”Luulen, että hän on hullu” – Trumpin mielenterveydestä kovaa keskustelua Yhdysvalloissa

Psykiatrien mukaan presidentin käytös viittaa narsistiseen ja vainoharhaiseen persoonallisuuteen.
Amerikka 27.7.2017 12:32
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisen talon puutarhassa 26. heinäkuuta 2017.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Valkoisen talon puutarhassa 26. heinäkuuta 2017. © CAROLYN KASTER / AP / LEHTIKUVA

Yhdysvaltalaiset psykiatrit ja psykologit ovat kiistelleet jo jonkin aikaa presidentti Donald Trumpin mielenterveydestä tai oikeastaan siitä, saako presidentin mahdollisista mielenterveyden ongelmista käydä julkista keskustelua.

Yhdysvaltain psykoanalyyttinen yhdistys on sitä mieltä, että sen jäsenet voivat keskustella vapaasti asiasta.

Päätös rikkoo Amerikan psykiatriyhdistyksen APA:n vuonna 1973 hyväksymää ”Goldwaterin sääntöä”, jonka mukaan julkisten henkilöiden mielenterveyttä ei saa arvioida julkisesti, ellei heille ole tehty asianmukaisia lääketieteellisiä tutkimuksia.

Määräys sai nimensä Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaana vuonna 1964 olleelta Barry Goldwaterilta, jonka mielenterveyttä amerikkalaiset psykiatrit arvioivat tuolloin julkistetussa kyselyssä.

Yhdysvaltain psykoanalyyttiseen yhdistykseen kuuluu 3 700 psykiatria ja psykologia. Yhdistyksen entinen puheenjohtaja Prudence Gourguechon perustelee vapaan keskustelun tarvetta Trumpin erikoisella käyttäytymisellä.

Hän korostaa, että psykoanalyytikkojen tiedot ja näkemykset voivat auttaa ymmärtämään presidentin käyttäytymistä, kun asiasta puhutaan vastuullisesti.

 

Amerikkalaiset psykiatrit ja psykologit ovat arvostelleet jo pitkään julkisen keskustelun rajoittamista. Heidän mukaansa alan ammattilaisten velvollisuus on varoittaa yleisöä.

Heidän mielestään Trumpin puheet, tviittailu ja muu toiminta viittaavat mielenterveyden ongelmiin, joiden vuoksi hän on kykenemätön hoitamaan tehtäväänsä. He ovat havainneet hänen persoonallisuudessaan piirteitä narsismista, impulsiivisuudesta, heikosta keskittymiskyvystä ja vainoharhaisuudesta.

Yhdysvaltain suurin psykiatrien yhdistys, 37 000 jäsenen APA on kuitenkin edelleen sitä mieltä, että julkinen keskustelu presidentin mielenterveydestä ilman laajaa lääketieteellistä tutkimusta on epäeettistä.

APA:n mukaan psykiatrien lausunnot voivat olla haitallisia, jos ne tehdään puutteellisilla tiedoilla ilman perusteellista tutkimusta.

 

Baltimorelainen psykoterapeutti John Gartner julkisti jo viime talvena netissä vetoomuksen, jonka mukaan Trump pitäisi panna viralta mielenterveysongelmien perusteella.

Gartner uskoo presidentin sairastavan samanlaista ”pahanlaatuista narsismia” kuin Adolf Hitler aikoinaan.

Perustuslain 25. lisäys antaisi mahdollisuuden presidentin erottamiseen, jos hänen mielenterveyden katsotaan horjuvan vakavasti tai hän on muuten estynyt hoitamasta tehtäviään.

Vetoomus on allekirjoitettu yli 58 000 kertaa. Sitä ei ole varmistettu, ovatko kaikki allekirjoittaneet psykologeja ja psykiatreja.

Gartnerin hanke on saanut tukea myös joiltakin poliitikoilta.

Demokraattien kongressiedustaja Jamie Raskin haluaisi perustaa komission selvittämään, onko presidentti kykenevä hoitamaan tehtäviään. Sen jälkeen hänet voitaisiin erottaa perustuslain 25. lisäyksen nojalla.

Raskin on kongressin edustajainhuoneen oikeuskomitean jäsen. Hän on siviiliammatiltaan oikeustieteen professori.

”Enkä sano sitä kevyesti kuin jostakin hassusta kaverista.”

Republikaanien senaattori Susan Collins joutui alkuviikosta kiusalliseen tilanteeseen keskustellessaan demokraatteja edustavan Jack Reedin kanssa.

Mikrofoni oli jäänyt vahingossa auki, kun Collins sanoi pitävänsä Valkoisen talon budjettivalmistelua vastuuttomana.

”Luulen, että hän on hullu”, Reed vastasi viitaten presidenttiin. ”Enkä sano sitä kevyesti kuin jostakin hassusta kaverista.”

”Olen huolissani”, Collins lisäsi.

Tapaus on herättänyt julkisuudessa laajaa keskustelua.

Video: Susan Collins ja Jack Reed keskustelivat presidentti Trumpista 24. heinäkuuta 2017. Lähde: CNN/YouTube.

 

Demokraatit ovat keskustelleet myös mahdollisesta virkasyytteestä Trumpia vastaan. Se edellyttäisi kuitenkin selviä todisteita rikollisesta toiminnasta ja vallan väärinkäytöstä.

Yhdysvaltain lakien mukaan kongressin edustajainhuone voisi nostaa syytteen yksinkertaisella enemmistöllä.

Se edellyttäisi kuitenkin, että myös osa republikaaneista tukisi hanketta, sillä heillä on edustajainhuoneessa enemmistö. Toistaiseksi republikaanien lipeämisestä ei ole mitään merkkejä.

Korkeimman oikeuden johtavan tuomarin vetämä oikeudenkäynti järjestettäisiin senaatissa.

Todisteita saattaisi löytyä Trumpin ja Venäjän yhteyksiä koskevasta tutkinnasta, jota johtaa FBI:n entinen johtaja Robert Mueller. Tutkimusten odotetaan kuitenkin kestävän jopa vuosia.

Washingtonissa liikkuvien huhujen mukaan Trump harkitsisi Muellerin erottamista. Päätös ajaisi hänet avoimeen konfliktiin kongressin kanssa.

Trumpin kerrotaan myös pyytäneen lakimiehiään selvittämään, pystyykö presidentti armahtamaan perheenjäseniään ja mahdollisesti myös itsensä, jos Venäjä-tutkinnassa ilmenee laittomuuksia.

 

Juttu julkaistu 27.7. klo 12.32, juttua tarkennettu klo 15.49: Psykoterapeutti John Gartnerin julkistama vetoomus on allekirjoitettu yli 58 000 kertaa. Sitä ei ole varmistettu, ovatko kaikki allekirjoittaneet psykologeja ja psykiatreja.