Kolmas sotaviikko Ukrainassa

Venäläisjoukot eivät edenneet merkittävästi Kiovassa. Pääkaupungin pommitus jatkui.

Ukrainan sota
Teksti
Sanni Koivuniemi
Grafiikka
Hannu Kyyriäinen

Venäjä laajensi sotatoimiaan Länsi-Ukrainaan. Se teki ilmaiskuja Lutskissa sijaitsevalle sotilaslentokentälle, Ivano-Frankivskin lentokentälle ja Rivnen kaupunkiin. Lähellä Puolan rajaa sijaitsevaan Javoriviin tehdyssä ilmaiskussa kuoli ainakin 35 sotilasta.

Venäjän maavoimat keskittyivät huoltamaan joukkojaan ja turvaamaan selustansa aktiivisen hyökkäysvaiheen jälkeen, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulu. Venäjä jatkoi kuitenkin kaupunkien raskasta pommitusta. Saarretun Mariupolin evakuointi ei onnistunut, ja humanitaarinen kriisi syveni. Mariupolin pohjoispuolella ja Donetskin alueella Venäjä valtasi lisää pieniä kaupunkeja.

Krimin suunnalla Venäjä keskitti joukkojaan kohti Zaporižžjaa ja Mykolajivia. Harkovan itäpuolella Venäjä valtasi Izjumin kaupungin alueita ja yritti jatkaa etelään.

Naapurimaihin pakeni viikon aikana yli miljoona ihmistä.

Venäläisjoukot pyrkivät yhä saartamaan Kiovaa idästä ja lännestä, mutta etenivät vain vähän. Pääkaupunkia lähestynyt sotilaskolonna oli satelliittikuvien mukaan hajautettu kaupungin luoteispuolelle. Kiovan pohjoispuolella sijaitsevaa Tšernihiviä saarrettiin. Kiovaan julistettiin tiistaina 15. maaliskuuta 35 tunnin ulkonaliikkumiskielto.

Lähteet: The New York Times, The Guardian, Reuters, YK, Maanpuolustuskorkeakoulu, El País, El Mundo ja ISW.

body article[data-post-title*=”Venäjä iski Länsi-Ukrainaan, Kiovassa tilanne kiristyi – Grafiikka tiivistää kolmannen sotaviikon tapahtumat”] .printmagpart-main-image__inner { padding-bottom: 10px; }