Myös Suomi käyttää ilmaiskuja Afganistanissa

Afganistan
Teksti
Pekka Ervasti
tommi härkönen
Suomalaisjoukkojen komentajan everstiluutnantti Tommi Härkösen mukaan ennen mahdollista ilmaiskua selvitetään tarkasti, ettei kohdealueella ole siviilejä.

Suomalaisjoukkojen komentaja, everstiluutnantti Tommi Härkönen kertoo, että tarvittaessa Nato-hävittäjien isku on saatavissa muutamassa minuutissa.

Ilmaiskut nousivat kohun keskiöön Afganistanissa, kun saksalaisten ISAF-joukkojen komentaja tilasi hävittäjähyökkäyksen syyskuun alussa kahta talebanien kaappaamaa polttoainerekkkaa vastaan. Iskussa kuoli toista sataa ihmistä, joukossa siviilejä, myös naisia ja lapsia.

Iskun peittely, vähättely ja myöhemmin paljastuneet yksityiskohdat ovat jo johtaneet Saksassa asevoimien komentajan, entisen puolustusministerin ja toisen korkean upseerin eroon.

Suomen Kuvalehti kertoo tänään ilmestyvässä numerossaan (SK 50/2009), että sotilaallinen tilanne on kiristynyt myös suomalaissotilaiden vastuualueella Pohjois-Afganistanissa siinä määrin, että ilmatukea on tarvittu.

Everstiluutnantti Tommi Härkönen vahvisti äskeisen puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok) Afganistanin-vierailun yhteydessä SK:lle, että ilmatukea on käytetty operaatioissa loppuvuonna.

Vaikka päätökseen osallistuvat monet eri tasot etulinjan taistelijoista Naton lennonvalvontaan, ratkaisu iskun tarpeellisuudesta ja mahdollisuudesta voidaan tarvittaessa tehdä minuuteissa.

Natolla on käytännössä koko ajan ilmassa partioivia hävittäjiä, jotka maajoukot voivat tarvittaessa kutsua apuun. Lähimmät Nato-hävittäjät ovat saksalaisia Tornadoja, joita on sijoitettu Marmalin tukikohtaan Mazar-i-Sharifin lähelle suomalaisjoukkojen tukikohtaa Camp Northern Lightsia.

Siviiliuhrien mahdollisuus on tehnyt iskuista kiisteltyjä. Everstiluutnantti Härkösen mukaan jokainen isku arvioidaan huolellisesti etukäteen ja harkinnassa otetaan huomioon, voiko kohdealueella olla mahdollisesti siviilejä.

”Vaikka maasto on täällä vaikeaa, pystymme silti tähystämään ja selvittämään asiaa.”

Härkösen mukaan on ilmiselviä kohteita, joihin iskuja ei voi pyytää.

”Kukaan täysjärkinen ei esimerkiksi tilaa ilmaiskua mitään kylää vastaan.”

Teksti ja kuvat Pekka Ervasti, Mazar-i-Sharif, Afganistan

Aiheesta lisää:

Häkämies vastaa Haloselle Afganistanista: ”Täällä ei olla siviilejä surmaamassa” (Suomenkuvalehti.fi 5.12.2009)

Itsenäisyyspäivä Afganistanissa: Vaikutusvaltainen kuvernööri Atta kiitti suomalaisjoukkoja (Suomenkuvalehti.fi 6.12.2009)

”Omelettimies” Savioja kouluttaa Afganistanin armeijaa (Suomenkuvalehti.fi 10.12.2009)