Iranissa levottomuudet jatkuvat, presidentti matkusti Venäjälle

Iran
Teksti
SK:n toimitus

Iranissa on ollut laajoja levottomuuksia konservatiivisen presidentin Mahmud Ahmadinejadin uudelleenvalinnan tähden. Tänään maa kielsi ulkomaalaisia tiedotusvälineitä raportoimasta opposition mielenosoituksista. Voit seurata Iranin tapahtumia myös kuvavirrasta.

Iranin ja Venäjän presidentit

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev toivottaa Iranin presidentin Mahmud Ahmadinejadin tervetulleeksi alueelliseen turvallisuuskokoukseen 16. kesäkuuta 2009. Kuva Vladimir Rodionov / AP /Lehtikuva


Iranin viestimien mukaan kahdeksan ihmistä kuoli eilisten mielenosoitusten yhteydessä Teheranissa. Maanantain mielenosoitukseen osallistui satojatuhansia ihmisiä, ja se oli yksi suurimmista sitten Iranin vallankumouksen kolmekymmentä vuotta sitten.

Mielenosoittajat vastustivat konservatiivisen presidentti Mahmud Ahmadinejadin uudelleenvalintaa. Nyt maan kulttuuriministeriö on ohjeistanut viestimiä välttämään uutisointia kaikista kokoontumisista, joilla ei ole sisäministeriön lupaa. Iranin on rajoittanut viestinten toimintaa myös muilla tavoilla, esimerkiksi kieltämällä toimittajilta pääsyn mielenosoituspaikoille. BBC puolestaan kertoi aiemmin, että Iranin viranomaiset olivat häirinneet sen satelliitteja.

Ahmadinejadin kannattajat suunnittelevat joidenkin tietojen mukaan vastamielenosoitusta tälle päivälle. Myös opposition kannattajat ovat suunnitelleet mielenosoitusten jatkamista tänään. Tosin Musavi oli Reutersin mukaan kehottanut kannattajiaan pidättäytymään mielenosoituksista, jottei menetettäisi lisää ihmishenkiä.

Kuollut mies Iranissa

Iranin presidentinvaaleissa hävinneen oppositioehdokkaan Mirhossein Musavin mukaan perjantaisissa vaaleissa oli huomattavia puutteita. Opposition mukaan miljoonia ääniä on kadonnut, ja kannattajat ovatkin vaatineet vaalien hylkäämistä. Tänään Iranin korkein laillinen elin ilmoitti olevansa valmis laskemaan uudelleen osan kiistellyistä äänistä.

Tämä tuskin riittää opposition kannattajille. Heidän mukaansa muun muassa joitakin äänestyspisteitä suljettiin etuajassa, eikä kaikkia ääniä laskettu.

Ahmadinejad saapui tiistaina Venäjälle osallistuakseen alueelliseen huippukokoukseen. Hänen oli alun perin määrä tulla Jekaterinburgiin jo eilen, mutta tulo viivästyi vaalien jälkeisten väkivaltaisuuksien vuoksi. Venäjä otti vieraan vastaan lämpimästi.

”Iranin vaalit ovat maan sisäinen asia.”, totesi varaulkoministeri Sergei Rjabkov tiedotusvälineille.

Oheinen kuva: Mielenosoituksessa 15.kesäkuuta 2009 Teheranissa kuollut Musavin kannattaja, jonka tiettävästi ampui hallitusta kannattava sotilaallinen ryhmä. Kuva Vahid Salemi AP / Lehtikuva
Lähteet: STT, AFP, BBC, Reuters, New York Times

Lue uutisen taustoista SK:n aiemmin julkaistusta jutusta.

Katso videoita mielenosoituksesta.

[Kuvat:iran election]