Blogit

Toimittaja Salla Vuorikosken viiltoja yhteiskunnan kuumiin puheenaiheisiin.

Trumppilaista runoutta Soinin tyyliin

Blogit Vuorikoski 3.8.2017 23:46
Salla Vuorikoski
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini päivitti tänään Ploki-blogiaan

”Minun aikanani puolue kasvoi nollasta kolmenkymmenenseitsemän kansanedustajan hallituspuolueeksi.

Sen jälkeen tuli vedenpaisumus, nyt kaikki kelluu.”

Värssy on niin lyhyt, että se olisi pienellä fiksauksella mahtunut twiittiin. Soinin vierastamassa Twitterissä se olisi asettunut hyvin muiden, vallasta juopuneiden tai muuten maailmaa oman navan kautta katsovien johtajien viestien joukkoon. 

Yhdysvaltain epätasapainoinen presidentti Donald Trump on tunnettu siitä, että hän kirjoittaa todellisuutta oman mielensä mukaiseksi.

Vastikään kävi ilmi, että Trump on keksinyt ainakin kaksi puhelinsoittoa omasta päästään. Sekä Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto että amerikkalainen partiojärjestö ovat kiistäneet puhelut, joilla presidentti oli julkisesti retostellut. Naurattaisi, jos ei hirvittäisi. 

 

Kyllä meilläkin osataan. Soinin kirjoittama tarina kuuluu niin, että hän johti puoluetta menestyksekkäästi kesäkuun kymmenenteen päivään asti, mutta vallan siirryttyä Jussi Halla-aholle kaikki meni hetkessä sekaisin. 

Se ei tietenkään ole totta. Voimakas kritiikki omien joukossa Soinia kohtaan alkoi jo vuosia sitten ja törmäys on ollut väistämätön. Soini on liehitellyt maahanmuuttovastaista joukkoa puolueensa suosion kasvattamiseksi, mutta ei ole antanut heille sitä, mitä he tulivat hakemaan. Soini on itse ollut kasaamassa katastrofin aineksia.

Hän väistyi varmasti omasta tahdostaan, mutta samalla vältti tilanteen, jossa olisi mahdollisesti hävinnyt puheenjohtajakisan Halla-aholle. Nöyryytys Jyväskylässä oli nytkin riittävä, kun väistyvä puheenjohtaja hyvästeltiin hätäisesti. 

Jo muutama vuosi sitten tapahtunut Sebastian Tynkkysen yllätysvalinta puheenjohtajistoon osoitti, että perussuomalaisten jäsenkunta on valmis radikaaleihin muutoksiin. Homma oli tuolloin kuitenkin vielä sen verran tukevasti Soinin näpeissä, että hän järjesti Tynkkysen pikavauhdilla ulos puheenjohtajistosta. 

 

Mikä lie sai entisen isännän runosuonen puhkeamaan juuri nyt. Vaikutuksensa voi olla sillä, että perjantaina Halla-ahon perussuomalaiset pääsee julkisuuden valokeilaan, kun se pitää tiedotustilaisuuden puolueen mahdollisesta presidenttiehdokkaasta.

Jos valittu on muun muassa hämmentävistä evoluutiokannoistaan tuttu kansanedustaja Laura Huhtasaari, saatamme nähdä trumppilaista retoriikkaa myös vaalikentillä.

Soinin uuden ryhmän osalta tilanne on hankala. Sininen tulevaisuus ei voi asettaa ehdokasta ilman 20 000 kannattajakortin keräämistä. Rahaakin tarvittaisiin, mutta ne jäivät Halla-ahon taskuun. Tosiasioiden ja surkeiden gallup-lukujen valossa Soinin tehtäväksi uhkaa jäädä vanhan poliittisen liikkeensä saattohoito haudan lepoon. 

Sitä ennen pitää kuitenkin hoitaa ministerihommia.  Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tarvitsevat takuumiehensä. En tiedä, millaisen runouden ystäviä Sipilä ja Orpo ovat, mutta todennäköisesti vähän kehnompikin poljento kelpaa, jos siitä on apua keskustan ja kokoomuksen hankkeiden edistämisessä.