Nyt keskustakin vaatii ulkopuolista apua Kittilän tilanteen selvittämiseksi

Päätöksenteon oltava laillista ja läpinäkyvää, muistuttaa ex-kuntaministeri Tapani Tölli.
Tapani Tölli
Keskustan kuntatyöryhmän puheenjohtaja Tapani Tölli. © LK / Kimmo Mäntylä

Keskustan kuntatyöryhmän puheenjohtaja, ex-kuntaministeri Tapani Tölli antaa täyden tukensa kuntaministeri Paula Risikolle (kok) Kittilän kunnallisen päätöksenteon saattamiseksi päiväjärjestykseen.

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko kertoi Suomen Kuvalehden haastattelussa perjantaina 30. tammikuuta tarjoavansa valtiovarainministeriön kuntaosaston lainoppineita avuksi Kittilän kunnan kriisiytyneen päätöksenteon selvittämiseksi.

Kittilän kuntapäättäjillä on ministeri Risikon mukaan vastuu siitä, että kunnan hallinnossa kyetään palaamaan pikaisesti säälliseen päiväjärjestykseen. Risikko oli tavannut Kittilän kunnanhallituksen keskustalaisen puheenjohtajan Timo Kurulan ja tarjonnut apua tilanteen selvittämiseksi. Kurula on pyrkimässä eduskuntaan keskustan ehdokkaana.

”On syytä selvittää tapahtuneet perin juurin ja siihen tarjoan maan parhaiden kuntalainoppineiden apua”, Risikko totesi SK:n haastattelussa.

Kansanedustaja Tapani Tölli kertoo nyt olevansa Risikon kanssa samaa mieltä. Tölli on paitsi keskustan kuntatyöryhmän puheenjohtaja ja ex-kuntaministeri, myös perustuslakivaliokunnan jäsen – ja sen lisäksi kokenut kunnanjohtaja.

”Kuntaministeri Paula Risikon ulostulo Kittilän tilanteessa on perusteltua ja annan tukeni hänelle sekä ministeriön kuntaosaston asiantuntijoille, jotta kuntaan saataisiin pikaisesti ulkopuolista apua”, Tölli sanoo.

Tölli ei  ota kantaa käynnissä olevaan keskusrikospoliisin tutkintaan tai Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden käsittelyssä oleviin valituksiin, jotka liittyvät ex-kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamiseen. Niin ei tehnyt myöskään ministeri Risikko.

Tölli muistuttaa, että perustuslain toisessa pykälässä sanotaan, että ”julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia”.

”Kunnallisen päätöksenteon pitää olla laillista, avointa ja läpinäkyvää. Tämä koskee niin valmistelua, päätöksentekoa kuin toimeenpanoa”, Tölli tähdentää.

Tapani Tölli sanoo, että Kittilän päätöksenteko on saatava rauhoittumaan.

”Tilanteen rauhoittamiseksi tarvittaneen ulkopuolista lainopillista apua ja vetoan nyt Kittilän kuntapäättäjiin, että kunnanvaltuustossa hyväksyttäisiin ministeri Risikon avuntarjous. Tämä on viestini niin Kittilän keskustalaisille päättäjille kuin kaikkien muidenkin puolueryhmittymien päättäjille.”

Tölli korostaa, että poliisi ja hallinto-oikeus etenevät omissa aikatauluissaan. Ratkaisut sieltä tulevat aikanaan.

”Olisi ensiarvoisen tärkeää, että kuntapäättäjät antaisivat pikimmiten VM:n kuntaosaston ja Kuntaliiton lainoppineiden selvittää, miten päätöksenteko saataisiin rauhoittumaan.”