Pienempi julmuri matkii isompaa – myös Boko Haram perusti "islamilaisen valtion"

Terroristijärjestö julkaisi videon, jossa teloitetaan 20 miestä.

Boko Haram
Teksti
Hannu Pesonen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Nigerian pohjois- ja koillisosissa toimiva pahamaineinen terroristijärjestö Boko Haram on ilmoittanut perustaneensa oman islamilaisen kalifaattinsa alueille, jotka se sanoo vallanneensa Nigerian pohjoisosissa ja Kamerunissa.

Viime viikolla julkaisemallaan videolla Boko Haramin johtaja Abubakar Shekau kutsuu ”kalifaattiaan” Islamilaiseksi valtioksi. Syyriassa ja Irakissa laajoja alueita vallannut Isis-järjestö on viime kuusta lähtien käyttänyt samaa nimeä.

Äärimmäisen raa’alla terrorilla hallitsevan Isisin johtaja, kalifiksi itseään kutsuva Abu Bakr al-Baghdadi on ilmoittanut tavoitteekseen hävittää valtiorajat Välimereltä Persianlahdelle ja luoda Lähi-itään yhtenäisen, Koraaniin ja sen jyrkimpiin ja vanhoillisimpiin tulkintoihin perustuvan ääri-islamilaisen valtion.

Boko Haramin johtaja Shekau on ilmaissut avoimesti ihailevansa al-Baghdadia. Videolla Boko Haram matki Isisiä myös esittelemällä mestauksia: terroristit ampuvat 20 siviilipukuista miestä.

Kalifaateiksi on kutsuttu valtioita, jotka islamin miekkalähetys laajensi 6001400-luvuilla kattamaan Lähi-idän, osia Pohjois-Afrikasta ja Etelä-Euroopasta. Niitä johtivat uskonnon perustajan profeetta Muhammadin perillisinä ja seuraajina itseään pitämät kalifit.

Khalifa- eli seuraaja-nimellä tarkoitettiin alun perin uskonnollista ja poliitista johtajaa, joka luotsasi Muhammadin kuoleman jälkeen vuonna 632 perustettua ensimmäistä islamilaista valtakuntaa.

 

Isis on saalistanut kevään ja kesän kuluessa pääasiassa Irakista valtaamiltaan alueilta miljardiomaisuuden sekä runsaasti huippunykyaikaista aseistusta, jota Yhdysvallat oli toimittanut Irakin armeijalle.

Siihen verrattuna Boko Haram on hajanainen ryysyläisarmeija, jonka aseistus, varallisuus ja hallinta-alue ovat selvästi vaatimattomampaa tasoa.

Vähättelyyn ei kuitenkaan ole mitään aihetta.

Boko Haramin ”kalifaatti” lisää oleellisesti jo ennestään suurta epävakautta Afrikan länsi- ja keskiosissa.

Se ruokkii myös arvioita, että kaksi häikäilemätöntä, julmaa ja samaan tavoitteseeseen yksisilmäisesti pyrkivää terroristijärjestöä saattavat laajentaa yhteistyötään, joka tähän asti on ollut lähinnä keskinäisen yhteisymmärryksen ja satunnaisten välikäsien varassa.

Boko Haramia ja Isisiä yhdistää katkera viha ”maallisia” hallituksia vastaan. Molempien johtajat pitävät itseään puhdasoppisina uskonsotureina.

Kumpikin on opiskellut tahoillaan islamilaista teologiaa ”kalifi” al-Baghdadi yliopistossa, ”imaami” Shekau koraanikouluissa ja moskeijoissa. Heidän johtamiensa järjestöjen peruskivenä on ollut al-Qaida. He ovat samaa ikäpolvea, 4045-vuotiaita.

Yhdysvallat on luvannut kummankin kiinniottamiseen johtavista tiedoista palkkion, al-Baghadista 7,5 miljoonaa euroa, Shekausta 5,5 miljoonaa.

 

Al-Baghdadia ja Shekauta yhdistää myös sama kokemus: he ajattelevat, että oma valtio on heidät pettänyt ja länsimaat kohtelevat heitä kaltoin.

Molemmat ovat fanaattisia, arvaamattomia mutta ovelia strategeja, jotka osaavat ottaa irti kaiken rajallisista sotilaallisista voimavaroistaan ja hyödyntää armottomasti vastustajiensa heikkoudet.

Kumpikaan ei kaihda pahimpiakaan raakuuksia, ja molemmat käyttävät niitä ilman tunnontuskia valtaansa ja pelotevaikutettaan vahvistavina aseina.

Molempien järjestöjen menestyksiä selittää niiden tukialueilla asuvan väestön syrjäytyminen ja katkeruus vallanpitäjiä kohtaan. Kumpikaan ei ole saanut tämän väestön täyttä tukea, mutta on pystynyt hyödyntämään taitavasti sen, että väki luottaa vielä vähemmän maansa hallitukseen.

Yhtäläisyyksiä on ällistyttävän paljon, eikä maantieteellinen etäisyys sulje pois yhteistyötä.

Boko Haram on jo tähän asti saanut tukea ja koulutusta Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan al-Qaidalta sekä todennäköisesti myös Somalian hallitusta vastaan sotivalta ääri-islamilaisesta al-Shabaabilta.