Ukraina väittää Valko-Venäjän liittyneen sotaan Venäjän rinnalla – ”Lukašenka varmistelee itselleen paikkaa Haagiin”

Venäjä kertoi hyökkäävänsä Kiovan tv-tornia vastaan "estääkseen informaatiohyökkäykset". Venäläislähteiden mukaan neuvottelut Ukrainan ja Venäjän välillä jatkuvat keskiviikkona.

Ukraina
Teksti
Sanni Koivuniemi

Valko-Venäjän joukot ovat liittyneet Venäjän hyökkäykseen Ukrainaa vastaan, väittää Ukrainan parlamentti Twitter-tilillään.

Tiedotteen mukaan Valko-Venäjän joukkoja on nähty Pohjois-Ukrainassa Tšernihivin alueella.

Valko-Venäjä ei ole vahvistanut tietoa. Vielä tiistaiaamuna maan presidentti Aljaksandr Lukašenka sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei Valko-Venäjä aio liittyä Venäjän sotilasoperaatioon Ukrainassa.

Tähän asti Valko-Venäjä on sallinut Venäjän joukkojen käyttää alueitaan. Venäjän joukot ovat lähestyneet Valko-Venäjän kautta Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa.

 

Pääesikunnan entisen tiedustelupäällikön, kenraalimajuri evp. Pekka Toverin mukaan Valko-Venäjän sotilaiden osallistuminen hyökkäykseen olisi merkittävä asia kahdella tapaa.

Sotaan osallistuessaan Valko-Venäjä ja Lukašenka sitoutuisivat entistä vahvemmin Venäjään. Maa ”jakaisi tuskan” Venäjän kanssa, kun siihen todennäköisesti kohdistuisivat samat länsimaiden pakotteet.

”Lukašenka varmistelee itselleen paikkaa Haagiin (sotarikostuomioistuimeen).”

Myös sodankäynnin kannalta apu olisi merkittävä. Toverin mukaan Venäjällä alkaa olla pulaa joukoista, kun niitä sitoutuu selustan ja piiritettyjen kaupunkien valvomiseen sekä huollon suojaamiseen. Myös Ukrainan vastarinta on ollut odotettua kovempi. Valko-Venäjän avulla hyökkäykseen saataisiin lisää voimaa.

Toveri olettaa, että Valko-Venäjän joukkoja käytettäisiin joko vahvistamaan hyökkäystä Kiovan suunnassa tai sitten lännessä Puolan rajan suuntaisesti.

Etenemällä Puolan rajan suunnalla Venäjä saisi vahvemmin eristettyä Ukrainan lännestä ja vaikeutettua esimerkiksi maateitse kuljetettavaa aseapua.

Toverin mukaan mielenkiintoisen asiasta tekee myös Valko-Venäjän asevoimien koostumus. Ukrainaan lähetettäisiin todennäköisesti ensin ammattisotilaita, mutta suuri osa Valko-Venäjän asevoimista on 18 kuukauden palvelusta suorittavia varusmiehiä.

”En jaksa uskoa, että heidän motivaationsa Ukrainaan hyökkäämiseen on kovin suuri.”

 

Venäjä jatkoi tiistaina tykistö-, raketti- ja ohjusiskuja Ukrainan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Harkovaan Koillis-Ukrainassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan iskuissa on kuollut ainakin 10 ihmistä. Yksi ohjuksista on osunut Vapaudenaukiolle, jossa sijaitsee paikallishallinnon rakennus.

Harkovan alueen kuvernööri Oleg Sinegubov syyttää Venäjää raskaiden aseiden käytöstä siviilejä vastaan.

Venäjän tykistöiskussa Othirkassa sijaitsevaan sotilastukikohtaan kuoli tiistaina ainakin 70 ukrainalaissotilasta. Othirka sijaitsee noin 100 kilometriä Harkovasta länteen.

Venäjän puolustusministeriö varoitti aiemmin tiistaina iltapäivällä Ukrainan pääkaupungin Kiovan asukkaita Venäjän kaupunkiin valmistelemista iskuista. Ministeriön tiedotteen mukaan Venäjä valmistautui iskemään Ukrainan turvallisuuspalveluiden rakennuksiin. Puolustusministeriön tiedottaja Igor Konašenkov kehotti myös linkkitornien lähettyvillä asuvia jättämään kotinsa. Ministeriön mukaan iskuilla aiotaan estää informaatiohyökkäyksiä Venäjää kohtaan.

Useat mediat raportoivat tiistaina räjähdyksestä Kiovan televisiotornin lähettyvillä. Reutersin kuvassa tornin lähettyvillä näkyy savua, mutta ei ole varmaa, onko itse torniin osuttu.

Tiistain aikana on uutisoitu Maxarin satelliittikuvista, jotka näyttävät jopa 65 kilometrin mittaisen sotilaskolonnan lähestyvän Kiovaa. Venäjän joukot ovat olleet Kiovan laitamilla jo useita päiviä, mutta eivät ole pystyneet murtamaan ukrainalaisten puolustusta.

Myös Kaakkois-Ukrainassa sijaitsevaa Mariupolia on jälleen tulitettu. Venäjän joukot saartoivat tiistaiaamuna myös Hersonin kaupunkia Etelä-Ukrainassa.

Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Oksana Markarova on syyttänyt Venäjää termobaarisen pommin käytöstä. Tietoa ei ole vahvistettu.

 

Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan Ukrainan ja Venäjän seuraavia tulitaukoneuvotteluja suunnitellaan keskiviikolle.

Ensimmäisen kerran maiden delegaatiot neuvottelivat maanantaina. Neuvotteluissa sovittiin vain uusista neuvotteluista. Ukrainan delegaatio on luonnehtinut neuvotteluita vaikeiksi. Venäjä vaatii sodan päättämisen ehtona Krimin tunnustamista osaksi Venäjää ja Ukrainan puolueettomuutta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi piti tiistaina videoyhteyden välityksellä puheen Euroopan parlamentille ennen parlamentin ylimääräistä istuntoa, joka oli kutsuttu Ukrainan tilanteen takia koolle. Puheessaan Zelenskyi kutsui Ukrainan tapahtumia tragediaksi, ja kertoi ukrainalaisten taistelevan maansa, vapautensa ja elämänsä puolesta.

”Todistakaa, että seisotte rinnallamme”, Zelenskyi vetosi.

Zelenskyi allekirjoitti maanantaina EU-jäsenhakemuksen ja pyysi EU:ta hyväksymään maan jäseneksi nopeutetuin järjestelyin.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n arvion mukaan Ukrainasta on paennut naapurimaihin noin 660 000 ihmistä. Tällä vauhdilla tilanteesta näyttää muodostuvan tämän vuosisadan suurin pakolaiskriisi Euroopassa, tiedotteessa sanotaan.

Moskovan pörssi pysyi tiistainakin suljettuna ja ruplan arvo on yhä matalalla.