Yhdysvallat ei halua sekaantua Iranin levottomuuksiin

Iran
Teksti
SK:n toimitus

Yhdysvallat ei aio sekaantua Iranin presidentinvaalien jälkeisiin levottomuuksiin, jotka ovat laajimpia sitten vuoden 1979 islamistisen vallankumouksen.

Mielenosoitus Teheranissa 16.6.2009

Amatöörivideosta otetussa otoksessa uudistusmielisen Mirhossein Musavin kannattajat osoittavat mieltään Teheranissa, Iranissa 16. kesäkuuta 2009. Paikallaolijoiden ja videomateriaalien mukaan paikalla oli tuhansia mielenosoittajia. Kuva AP / Lehtikuva


Presidentti Barack Obaman mukaan Iranin sisäpolitiikkaan puuttuminen vain vaikeuttaisi tilannetta.

Yhdysvaltain hallinto on kuitenkin pyytänyt Twitter-palvelinta lykkäämään huoltokatkoa, jotta iranilaiset pystyvät jatkamaan viestien lähettämistä. Iran kielsi eilen uutisoinnin Teheranin kaduilla.

Obama sanoi televisiohaastattelussa, että vaalivoittaja Mahmud Ahmadinejadin ja vastaehdokas Mirhossein Musavin välillä on vain vähän poliittisia eroja.

”Joka tapauksessa olemme tekemisissä hallinnon kanssa, joka on perinteisesti ollut vihamielinen Yhdysvaltoja kohtaan.”

Yhdysvallat aikoo käyttää kovaa diplomatiaa Iranin kanssa jatkossakin.

Iranin pääkaupunki Teheranissa opposition kannattajat järjestivät taas suuren mielenosoituksen tiistai-iltana. Joidenkin tietojen mukaan mielenosoitus olisi ollut suurempi kuin maanantaina, jolloin kaduilla oli ainakin satatuhatta ihmistä.

Tietoa ei kuitenkaan pystytty vahvistamaan, koska Iran on estänyt ulkomaalaisia viestimiä raportoimasta opposition mielenosoituksista.

Teksti STT-AFP

Lue uutisen taustoista SK:n aiemmin julkaistusta jutuista:

Iranissa levottomuudet jatkuvat, presidentti matkusti Venäjälle

Iranissa laajimmat levottomuudet vuosikymmeniin

[Kuvat:iran election]