Isis vyöryy taas – mutta tämän pellon laidalle terroristit on pysäytetty

SK Syyriassa: Vain kurdit kurittavat Isisiä. Nyt joukot valmistautuvat hyökkäämään.

Irak
Teksti
Hannu Pesonen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

CIZIRE, SYYRIA – Laukaus kajahtaa kesannolla olevan vehnäpellon yli Isisin asemista. Se napsahtaa Syyrian kurditaistelijoiden etuvartioaseman ampumahautojen hiekkasäkkeihin.

Sitten Kharbit Banaatin aution kylän liepeillä on taas hiljaista.

Olemme Ciziressä, joka on Syyrian kurdien itsehallintoalueen kolmesta maakunnasta suurin. Olen tullut rintamalle läheisestä luodinreikien täplittämästä Serekaniyen pikkukaupungista, jonka kurdijoukot hiljattain valtasivat takaisin jihadisteilta.

”Aika vähän niistä on haittaa”, asemaa miehittävien kurdien itsepuolustusjoukkojen YPG:n päällikkö Omar Zagar sanoo.

”Ne” ovat ääri-islamistijärjestö Isis, joka pitää pellon tuolla puolen näkyvää matalaa rauniokylää hallussaan. Tuon etuvartioaseman takana aukeaa ääri-islamistien valtaama leveä vyöhyke. Se ulottuu muutaman kymmenen kilometrin päähän toiselle Syyrian kurdialueelle Kobaneen asti ja myötäilee Turkin ja Syyrian rajaa.

Raakuutensa ja murhanhimonsa takia pelätty Isis tuotti taas viime viikolla sekä Irakin että Syyrian hallitusten joukoille kaksi nöyryyttävää ja merkittävää tappiota.

Valtaamalla Ramadin kaupungin jihadistisoturit työntyivät vain reilun sadan kilometrin päähän Irakin pääkaupungista Bagdadista.

Syyriassa Isis valtasi muinaista Palmyran kaupunkia ympäröivät alueen sekä viimeisen hallituksen valvoman raja-aseman Irakin rajalla.

Hyökkäykset noudattelivat aiempaa linjaa: eteenpäin, yllättäen, ja sinne missä vastus on heikoin. Ne pyyhkivät pöydältä viime aikoina voimistuneet väitteet ääri-islamistien iskukyvyn heikkenemisestä

Mutta täällä vehnäpellon laidalla kalifaatti on nyt törmännyt kiviseinään.

Ramadin ja Syyrian tapahtumat ovat osoittaneet, että sen enempää Syyriassa kuin Irakissakaan ei ole kuin yksi todellinen vastavoima Isisille: kurdit.

Vain Irakin Kurdistanin peshmergasoturit ja Syyrian kurdien itsehallintoalueen YPG ovat onnistuneet pysäyttämään Isisin etenemisen ja pitämään alueensa valtaosin rauhallisina.

 

Pellon reunalle juuttuminen on ollut Isisille kova kolaus.

”Katso tuota kukkulaa. Taistelimme siellä viime talvella viikkojen ajan armottomasti. Nyt se on taas hallussamme”, osoittaa kurdien puolella puoli vuotta sotinut saksalainen vapaaehtoissoturi, joka käyttää nimeä Hans Schneider.

Vajaan kilometrin päässä olevan sorarinteen liepeiltä Isisin asemista kuuluu moottorien ääniä. Mutta ei sieltä panssarivaunuja ole luvassa ylittämään peltoa, Zagar ja muut kurdisoturit sanovat.

Islamistien suurtavoitteena oli viime syksynä jatkaa nopeaa laajentumistaan valtaamalla ensin Kobane ja sitten muut Syyrian kurdialueet. Tarkoituksena oli luoda Turkin rajaa pitkin kulkeva yli sadan kilometrin pituinen yhtenäinen alue huolto- ja värväysreitiksi.

Operaation oli määrä sujua samanlaisena läpimarssina kuin Mosulin ja monien muiden kaupunkien valtaaminen Irakin armeijalta viime kesänä, mutta se mureni ensin Kobanessa ja sitten täällä. Neljän kuukauden suurtaisteluissa kurdit ensin torjuivat ja sitten häätivät Isisin.

Hyökkäyssuunta on jopa vaivihkaa kääntynyt. Nyt kun Isis on keskittänyt voimansa Ramadiin ja Palmyraan, voitoistaan rohkaistuneet kurdit yrittävät nyt tehdä saman missä Isis epoäonnistui: avata käytävän täältä Kobaneen ja yhdistää siten kaksi Syyrian kolmesta kurdialueesta.

 

Sota Syyrian koilliskolkan rintamalla on juuri nyt laiskaa laukaustenvaihtoa ja odotusta.

Tarkka-ampujat kokeilevat taitojaan parin kolmen kilometrin päästä, kranaatinheittimet ja tykit pysyivät hiljaa.

”Odotan jo pääseväni taistelemaan. Haluan hyvittää veljeni kohtalon”, sanoo YPG:tä tukevien naisten itsepuolustusjoukkojen YPJ:n soturi Barfin Kobani, 18, marssiessaan vahtivuorolleen naistaistelijoiden etuvartioasemaan.

Hän liittyi naistaistelijoihin kymmenen kuukautta sitten veljensä kaaduttua rintamalla.

Kobanin odotus on täyttymässä.

Viime viikolla, samaan aikaan kun Isis marssi eteenpäin Ramadissa ja Palmyrassa, täkäläiset kurdijoukot saartoivat Isisin soturit yli 20 kylässä Serekaniyen lähellä ja ilmoittivat surmanneensa parissa päivässä yli 170 jihadistia.

YPG:n ja YPJ:n yhteisvahvuus on 40 000 kurditaistelijaa. Isisillä on riveissään yhteensä 30 000 asemiestä.

 

Isis valvoo nyt Irakin länsi- ja pohjoisosissa ja Syyrian pohjois- ja itäosissa laajoja alueita, joilla ennen hyökkäyksiä asui kahdeksan miljoonaa ihmistä. Ne se yhdisti viime kesäkuussa ”islamilaiseksi valtioksi”.

Isisin tarkoitus on levittää Koraanin ahdasmielisimpiin ja jyrkimpiin tulkintoihin perustuva valtansa kaikkialle Lähi-itään.

Ramadin menetys muistuttaa pelottavalla tavalla viime kesän tapahtumista, jolloin Isis vyöryi vastustamattomalla tavalla eteenpäin ajaen edesssään lähes ilman vastarintaa pakoon sännänneitä irakilaissotilaita sekä suuria pakolaisryhmiä.

Mutta suora vertailu ei toimi. Ramadia ja Palmyraa vallatessaan Isis on tällä kertaa venyttänyt sotilaallisen toimintakykynsä äärirajoilleen. Siksi se on alakynnessä Syyrian kurdirintamalla.

”Isisin voitot ovat olleet enemmän Irakin ja Syyrian armeijan heikkoutta kuin jihadistien hyvyyttä. Kun heillä on kurdien kaltaisia todellisia vastustajia, tilanne on täysin toinen”, sanoo tänne eturintama-asemaan tiedustelutehtäviin saapunut Brian, sotanimeltään ”Zagros”.

Zagros on amerikkalainen ”vapaaehtoissoturi”. Käytännössä hän junailee Yhdysvaltain sotilastukea alueelle.

Isisin arvioidaan nyt puskevan eteenpäin Ramadista itään kohti Habbaniyaa, jossa hallituksen joukot yrittävät koota rivejään vastahyökkäykseen.

 

Kurdien apua tarvittaisiin kipeästi kaikkialla Irakissa ja Syyriassa, jos Isis halutaan ensin pysäyttää ja sitten nujertaa.

Irakin Kurdistan on jo vuosien ajan toiminut kuin itsenäinen valtio, jonka päätöksiin Bagdadin hallituksella ei ole sanansijaa. Se on Irakin rauhallisin osa.

Syyrian kurdit julistivat omille alueilleen Rojavaan itsehallinnon viime vuonna. Se on puolestaan ainoa alue Syyriassa, jossa kaikki kansanryhmät ja uskonnot elävät sovussa ja jossa vallitsee todellinen kansanvalta.