä Päivikki Palosaari vaati kuntapäättäjiä ryhtymään toimiin hissiyhtiön palauttamiseksi kittiläläisten kuntapäättäjien käsiin.

KRP:n aineistosta selviää, että sekä Päivikki Palosaari että hänen puolisonsa Mika Latva olivat asiassa aktiivisia jo ennen kyseistä kirjettä.

 

Vuoden 2013 tapahtumat olivat alkaneet, kun Kittilän kunnan enemmistöomistaman hissiyhtiön Oy Levi Ski Resort Ltd:n hallitus oli erottanut toimitusjohtaja Jouni Palosaaren hissihankinnan kilpailutukseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi 17. marraskuuta.

Kunnanjohtaja Anna Mäkelä oli tehnyt Jouni Palosaaresta tutkintapyynnön 5. joulukuuta 2013, ja hissiyhtiön tuolloinen hallitus oli tehnyt toimitusjohtajastaan tutkintapyynnön 18. joulukuuta 2013.

Välittömästi seuraavana päivänä 19. joulukuuta Päivikki Palosaari kirjoitti sähköpostiviestin veljelleen: ”Nyt pitää suunnitella, strategia miten toimitaan!”

Hän kertoi soittaneensa kokoomuksen kunnanvaltuutetulle, varatuomari Torsti Patakankaalle, joka oli Päivikki Palosaaren viestin mukaan ”jo messissä”.

Myöhemmin Patakangas vaikutti Anna Mäkelän irtisanomista valmistelleen tilapäisen valiokunnan varapuheenjohtajana.

Viestissään Päivikki Palosaari kertoi hissiyhtiön hallitukseen kuuluneen kunnanhallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajaan Tarmo Salosen (ps) olleen ”ihan paskana”, koska hissiyhtiön hallituksen tuolloisen puheenjohtajan, kunnan teknisen johtajan Lauri Kurulan kanta oli voittanut ja tutkintapyyntö Jouni Palosaaresta oli tehty.

Päivää aiemmin Salonen oli ollut hissiyhtiön hallituksessa tekemässä yksimielistä päätöstä tutkintapyynnöstä.

Salonen erosi yhtiön hallituksesta jo seuraavana päivänä 20. joulukuuta 2013. Maaliskuussa 2014 hän kuitenkin nousi hissiyhtiön uuden hallituksen puheenjohtajaksi.

”Äänestä oikein jotta Levin hyvä fiilis vahvistuu.”

Esitutkinnan pöytäkirjoista käy ilmi, että muutamaa vuorokautta aiemmin, 16. joulukuuta 2013, Päivikki Palosaaren puoliso Mika Latva oli lähestynyt Facebookissa yksityisviestillä kunnanhallituksen jäsentä Hille Kuusistoa (kok), joka on matkailu- ja ravintola-alan yrittäjä.

Samana päivänä kunnanhallitus oli kokoontumassa ylimääräiseen kokoukseen päättämään kunnanjohtaja Mäkelän tekemän tutkintapyynnön vetämisestä pois. Kuusisto sai Latvan viestin varhain aamulla, jolloin hän ei vielä tiennyt ylimääräisestä kokouksesta.

Näin Mika Latva kirjoitti Kuusistolle, kunnanhallituksen jäsenelle:

”Moi Hille. Tänään meillä kaikilla on suuri päivä. Äänestä oikein jotta Levin hyvä fiilis vahvistuu. Haluamme että olet osa sitä. Ulkopuolelta tulleet uhat pitää nyt rintamana torjua. Hyvä Levi, hyvä, elämä meille kaikille on Se juttu. Voimia sinulle tähän päivään. Mika Latva”.

Kuulustelupöytäkirjassa Kuusisto kertoo, että yllättyi Latvan viestistä eikä tiennyt, mihin asiaan se liittyi. Kuusisto tiesi tuolloin vain sen, että kunnanvaltuusto kokoontuisi talousarviokokoukseen.

Latva näyttää tienneen enemmän, vaikka ei ollut kunnan luottamustehtävissä.

 

Kevättalvella 2014 kuntapäättäjät alkoivat valmistella Anna Mäkelän potkuja.

Yksi julki tulleista viesteistä on tuolloisen kunnanhallituksen varajäsenen Tapani Rantajääskön (kesk) sähköposti tekniselle johtajalle Lauri Kurulalle 11. toukokuuta 2014 kello 22.32. Viestissä Rantajääskö pyytää Kurulan apua, jotta Anna Mäkelä tunnustaisi Jouni Palosaaren ”syyttömyyden”. Näin Mäkelä saisi pitää virkansa.

Lauri Kurula oli jo maaliskuun lopulla erotettu hissiyhtiön hallituksen puheenjohtajan paikalta.

Rantajääskön viestin aiheeksi on kirjoitettu ”maanantain valtuusto. Apua”. Viestin aluksi Rantajääskö toivoo, ettei Kurula näyttäisi viestiä muille. Hän kirjoittaa, että jos Mäkelä puolustautuu, lumipallo kasvaa, ja ennakoi seuraavan tutkintapyynnön koskevan Kurulaa ja tämän toimia Levin tontti- ja kaava-asioissa.

Tapani Rantajääskö lähetti samansuuntaisen viestin myös Anna Mäkelälle. Viestistä Mäkelä kertoi – sen lähettäjän nimeä paljastamatta – valittaessaan irtisanomisestaan Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen joulukuussa 2014. Suomen Kuvalehti uutisoi tuolloin asiasta.

”Hän otti minusta puhelimella kuvan ja sanoi, että ’sä et kuule tiedäkkään mihin mä kykenen’.”

Hille Kuusiston kuulustelupöytäkirjasta löytyy loppukesältä 2014 lyhyt, hämmentävä kertomus. Se liittyy myös Suomen Kuvalehteen.

Näin Kuusisto kertoo todistajan asemassa KRP:n kuultavana:

”Muistaakseni kunnanhallituksen kokouksessa 25.8.2014 (tai ainakin jossain elokuun kokouksessa) kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula ilmoitti, että jos Suomen Kuvalehti julkaisee vielä jotain, niin Anna Mäkelä saa kärsiä. Hämmästelin kuinka Anna Mäkelä voi vaikuttaa Suomen Kuvalehden kirjoitteluun.”

Jo marraskuussa 2014 liikkui kertomuksia episodista, joka tapahtui kunnanvaltuuston kokouksessa, jossa Anna Mäkelä irtisanottiin lainvastaisesti. Kuulustelupöytäkirjoista löytyy lyhyt kuvaus tapahtumasta:

Niin sanotut ”Levin rinnemiehet”, joista Suomen Kuvalehti kertoi elokuussa 2017 jutussaan Suomen kalleimmat potkut (SK 32/2017), olivat Jouni Palosaaren luottomiehiä Levin maailmancupin järjestelyissä marraskuussa 2014.

Maailmancup päättyi sunnuntaina 16. marraskuuta 2014. Joukko järjestelyyn osallistuneita miehiä saapui Kittilän kunnanvaltuustoon 17. marraskuuta ”juhlatuulella” seuraamaan kunnanjohtaja Mäkelän erottamista.

Tästä episodista on poliisille kertonut kunnan viranhaltija, nainen joka oli valtuustosalissa seuraamassa kunnanjohtajan erottamista. Hänellä oli kädessään musta putkihuivi ja sylissä Anna Mäkelän kuva. Yksi ”pipopäistä” kysyi häneltä, miksi hänellä oli huivi ja kuva. Nainen vastasi osallistuvansa hiljaiseen mielenosoitukseen. Mies väitti sen olevan laitonta.

”Sen jälkeen hän otti minusta puhelimella kuvan ja sanoi, että ’sä et kuule tiedäkkään mihin mä kykenen'”, nainen kertoi kuulustelussa.

 

Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjät pitävät Anna Mäkelän irtisanomista häikäilemättömänä kostona. Se käy ilmi 13. maaliskuuta julki tulleesta haastehakemuksesta.

Lapin käräjäoikeuden Kittilä-oikeudenkäyntiä koskeva valmisteluistunto järjestetään 13.–15. maaliskuuta aluehallintoviraston juhlasalissa.

Syyskuussa edessä ovat Suomen suurimmat kuntakäräjät.

Kaikki syytteeseen asetetut ovat kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Sisältö