Vuonna 2001 maailmassa oli yksi al-Qaida – nyt niitä on kuusi

Pariisiin iski terrorijärjestö, jonka piti olla jo nujerrettu.

al-Qaida
Teksti
Jari Lindholm

Viikko Pariisin terrori-iskujen jälkeen Youtube-videopalveluun ilmestyi parrakas, kaitakasvoinen mies, jolla oli hyytävä viesti länsimaille.

”Otamme vastuun tästä operaatiosta, joka oli kosto Jumalan sanansaattajan puolesta”, Nasr al-Ansi sanoi videolla. ”Valitsimme kohteen, laadimme suunnitelman, rahoitimme operaation ja nimitimme sen johtajan.”

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset vahvistivat nopeasti, että video oli aito. Sen oli tehnyt Jemenissä toimiva terroristijärjestö, Arabian niemimaan al-Qaida, joka on yksi Osama bin Ladenin perustaman al-Qaidan kansainvälisistä haaraosastoista.

Viranomaisten mukaan Pariisin iskujen päätekijä, 32-vuotias ranskalainen Cherif Kouachi oli vieraillut Jemenissä vuonna 2011 isoveljensä Saidin passilla. Myös Said osallistui hyökkäykseen pilalehti Charlie Hebdon toimitukseen, jossa veljekset surmasivat 12 ihmistä.

Nauhoite herätti epäilyksiä. Miksi al-Qaida oli odottanut seitsemän päivää, ennen kuin otti vastuun? Ja miksi Kouachit olivat odottaneet lähes neljä vuotta, ennen kuin panivat toimeksi?