Putin on ”gopnik”, pienempiään kiusaavaa huligaani, sanoo Suomessa pysähtynyt maailmankuulu venäläiskirjailija

Viktor Jerofejev viimeistelee kirjaansa presidentti Putinista ja maailman tuhosta. Ensin hän kuitenkin hakee perheensä Moskovasta.

kirjailijat
Teksti
Teppo Tiilikainen

Venäjän ilmavoimat pommittaa Ukrainan kaupunkeja ja siviilejä, miljoonat ihmiset pakenevat maasta.

Kirjailija Viktor Jerofejev on seurannut viime viikkojen tapahtumia kauhuissaan.  Hän ei kuitenkaan halua puhua sodasta, sillä Venäjällä vallitsee sotasensuuri.

Armeijan toimien arvosteleminen johtaa pahimmassa tapauksessa 15 vuoden vankeustuomioon, joten hän käyttää vertauskuvia. Hän puhuu apokalypsista, maailman tuhosta.

”Tilanne voi mennä niin pitkälle, että joudumme tekemisiin biologisten, kemiallisten tai ydinaseiden kanssa”, hän sanoo.

”Mutta yhtä hyvin Kreml voi vielä perääntyä ja todeta, että tavoitteet on saavutettu.”

Viktor Jerofejev on yksi Venäjän kansainvälisesti tunnetuimmista nykykirjailijoista. Tapaamme helsinkiläisen hotellin ravintolassa maaliskuisena perjantaina. Hän on paluumatkalla Pariisista, jossa hänelle myönnettiin pysyvä oleskelulupa.

Matka jatkuu junalla Moskovaan, sillä lentoyhteydet ovat poikki. Käynti kotikaupungissa jää kuitenkin lyhyeksi. Jerofejev on saanut Heinrich Böll -säätion Köllnin kirjailijaresidenssistä asunnon, jonne hän muuttaa perheineen useammaksi kuukaudeksi apurahan turvin.

Hän ei aio kuitenkaan muuttaa kokonaan ulkomaille. Moskovassa ovat ystävät ja venäjän kieli. Ja Moskova on hänen mukaansa paljon hedelmällisempi paikka ihmisluonnon tutkimiseen kuin Saksa tai Ranska.

”En pelkää, olen jo niin vanha. Sitä paitsi kirjoistani tulee kuolemattomia, jos minut ammutaan.”

 

Jerofejev tunnetaan Venäjällä rääväsuisena toisinajattelijana. Hänestä tuli oppositiomies Leonid Brežnevin Neuvostoliitossa, ja hän on säilyttänyt asenteensa myös Vladimir Putinin Venäjällä.

2000-luvun alussa hän joutui Putinin kansallismielisen nuorisoliikkeen Našin hampaisiin. Hänen kirjojaan poltettiin Bolšoi-teatterin edustalla ja kirjakauppoja painostettiin boikotoimaan hänen teoksiaan.

Jerofejevilta on totuttu kuulemaan suoraa puhetta, mutta Ukrainan kohdalla hän harkitsee nyt sanojaan tarkasti. Hän puhuu pimeyden ja valon välisestä taistelusta, jossa on tarjolla vain kärsimystä, verta ja kyyneleitä.

Putinista Jerofejev on valmis puhumaan suoraan, kuten aina. Hän viimeistelee parhaillaan uutta kirjaansa, joka kertoo Putinista ja hänen omasta elämästään tämän presidenttikaudella. Kirjan nimeksi tulee Suuri Gopnik.

Sana gopnik tarkoittaa pienempiään kiusaavaa väkivaltaista huligaania. Jerofevevin mukaan Putin oli nuorena juuri sellainen, kostonhimoinen leningradilainen katupoika, joka tappeli naapuruston jengien kanssa.

”Kirja oli jo periaatteessa valmis. Olin lähettämässä sitä saksalaiselle kustantajalleni, mutta muutin mieleni. Kirjoitan siihen vielä viimeisen luvun. Sen aiheena on apokalypsi.”

Jerofejevin mukaan gopnik on erityinen ihmistyyppi. Sellainen on valmis uhraamaan kaiken ja jopa kuolemaan oman voittonsa puolesta. Gopnik ei hyväksy tappiota eikä kompromisseja, koko elämä on yhtä nollasummapeliä.

”Putin harrastaa judoa, jossa taistellaan voitosta. Hän rakastaa sotaa, se on tällaisten kamppailulajien korkein aste.”

Jerofejevin mielestä länsimaiden johtajat eivät ymmärtäneet alun alkaenkaan Putinin ajattelutapaa. Sen vuoksi he ovat tehneet virheen toisensa perään.

”Se alkoi, kun Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush sanoi katsoneensa Putinia silmiin ja nähneensä rehellisen miehen.”

”Sen jälkeen liittokansleri Angela Merkel juoksi hänen luonaan kuin pikkutyttö. Ja Ranska on hakenut itselleen etuja tasapainottelemalla Yhdysvaltojen ja Venäjän välissä.”

”Ja sen jälkeen ukrainalaisten aivot pestään television avulla samalla tavalla kuin venäläisten.”

Putin on nujertanut Venäjän opposition ja riippumattomat tiedotusvälineet kovilla otteilla. Monilla kansalaisilla on valtion propagandan vuoksi täysin väärä käsitys viime viikkojen tapahtumista.

Venäjän tiedotusvälineissä ei puhuta sodasta vaan ”kampanjasta” ja ”erikoisoperaatiosta”, joka tähtää Ukrainan demilitarisointiin ja ”uusnatsien ” syrjäyttämiseen vallasta.

Mielipidekyselyjen perusteella kaksi kolmaosaa venäläisistä tukee Putinin ”kampanjaa”. Valtaosa heistä katsoo, että Ukrainan kriisi on Yhdysvaltojen ja jossakin määrin myös EU-maiden syytä.

”Puolet venäläisistä uskoo ja tukee valtion television sanomaa”, Jerofejev sanoo.

”Toinen puolikas jakautuu kahteen osaan. Osa epäilee, he ovat tyytymättömiä. Vain harvat lähtevät kaduille osoittamaan mieltään.”

Putin on kovistellut Ukrainaa jo parikymmentä vuotta. Hän seurasi kauhistuneena vuoden 2004 oranssia vallankumousta. Kymmenen vuotta myöhemmin hän yritti estää väkivalloin Maidanin vallankumouksen, joka syrjäytti vallasta hänen suojattinsa Viktor Janukovytšin.

Ukraina ei kuitenkaan luovuttanut. Tällä kertaa Putin päätti vastata sotilaallisella voimalla.

Puheissaan Putin on kyseenalaistanut Ukrainan kansakunnan olemassolon. Hän pitää venäläisiä ja ukrainalaisia yhtenä ja samana slaavilaisena kansana, jota johdetaan Moskovasta.

”Putinin mielestä Yhdysvallat on ostanut Ukrainan”, Jerofejev sanoo.

”Siksi se pitää palauttaa Venäjän yhteyteen. Ja sen jälkeen ukrainalaisten aivot pestään television avulla samalla tavalla kuin venäläisten.”

 

Lännessä on toivottu, että Putinin valtakausi päättyisi äkillisesti palatsivallankumouksessa, kun Venäjän talous romahtaa ja väestö kurjistuu.

Muutamat oligarkit ovat jo uskaltaneet arvostella sotaa. Pommitusten väitetään aiheuttaneen ristiriitoja myös Venäjän turvallisuuspalveluissa ja Putinin lähipiirissä.

Kremlin sisäpiirin tunnelmista ei ole saatavissa luotettavaa tietoa, mutta palatsivallankumouksia on nähty Venäjän historiassa aikaisemminkin.

”Emme tiedä esimerkiksi sitä, kuoliko Stalin luonnollisesti vai murhattiinko hänet”, Jerofejev sanoo.

Hän pitää mahdollisena, että ulkoministeri Vjatšeslav Molotov olisi järjestänyt Stalinin kuoleman maaliskuussa 1953. Stalin oli julistanut hänet Yhdysvaltojen vakoojaksi ja hänen henkensä oli vaarassa.

Jerofejev tietää, mistä puhuu. Hänen isänsä, suurlähettiläs Vladimir Jerofejev oli Stalinin tulkki ja Molotovin läheinen avustaja.

”Isäni kävi Molotovin työhuoneessa vähän ennen Stalinin kuolemaa. Verhot ja kattokruunu oli otettu alas, koska Molotov oli menettänyt asemansa. Pian sen jälkeen Stalin kuoli.”

Miljoonat venäläiset itkivät Stalinin kuolemaa. ”Isäni ei itkenyt, koska hän tiesi kaiken.”

 

Viktor Jerofejevilta on suomennettu neljä teosta: Moskovan kaunotar, Miehet, Hyvä Stalin ja Venäläisen sielun ensyklopedia. Lisäksi Ari Matikainen on ohjannut hänestä kertovan pitkän dokumenttielokuvan Venäjän vapain mies (Russian Libertine).