Kittilä: Keskustan Sipilä ei ”tunne tapausta” – puoluesihteerin mukaan ”tämä ei enää ole puolueen asia”

SK:n tietojen mukaan keskusrikospoliisi on aloittanut kuntapäättäjien kuulustelut.

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei tunne Kittilän tapausta, eikä hänellä ole ollut aikaa selvittää, mistä kunnassa on kyse.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan keskusrikospoliisi on aloittanut Kittilän kuntapäättäjien kuulustelut.

Kittilän 27 kunnanvaltuutetusta 12 on keskustalaisia ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula on keskustan kansanedustajaehdokas.

Sipilä kertoi Kittilä-kantansa Suomen Kuvalehden puolueiden puheenjohtajien vaalihaastattelusarjassa vastatessaan SK:n toimittajan kysymykseen: ”Olette puhunut paljon politiikan toimintatapojen uudistamisesta. Kuinka hyvä esimerkki tästä on keskustan johtama Kittilä, jonka kunnanhallitusta epäillään virkarikoksesta?”

Näin Sipilä vastasi: ”Lakia pitää noudattaa joka paikassa. En tunne tätä Kittilän tapausta. Minulla ei kerta kaikkiaan ole ollut aikaa selvittää, mistä siellä on kysymys.”

SK pyysi helmikuun alussa Sipilää kommentoiman Kittilän tilannetta pian sen jälkeen, kun kuntaministeri Paula Risikko (kok) oli siihen puuttunut ja tarjonnut lainopillista apua. Sipilä kieltäytyi haastattelusta. Tehtävän otti vastaan keskustan kuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Tölli.

Viimeaikaiset uutiset Kittilän tapahtumista ovat olleet hätkähdyttäviä. Oikeudellisen asiantuntijan Pertti Eilavaaran Kittilän kunnanhallitukselle osoittama lasku paljasti kuntapäättäjien harjoittaman varjovalmistelun, josta edes kaikki kunnanhallituksen jäsenet eivät ole olleet tietoisia.

Kittilän keskustan johtokaksikon, kunnanhallituksen puheenjohtajan Timo Kurulan ja valtuuston ensimmäisen varapuheenjohtajan Markku Mäkitalon nimet löytyvät laskun erittelystä.

Nyt SK:n kysymyksiin vastaa keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

 

Puoluesihteeri Timo Laaninen, miten on mahdollista, että puheenjohtaja Juha Sipilä ei ole tietoinen Kittilän tapahtumista? Ei taida olla tavallista, että kuntapäättäjien toimia tutkii keskusrikospoliisi?

”Puoluetoimistolla ei voida seurata jokaisen kunnan tilannetta. Kittilää olemme seuranneet julkisuuden kautta. On ollut vaikeaa ottaa kantaa siihen, kuka on oikeassa ja kuka väärässä.”

”Lakia pitää noudattaa jokaisessa kunnassa, se on selvää. On erinomainen asia, että viranomaiset selvittävät nyt, mitä Kittilässä on tapahtunut. Jos tietonne pitävät paikkansa ja poliisi on käynnistänyt Kittilän kuntapäättäjien kuulustelut, en lähde poliitikkona mestaroimaan tällaista viranomaisprosessia vaan jään odottamaan tutkinnan ja mahdollisen oikeudenkäynnin tulosta.”

Kittilän 27 kunnanvaltuutetusta peräti 12 on keskustalaisia ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula on kelpuutettu puolueenne kansanedustajaehdokkaaksi. Eikö puolueenne puutu päättäjienne toimintatapoihin mitenkään?

”Puolueena meitä tietysti koskettaa, että keskeisesti Kittilän kunnallispolitiikassa mukana oleva henkilö on ehdokkaana eduskuntavaaleissa.”

”Timo Kurulan on asettanut ehdokkaaksi piirikokous puolueen sääntöjen ja vaalilain mukaisesti. Vastuu ehdokasasettelusta on piirijärjestöllä. Kun keskustelin viime syksynä tästä ehdokkuudesta piirin johdon kanssa julkisuudessa olleiden tietojen vuoksi, piirin johto vastasi, ettei ole mitään syytä, mikä estäisi Kurulaa asettumasta ehdokkaaksi. Viime kädessä kysymys on aina ehdokkaan omasta harkinnasta.”

Onko puoluetoimisto ollut yhteydessä Kittilän keskustan keskeisiin vaikuttajiin viime aikoina?

”Emme ole. Olen käynyt Timo Kurulan kanssa yhden keskustelun. Siitä on jo pari kuukautta. Keskustelu käytiin hänen ehdokkuudestaan, eikä hän nähnyt mitään estettä ehdokkuudelleen. Hän kertoi tuolloin, että poliisi ei ole häntä kuullut asiassa.”

”En halua vähätellä Kittilän keskustan päättäjien osuutta, mutta ymmärtääkseni kaikista muista puolueista päättäjien enemmistö on ollut mukana niissä toimissa, joista julkisuudessa keskustellaan.”

Aiotteko viimeisimpien uutisten valossa päivittää tietoutenne Kittilästä? Kysyttekö Kittilän keskustapäättäjiltä, tietävätkö he itse, missä asemassa heitä tutkinnassa mahdollisesti kuullaan?

”Kun prosessi on jo tässä vaiheessa, tämä ei enää ole puolueen asia vaan viranomaisasia. Ja kun Timo Kurula on ehdokkaaksi asetettu, ei häntä enää voida poistaa listalta. Lapin piiri esitti häntä, eikä meillä ollut mitään sellaista tietoa, että olisimme voineet vaatia hänen poistamistaan listalta. Sellaista tietoa minulla ei ole tänäkään päivänä. Korostan, että ehdokkaaksi asettuminen on tärkeä kansalaisoikeus, ja ehdokkaan kaikenpuolisen kelpoisuuden arviointi kuuluu viime kädessä äänestäjille.”

Oletteko huolissanne Kittilän tilanteesta?

”Kyllä olen. Mutta luotan siihen, että poliisi ja oikeuslaitos toimivat.”

”Keskusta ei voi kuitenkaan puolueena vastata yksittäisten päättäjien toiminnasta. Ei mikään muukaan puolue voi.”

”Pitää myös muistaa, että oikeusjärjestelmämme perustuu syyttömyysolettamukselle. Ensin poliisi tutkii, onko syytä epäillä rikoksen tapahtuneen. Mutta kukaan ei ole epäiltynäkään vielä syyllinen. Oikeus vasta ratkaisee, onko joku syyllinen vai ei. Pidän kuitenkin tärkeänä, että poliisi tutkii Kittilän tapahtumat perin pohjin.”

 

Muun muassa Turun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Pekka Viljanen pitää Kittilän päätöksenteon tilannetta vakavana. Hän on toistuvasti vaatinut valtiolle puuttumiskeinoja.

Keskusrikospoliisi on tutkinut Kittilän kuntapäättäjien toimia syyskuusta 2014 lähtien. Marraskuussa kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottaminen liitettiin osaksi tutkintaa.