Säteilytaso iskussa vaurioituneen ydinvoimalan alueella normaali, Kiovassa useita räjähdyksiä

Venäjä sääti lain, joka rajoittaa myös kansainvälistä mediaa. ”Päätös on vaatimus sensuurista”, sanoo Journalistiliiton asiantuntija.

journalismi
Teksti
Sanni Koivuniemi

Venäjä hyökkäsi torstain 3. maaliskuuta ja perjantain välisenä yönä Kaakkois-Ukrainassa sijaitsevalle Zaporižžjan ydinvoimala-alueelle.

Iskun seurauksena varsinaisen voimalaitoksen ulkopuolella sijaitsevaan koulutusrakennukseen syttyi tulipalo. Palo saatiin perjantaiaamuna sammutettua. Zaporižžjan ydinvoimala on Euroopan suurin.

Ukrainan viranomaisten mukaan ydinvoimala-alue on nyt Venäjän asevoimien hallussa. Ukrainan valtiollisen ydinvoimayhtiön mukaan hyökkäyksessä kuoli kolme ukrainalaista, kertoo The New York Times.

Ukrainan viranomaisten mukaan voimalaitosyksiköt säilyivät hyökkäyksessä ehjinä, mutta tukirakennuksia vaurioitui. Turvallisuuden kannalta tärkeät järjestelmät toimivat yhä. Voimalassa työskentelee yhä ukrainalainen henkilökunta. BBC:n mukaan vain yksi ydinvoimalan reaktoreista on perjantaina käytössä. Muut reaktorit sammutetaan ja suojataan. Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n mukaan isku ei aiheuttanut säteilyvuotoa ja säteilytaso voimalan alueella on normaali.

Venäjän puolustusministeriö on syyttänyt Zaporižžjan hyökkäyksestä ukrainalaisia sabotoijia.

 

Länsimaat ovat tuominneet Zaporižžjaan kohdistuneen iskun. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että isku osoittaa sodankäynnin vastuuttomuuden ja sen lopettamisen tärkeyden. IAEA:n pääsihteeri Rafael Grossi tarjoutui perjantaina matkustamaan Tšernobyliin neuvotellakseen Ukrainan ja Venäjän kanssa Ukrainan ydinvoimaloiden turvallisuuden takaamiseksi. Uutistoimisto Reutersin mukaan myös Kiina vaatii kaikkia osapuolia varmistamaan ukrainalaisten ydinlaitosten turvallisuuden.

Uutistoimisto AFP:n mukaan YK kokoontuu vielä perjantain aikana hätäkokoukseen. Britannia pyysi hätäkokousta Venäjän hyökättyä Zaporižžjaan. YK:n ihmisoikeusneuvosto päätti perjantaina tuomita Venäjän toimet Ukrainassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää Venäjää ydinterrorismista. Zelenskyin mukaan hyökkäys olisi voinut aiheuttaa ”kuutta Tšernobylia” vastaavan tuhon. Zelenskyi vetosi jälleen perjantaina venäläisiin ja kehotti heitä protestoimaan sotaa ja valtiojohtoa vastaan.

Säteilyturvakeskus (Stuk) piti perjantaina tiedotustilaisuuden Ukrainan tilanteesta. Stuk on seurannut säteilytasoja sodan alusta asti ja tihentänyt seurantaa Venäjän hyökättyä Zaporižžjan ja Tšernobylin alueille. Stukin mukaan ydinvoimalan reaktoreita ei ole suunniteltu sotilaallisia iskuja vastaan.

Ukrainassa mahdollisesti ydinvoimalaitoksiin tai radioaktiivisiin materiaaleihin liittyvät tapahtumat eivät kuitenkaan todennäköisesti aiheuttaisi tilannetta, jonka takia Suomessa tarvitsisi suojautua säteilyltä. Stuk myös muistuttaa, ettei Suomessa ole tarvetta hankkia joditabletteja. Niitä ei myöskään saa ottaa ilman viranomaisten ohjeita.

 

Reuters kertoo, että Venäjän joukot ovat perjantaina edenneet Mykolajivin kaupunkiin. Kaupungin pormestarin mukaan kaupungissa käydään taisteluja. Mykolajiv sijaitsee Etelä-Ukrainassa Mustanmeren rannalla.

Aiemmin tällä viikolla Venäjä valtasi läheisen Hersonin kaupungin. Alueen kuvernöörin Gennadi Lagutan mukaan Venäjä valmistelee Hersoniin lavastettua Venäjä-mielistä mielenosoitusta. Mielenosoituksen on Lagutan mukaan tarkoitus viestiä Venäjälle, että ukrainalaiset toivottavat venäläisjoukot tervetulleiksi.

The New York Timesin mukaan Kiovassa kuultiin useita voimakkaita räjähdyksiä perjantaina. Ukrainan armeijan mukaan Venäjän joukot keskittyvät nyt saartamaan Kiovaa.

Torstaina Pohjois-Ukrainan Tšernihiviin tehdyissä Venäjän ilmaiskuissa on kuollut ukrainalaisviranomaisten mukaan ainakin 47 ihmistä. Kaakkois-ukrainalainen Mariupolin kaupunki on yhä ukrainalaisten hallussa, mutta Venäjä jatkaa sen saartoa.

YK:n ihmisoikeustoimiston mukaan 331 siviiliä on kuollut ja 675 loukkaantunut Venäjän hyökättyä Ukrainaan, kertoo Reuters. Todelliset luvut ovat todennäköisesti raportoitua suuremmat.

The Times -lehden mukaan Zelenskyi on selvinnyt Venäjän hyökkäyksen aikana ainakin kolmesta salamurhayrityksestä. Lehden mukaan sekä tšetšenialaisia erikoisjoukkoja että venäläisiä palkkasotilaita on lähetetty tehtävään. The Timesin mukaan salamurhat on estetty Ukrainan turvallisuuspalvelulle tehtyjen vuotojen ansiosta.

 

Venäjän duuma ja parlamentin ylähuone hyväksyivät perjantaina yksimielisesti lain, joka mahdollistaa jopa 15 vuoden vankilatuomion rangaistukseksi ”valheellisen” tiedon levittämisestä Venäjän asevoimista.

Venäjän viranomaisten mukaan länsimaat levittävät tarkoituksella väärää tietoa kylvääkseen eripuraa Venäjän kansalaisten välille. Jatkossa rikoslain nojalla voidaan tuomita sakko- tai vankeusrangaistukseen.

”Huomisesta alkaen laki rankaisee niitä, jotka valehtelevat ja antavat lausuntoja, jotka häpäisevät asevoimiamme”, duuman puhemies Vjatšeslav Volodin sanoo Reutersin mukaan.

Suomen Journalistiliiton kansainvälisten asioiden asiantuntija Salla Nazarenko pitää päätöstä erittäin huolestuttavana.

”Tällaisella lainsäädännöllä voi olla hyvin kauaskantoisia vaikutuksia. Päätös on suoranainen vaatimus sensuurista, ja sillä pilkataan vapaata tiedonvälitystä ja journalismia.”

Nazarenko kertoo, että liitto aikoo olla yhteydessä suomalaisiin mediataloihin ja Venäjällä oleviin kirjeenvaihtajiin tilanteesta. Ensisijainen vastuu Venäjällä työskentelevistä suomalaistoimittajista on mediataloilla. Ne arvioivat, joutuvatko pyytämään työntekijöitä palaamaan Suomeen turvallisuussyistä. Nazarenkon mukaan päätös vaikuttaa koskevan kaikkia Venäjän alueella oleskelevia.

”Venäjä on jatkuvasti erilaisin keinoin, kuten viisumien myöntämisen viivyttelyllä, yrittänyt painostaa sekä omia että läntisiä toimittajia. Tämä on sen intensiivistä jatkamista.”

Venäjällä mediaa valvova viranomainen Roskomnadzor on perjantaina myös rajoittanut pääsyn useille ulkomaalaisille uutissivustoille. Joukossa ovat esimerkiksi BBC:n ja Deutche Wellen verkkosivut. Venäjä syyttää sivustoja väärien tietojen levittämisestä Ukrainan sotaan liittyen. BBC:n mukaan myös ainakin Facebookiin ja Google Play -palveluun pääsy on estetty.

 

Naton Jens Stoltenberg puhui perjantaina tiedotustilaisuudessa Nato-maiden ulkoministereiden kokouksen jälkeen. Nato ei julista Ukrainan ilmatilaa lentokieltoalueeksi. Volodymyr Zelenskyi on aiemmin pyytänyt Natoa perustamaan lentokieltoalueen, jotta Venäjä ei voisi iskeä yhtä helposti Ukrainaan.

Nato tukee Ukrainaa sodassa, ja Stoltenbergin mukaan on Naton velvollisuutena varmistaa, ettei sota leviä Ukrainan rajojen ulkopuolelle Euroopassa. Nato ei kuitenkaan aio viedä sotilaitaan Ukrainaan.

Stoltenbergin mukaan Nato vahvistaa yhteistyötä Suomen ja Ruotsin kanssa. Stoltenberg vetosi Venäjää lopettamaan sotimisen välittömästi.

Aftonbladet-lehden ja Demoskop-tutkimusyhtiön toteuttaman kyselyn mukaan 51 prosenttia ruotsalaisista haluaa nyt liittyä sotilasliitto Natoon. Liittymistä vastustaa 27 prosenttia ja epävarmoja on 22 prosenttia.

 

Presidentti Sauli Niinistö tapaa perjantai-iltana Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin. Presidentit keskustelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, sodan vaikutuksista Euroopan turvallisuusjärjestykseen sekä Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisestä yhteistyöstä.

Vladimir Putin kehotti perjantaina televisiopuheessaan Venäjän naapurimaita välttämään jännitettä lisääviä toimia, kertoo Reuters. Putinin mukaan Venäjällä ei ole pahoja aikeita naapureita kohtaan, ja hän neuvoo olemaan kärjistämättä tilannetta.

Moskovan pörssi on ollut maanantaista 28. helmikuuta asti suljettuna. CNN:n toimittajan Bianna Golodrygan Twitter-julkaisun mukaan pörssi pysyy kiinni ainakin maaliskuun 9. päivään asti.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n arvion mukaan yli 1,25 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen alettua.