Tuomioistuimet kiinni ja tiedustelupalvelu kyttäämään koronapotilaita – Israelin rajut toimet herättivät huolen maan demokratiasta

Israelin politiikka on ollut umpisolmussa jo yli vuoden. Vt. pääministerinä toimivaa Benjamin Netanjahua syytetään oikeudessa korruptiosta.

covid19
Teksti
Veera Pennanen

Israelin ensimmäinen koronavirustartunta todettiin reilu kuukausi sitten, 21. helmikuuta. Tähän mennessä maassa on todettu yli 1 200 tartuntatapausta.

Suomen tapaan tartuntaketjut on pyritty jäljittämään tarkasti. Israelin terveysministeriö on kuitenkin kertonut huomattavasti Suomea seikkaperäisemmin tartunnan saaneista myös julkisuuteen.

Esimerkiksi yhdestä potilaasta kerrotaan ministeriön verkkosivuilla, että tämä on 36-vuotias nainen, joka työskentelee hammaslääkäriasemalla eräässä eteläisraelilaisessa kaupungissa. Tartunnan potilas on saanut oltuaan ”läheisessä kanssakäymisessä” toisen tartunnan saaneen kanssa naistenpäivän juhlassa Sderotin kaupungissa.

Monen muun maan tavoin Israel on kiristänyt pikkuhiljaa otteitaan koronaepidemian taltuttamiseksi tartuntamäärien kasvaessa.

Julkisten kokoontumisten osallistujamäärä rajoitettiin sataan henkeen 11. maaliskuuta, kun maassa oli alle 100 todennettua tapausta. Seuraavana päivänä ulkomaisten matkailijoiden päästäminen maahan käytännössä lopetettiin.

Tällä hetkellä maassa vallitsee osittainen ulkonaliikkumiskielto. Vain välttämättömät toimet kodin ulkopuolella ovat sallittuja. Yli 10 hengen julkiset kokoontumiset on kielletty sakon uhalla.

Oppilaitokset alakouluista yliopistoihin ovat sulkeneet ovensa. Rajat on niin ikään pistetty säppiin.Ulkomailta palaavat israelilaiset märäätään karanteeniin.

Kansalaisia myös kannustetaan raportoimaan havaitsemistaan karanteenirikkomuksista terveysministeriön verkkosivulla. Sanomalehti Haaretzin mukaan poliisi onkin jo sakottanut jo karanteenia rikkoneita.

Koronatoimiin heijastuu myös Israelin poliittinen pattitilanne, joka on jatkunut jo yli vuoden. Umpisolmu ei ole auennut, vaikka maassa käytiin jälleen vaaliuurnille maaliskuun alussa.

Oppositiojohtaja Benny Gantz johtaa hallitustunnusteluita, mutta koronaepidemian aikana vallankahvassa on ollut kiinni virkaa tekevä pääministeri Benjamin Netanjahu.

Netanjahu on rinnastanut koronapandemian sotatilaan ja todennut, että tässä tilanteessa äärimmäiset toimet ovat perusteltuja.

Osa toimista on kuitenkin ollut sellaisia, että ne ovat saaneet monet epäilemään taustalla olevan muitakin motiiveja kuin viruksen torjunnan.

Muun muassa oikeusistuimet suljettiin viime viikolla. Netanjahu on itse syytettynä korruptiojutussa, jonka käsittely on kesken. Tuomioistuinten sulkemisen myötä käsittely siirtyi toukokuulle.

Lisäksi hätäasetuksen turvin keskustiedustelupalvelu Shin Bet valtuutettiin käyttämään kybervaltontaa koronapotilaisiin.

Normaalisti teknologiaa käytetään terrorisminvastaiseen työhön. Kybervalvonta on nyt mahdollista ilman oikeuden päätöstä.

 

Lainoppineet ja ihmisoikeusjärjestöt ovat seuranneet kehitystä huolestuneena.

Knessettiä eli Israelin parlamenttia kuvataan toimintakyvyttömäksi. Se ei ole esimerkiksi ehtinyt vielä järjestäytyä valiokuntiin vaalien jäljiltä.

Israelilaisen historioitsija ja toimittaja Gershom Gorenbergin mukaan pandemia uhkaa ennen kaikkea maan demokratiaa.

”Kun koronaan kuolleiden lopullinen lukumäärä on saatu selville, on todennäköistä, että demokratiamme dokumentoidaan yhdeksi viruksen ensimmäisistä uhreista”, Gorenberg kirjoittaa The Washington Postissa.

Sapiens ja Homo Deus -teoksistaan maailmanmaineeseen nousseen israelilainen historioitsija Yuval Noah Hararin luonnehdinta tilanteesta on Gorenbergin suuntainen.

”Ensimmäinen koronadiktatuuri”, Harari tviittasi.