Tutkija Lilia Ševtsova: Venäjä täyttyy tekopyhistä glamour-poliitikoista

Lilia Ševtsova
Teksti
SK:n toimitus

Suomikin on kelvannut ”pahan malliksi”, kun Venäjällä on haluttu kasvattaa epäluuloja.

Turvakoti Venäjällä
Venäjällä elää satoja tuhansia lapsia joko kadulla tai muuten ilman vanhempien hoivaa. Kuvan Tanya-tyttö pääsi vuoden 2009 lopulla moskovalaiseen, kodittomille lapsille tarkoitettuun turvakotiin. Kuva Mikhail Metzel / AP.

”Eliitti haluaa henkilökohtaisesti kytkeytyä länteen. Se kasvattaa lapsensa lännessä, investoi sinne ja pitää rahansa länsipankeissa. Myös huvilat ja jahdit ovat lännessä. Meillä on vallassa maan historian yksi kaikkein länsimyönteisimpiä poliittisia ryhmittymiä”, kuvaa tutkija Lilia Ševtsova.

Kääntöpuolena ”lännen miehet” suoltavat kotiyleisölle lännen vastaista propagandaa, jonka voimalla poliittinen eliitti pysyy tutkijan mielestä vallassa.

”Venäjästä tehdään mediassa, varsinkin televisiossa, piiritetty linnoitus. Teeskennellään, että länsi on vihollinen, koska tarvitaan työkalua, jolla yhteiskunta saadaan yhtenäiseksi ja ihmisten huomio suunnataan pois omasta todellisuudesta.”

Ševtsova on ollut jo vuosikymmeniä tunnettu kriittisistä, mutta osuvista arvioista. Hän on työskennellyt pitkään yhdysvaltalaisen Carnegien instituutin Moskovan-toimistossa. Hän katsoo lännen vastaisen kampanjan muuttuneen talouskriisin myötä. Kulminaatio oli Georgian sota 2008.

”Siellä oltiin vastakkain Yhdysvaltain hallinnon kanssa, sillä Georgia ei merkitse mitään Venäjän johdolle. Nyt uusi mantra on modernisaatio, mutta siihen ei pyritä luomalla toimiva oikeusjärjestelmä ja sallimalla vapaa kilpailu vaan houkuttelemalla läntistä tietotaitoa ja rahaa.”

Vaikka uudesta ”liennytyksestä” on vuodatettu julkisuuteen ulkoministeriön muistio, propaganda etsii edelleen lännen heikkoja kohtia. Suomikin on kelvannut ”pahan” malliksi, kun venäläisen isoäidin karkotus nousi uutisaiheeksi ja hieman aikaisemmin suomalais-venäläisestä pojasta tehtiin mediatähti. Ševtsova luonnehtii tapausta kyyniseksi ja tekopyhäksi.

”Jopa tuhansia lapsia kuolee Venäjällä vuosittain perheväkivallan uhreina. Kymmeniä tuhansia lapsia hylätään kadulle eikä heistä välitetä. Sitten yllättäen koko maan televisio ja radio käsittelevät pientä turkulaista poikaparkaa. Propaganda toimii omien lakiensa mukaan niin, että mistä tahansa tehdään vihollinen ja samalla epäluuloja ulkopuolista maailmaa kohtaan lisätään.”

Glamour-poliitikkojen aika

Ševtsovan mukaan tavoitteessa onnistutaan, koska valtamediaan eivät pääse sellaiset, jotka kiinnittäisivät huomiota lasten tai vanhusten oikeuksiin kotimaassa. Lisäksi Ševtsova viittaa vanhaan perinteeseen: Venäjällä on aina haluttu huolehtia toisten ongelmista, vaikka omassa talossa tapahtuisi mitä.

Venäjän lapsiasiamiestä Pavel Astahovia Ševtsova luonnehtii glamour-poliitikoksi, jollaisia on yhä enemmän. Tyyliin kuuluvat huippukalliit vaatteet ja jopa omistajan virallista vuosipalkkaa hintavammat arvokellot.

Osana korruption vastaista taistelua presidentti Dmitri Medvedev on määrännyt johtajia paljastamaan omat ja puolisoittensa tulot sekä omaisuuteen kuuluvat asunnot ja autot.

”Tiedoille voi vain nauraa. Yllättäen kaikki virkamiehet ovat löytäneet hämmästyttävät vaimot, jotka ovat rikkaita kuin Soros. Kaikki tämä on tekopyhää”, kokoaa Ševtsova. Astahovin puoliso kuuluu näihin ”soroksiin”, sillä hän omistaa muun muassa asunnon Monacossa.

Lopuksi Ševtsova pysähtyy kysymään, miksi venäläiset sietävät tätä kaikkea. Hänestä sitä on vaikea selittää. Tutkija kuitenkin arvelee, että yksi selitys on siinä, ettei vaihtoehtoja nykyiselle linjalle ole näkyvissä, koska oppositio ei valtamediaan pääse.

Teksti Anne Kuorsalo