Iranissa laajimmat levottomuudet vuosikymmeniin

Iran
Teksti
Pirita Männikkö

Iranin pääkaupungin Teheranin kaduilla on tuhansia opposition tukijoita, jotka vaativat viimeviikkoisten presidentinvaalien tulosten mitätöintiä. Maan hengellinen johtaja antoi asiasta poikkeuksellisen lausunnon. Voit seurata Iranin vaaleihin liittyviä tapahtumia myös kuvaseinällä.

Mielenosoitus Dubaissa 15.6.2009

Mielenosoittajia Dubaissa Iranin konsulaatin edessä 15.6.2009. Kuva Farhad Berahman / AP / Lehtikuva


Iranin
presidentinvaalit hävinnyt uudistusmielinen Mir Hossein Musavi vaati jo viikonloppuna, että vaalitulokset on tutkittava. Iran torjui vaalit hävinneen Mousavin hakemuksen maanlaajuisen mielenosoituksen järjestämiseksi tänään.

Epätyypillisessä radiotiedotuksessa Iranin ylin hengellinen johtaja Ajatollah Ali Khamenei kehotti Musavia hakemaan oikeutta rauhallisesti ja laillisten menettelyjen kautta. Poikkeuksellista lausunnossa on se, että Iranin konservatiivisen siiven johtohahmona pidetty Khamenei tukee vaalit voittanutta istuvaa presidenttiä Mahmud Ahmadinejadia.

Mousavi sanoi aiemmin keksivänsä tapoja protestoida ilman lupaa, mutta tänään hän New York Timesin mukaan ilmoittikin mielenosoituksen siirtämisestä myöhempään ajankohtaan. Epäselvää on, vakuuttuiko Mousavi Khamenein sanoista vai pelkäsikö hän kannattajiensa väkivaltaista kohtelua.

Musavin kannattajat kuitenkin uhmasivat niin viranomaisten kieltoa kuin Musavin vetoomusta, ja päättivät silti pitää tänään mielenosoituksen Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Silminnäkijöiden mukaan presidentin kannattajat ajoivat moottoripyörillä mielenosoittajien keskelle ja löivät ihmisiä kepeillä.

Maailma suhtautuu tulokseen epäillen

Iranissa oli levottomuuksia jo viikonloppuna, kun Musavin kannattajat osoittivat mieltään kaduilla.  Lauantaisten levottomuuksien jälkeen otettiin kiinni myös yli sata uudistusmielistä poliitikkoa. Oikeusviranomaisten mukaan poliitikkoja puhuteltiin. Pieniä mielenilmauksia on ollut myös ulkomailla.

Musavin mukaan perjantain presidentinvaaleissa ilmeni monenlaisia rikkeitä, eikä kaikkia päästetty edes äänestämään. Vaaliviranomaisten mukaan Ahmadinejad voitti Iranin presidentinvaalit saaden lähes kaksi kolmasosaa äänistä.

Maailmalla vaalitulokseen on suhtauduttu epäilevästi. Ranska on vaatinut vaaleista pikaista tutkintaa. Myös Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden on sanonut Yhdysvaltain pitävän vaalitulosta kyseenalaisena. EU on vedonnut Iraniin, jotta se ei käyttäisi väkivaltaa mielenosoittajia kohtaan. Maailmalle on kuitenkin levinnyt kuvia, joissa poliisit hakkaavat mielenosoittajia pampuilla.

Ahmadinejad tunnetaan jyrkän juutalaisvastaisista lausunnoistaan ja ydinohjelman puolustamisesta.

Lähteet: STT, AFP, Reuters, Helsingin Sanomat, New York Times

Lue Iranin presidentinvaalien taustoista SK:n jutusta Iranin presidenttiehdokkaat kannattavat vuoropuhelua ”Saatanan kanssa”.

[Kuvat:iran election]