Irakin pommi-iskut: Mitä terrorilla tavoiteltiin?

ääriliikkeet
Teksti
Netta Vuorinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Irakilaismies tutkii terrori-iskussa vaurioitunutta kirkkoa 15. elokuuta Kirkukissa Irakissa. Kuva Marwan Ibrahim / AFP / Lehtikuva.


Maanantai oli synkkä päivä Irakissa: yhteensä 42 pommi-iskussa eri puolilla maata kuoli lähes sata ihmistä. Yli kolmesataa haavoittui autopommien, itsemurhaiskujen ja ammuskelujen seurauksena.

Lehdet kirjoittivat “Irakin verisimmästä päivästä vuoteen”. Viimeksi yhtä tuhoisa isku tehtiin toukokuussa 2010.

Tällä kertaa muslimien pyhä ramadan-kuukausi oli juuri ehtinyt puoleen väliin.

Myöhään maanantaina al-Tawab -moskeijassa oli iltarukousten aika. Toimitus keskeytyi Irakin armeijan univormuihin pukeutuneiden miesten tunkeutuessa sisään. He raahasivat ulos al-Sahwa-liikkeen jäseniä ja tappoivat näistä neljä.

Irakin turvallisuusjoukot räjähdyspaikalla Kirkukissa 15. elokuuta. Kuva Marwan Ibrahim / AFP / Lehtikuva.

Sunnalaiseen al-Sahwaan kuuluu vastarintataistelijoita, jotka ovat liittoutuneet Yhdysvaltain kanssa.

Ruumiiden lähistölle jätetty viesti taas väitti hyökkääjien kuuluvan Dawlat al-‘Iraq al-Islamiyyaan eli ISI:iin, joka pitää sisällään Irakin al-Qaidan sekä muiden vastarintaryhmien jäseniä.

Al-Sahwa tekee yhteistyötä Irakin sekä Yhdysvaltain joukkojen kanssa. Hallituksen ja al-Sahwan liittoumaa pidetään yhtenä mahdollisuutena Irakin rauhoittamiseen. Al-Sahwaan kuuluu entisiä sunnikapinallisia, jotka kääntyivät al-Qaidaa vastaan vuoden 2006 tienoilla.

Viime viikolla ISI kehotti al-Sahwan jäseniä joko liittymään takaisin kapinallisjoukkoihin tai vastaamaan seurauksista.

Satunnaisia iskuja vai tasaista levottomuutta?

Bagdadin keskustassa tarkastettiin autoja ja kuljettajia päivän aikana tapahtuneiden autopommi-iskujen vuoksi. Kuva Ahmad al-Rubaye / AFP / Lehtikuva.

Maanantaina tapahtunut terrori-iskujen sarja osoitti, että ääriryhmät ovat Irakissa edelleen elävä uhka – oli maassa amerikkalaisjoukkoja tai ei.

Jos Irakin tilannetta mitataan kuolleiden määrällä, viime vuodet ovat sujuneet kohtuullisesti. Kuukausittainen uhriluku on huomattavasti alempi kuin vuonna 2006, jolloin sunnien ja šiiojen väliset yhteenotot olivat rajuimmillaan.

Silti väkivalta on yhä varsin yleistä Irakissa. Yhtenä ratkaisuna on pidetty amerikkalaisjoukkojen jäämistä maahan. Tällä hetkellä jäljellä olevat Yhdysvaltain joukot toimivat enää koulutustehtävissä. Joukkojen on määrä poistua Irakista vuoden loppuun mennessä.

Siinä missä osa irakilaispoliitikoista on toivonut amerikkalaisjoukkojen jäävän, toinen ääripää vannoo väkivallan lisääntyvän, jos niin käy. Mitä maanantain iskuilla oikein tavoiteltiin?

Iskuja on pidetty yrityksenä karkottaa amerikkalaisjoukot pois Irakista. Toisaalta osa tutkijoista on nähnyt iskujen tavoitteeksi pelotella irakilaiset uskomaan, että amerikkalaisjoukkojen on pysyttävä maassa. Muuten al-Qaidan toiminnalta maassa putoaisi pohja.

“Jos amerikkalaiset lähtevät, al-Qaidalla ei enää ole syytä toimia Irakissa”, sanoo valtio-opin professori Hamid Fhadil Bagdadin yliopistosta. “Al-Qaida haluaa joukkojen jäävän, jotta Irak säilyisi taistelutantereena amerikkalaisia vastaan.”

Lähteet: Guardian, Boston Globe, BBC, New York Times