Neljäs sotaviikko Ukrainassa

Venäläisjoukot yrittivät vallata Mariupolin ja pommittivat useita ukrainalaiskaupunkeja.

Ukrainan sota
Teksti
Sanni Koivuniemi
Grafiikka
Hannu Kyyriäinen

Venäjän joukot etenivät Mariupolin keskustaan lauantaina 19. maaliskuuta. Kaupungissa taisteltiin ja sitä pommitettiin raskaasti. Mariupolissa oli yhä loukussa satojatuhansia ihmisiä.

Muualla Venäjä ei edennyt merkittävästi, ja Ukraina onnistui useissa vastahyökkäyksissä. Maanantaina 21. maaliskuuta Venäjä teki ensimmäisen ilmaiskun Odessaan. Iskuja tehtiin myös ainakin Kiovaan, Tšernihiviin, Sumyyn, Harkovaan, Rivneen, Žytomyriin, Lviviin ja Mykolajiviin.

Kiovan ympärillä käytiin paikallisia taisteluita. Ukrainan asevoimat sanoi ottaneensa Kiovan länsipuolella sijaitsevan Makarivin kaupungin takaisin haltuunsa. Maanpuolustuskorkeakoulu arvioi, että Venäjä on luopunut yrityksestä vallata Kiova lähiviikkoina.

Krimin suunnalla venäläisjoukot keskittyivät etenemään kohti Kryvyi Rihiä. Tavoitteeksi on arvioitu eteneminen Zaporižžjaan ja Dniproon. Ukrainalaisjoukot estivät Mykolajivin valtaamisen. Harkovan suunnalla Ukraina torjui Izjumin valtauksen. Luhanskin lähistöllä venäläiset valtasivat pieniä alueita.

Lähteet: The New York Times, The Guardian, Reuters, YK, Maanpuolustuskorkeakoulu, IOM, El Mundo ja ISW.