Huoltovarmuuskeskus patistelee poliitikkoja elvyttämään turvemarkkinaa – Turvavarastot ovat käytännössä tyhjät

Huoltovarmuuskeskus tankkaa nyt varastojaan kymmenillä miljoonilla euroilla. Suomi voi päästä eroon Venäjän energiasta, mutta se vaatii sopeutumista, sanoo toimitusjohtaja Janne Känkänen.

Kun Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan vastattiin pakotteilla,  lähes jokainen suomalainen etujärjestö ilmaisi huolensa raaka-ainesaatavuudesta. Heti sivulauseessa kuitenkin mainittiin, ettei todellista hätää juuri nyt ole, ja Suomi kyllä pärjää.

Etujärjestöjen mukaan energiapuuta riittää, öljy voidaan ostaa muualta, samoin maakaasu ja sähkö. Ydinpolttoainetta on varastoissa pariksi vuodeksi ja viljaakin riittää ainakin täksi vuodeksi.

Rauhoittavista viesteistä huolimatta Suomen huoltovarmuutta on testattu parin kuluneen vuoden aikana hieman joka kantilta. Korona ja Ukrainan sota ovat herättäneet kysymyksen, onko huoltovarmuutemme riittävän hyvällä tasolla.

Riittääkö kriisissä elintarvikkeita, lääkkeitä, energiaa? Toimiiko logistiikka ja terveydenhuolto? Ja pystymmekö puolustautumaan kyberiskuilta?

Esimerkiksi sodan ensimmäisen viikon aikana muutamaan suomalaiseen pankkiin kohdistui palvelunestohyökkäyksiä, jotka aiheuttivat katkoja ja hidastumista verkko- ja mobiilipankeissa. Finanssivalvonnan mukaan hyökkäysten tekijöistä ei ole tietoa, mikä on tavanomaista tällaisissa tapauksissa.