Iranin presidenttiehdokkaat kannattavat vuoropuhelua "Saatanan" kanssa

Teksti
Jari Lindholm

Iranissa pidetään tänään presidentinvaalit. Yhdestä asiasta kaikki ehdokkaat ovat yhtä mieltä: on aika lämmitellä suhteita Yhdysvaltoihin.

Iranin presidentinvaalit ovat historialliset: ensimmäistä kertaa vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen kaikki ehdokkaat kannattavat vuoropuhelua ”Suuren Saatanan”, Yhdysvaltojen kanssa.

Vaiteliain asiassa ei suinkaan ole ollut ehdokkaista vanhoillisin, istuva presidentti Mahmud Ahmadinejad. Hän on päinvastoin ollut dialogin äänekkäimpiä puolestapuhujia.

Yhdysvaltojen ja Iranin välit katkesivat vuonna 1980, kun opiskelijat valtasivat vallankumousjohdon siunauksella Yhdysvaltojen Teheranin-suurlähetystön ja pitivät 52:ta amerikkalaista panttivankeina 444 päivää.

Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen alkanut liennytys katkesi dramaattisesti, kun presidentti George W. Bush nimesi Iranin osaksi roistovaltioiden muodostamaa ”pahan akselia”.

Iran oli tukenut Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia hyökkäyksessä Afganistaniin, ja Bushin täyskäännös koettiin petokseksi.

Demokraatti Barack Obaman valinta presidentiksi ilahdutti Teherania, ja suhteiden parantamiseen on nyt paremmat mahdollisuudet kuin vuosiin.

Iranin näkökulmasta tärkeintä on, että neuvottelupöytään istutaan tasa-arvoisina. Yhdysvaltojen on tunnustettava Iranin rooli alueellisena suurvaltana, hyväksyttävä sen turvallisuustarpeet ja lopetettava puheet hallinnon kaatamisesta.

Iranilaisten mielestä ulkomaailma ei liioin ymmärrä, että he kokevat olevansa sotilaallisesti saarroksissa, koska Yhdysvalloilla on 130 000 sotilasta Irakissa ja kymmeniätuhansia Afganistanissa.

Ydinohjelmasta tuskin tingitään. Ohjelma on Iranille kansallinen ylpeydenaihe, ja länsimaisten ydinasevaltojen vaatimuksia sen lopettamiseksi pidetään kaksinaismoralismina.

Mahmud Ahmadinejadin merkittävin vastustaja tämänpäiväisissä Iranin presidentinvaaleissa on maan entinen pääministeri Mir Hossein Musavi.

[Kuvat:iran election]