Viides sotaviikko Ukrainassa

Ukraina teki vastahyökkäyksiä etenkin Kiovan, Sumyn ja Harkovan suunnissa.

Ukrainan sota
Teksti
Sanni Koivuniemi
Grafiikka
Hannu Kyyriäinen

Ukraina teki useita onnistuneita vastahyökkäyksiä. Osan venäläisjoukoista kerrottiin vetäytyneen Kiovan läheisyydestä Valko-Venäjälle ja Sumyn läheisyydestä Venäjälle järjestäytyäkseen uudelleen.

Venäjän pääesikunnan mukaan sodan ensimmäinen vaihe päättyi ja joukot keskittyvät Donbassin alueeseen. Väite arvioitiin valheelliseksi, sillä Venäjän sotamenestys on ollut heikkoa eikä se ole saavuttanut tavoitteitaan.

Ukrainalaisjoukot valtasivat alueita takaisin Kiovan länsi- ja itäpuolilla. Lännessä ukrainalaisten kerrottiin saaneen haltuunsa Irpinin alueen. Ukraina teki vastahyökkäyksiä myös Harkovan ja Sumyn suunnalla.

Mariupolissa taistelut jatkuivat. Ukrainan armeijan mukaan sen joukot hyökkäsivät Berdjanskin satamaan.

Donetskin ja Luhanskin suunnalla Venäjä teki pieniä aluevaltauksia. Ukrainalaiset kertoivat myös torjuneensa useita hyökkäyksiä alueilla.

Etelä-Ukrainassa ukrainalaisjoukot työnsivät Venäjää poispäin Mykolajivin kaupungista kohti H’ersonia. Venäjä jatkoi iskuja ukrainalaiskaupunkeihin ja sotilaskohteisiin. Lähteet: The New York Times, The Guardian, Reuters, YK, Maanpuolustuskorkeakoulu, IOM, El Mundo ja ISW.