Ukrainassa tavalliset ihmiset valmistautuvat sissisotaan – Molotovin cocktaileja tehdään kotipöytien ääressä sarjatuotantona

Ukraina alkoi viime vuonna kouluttaa kansalaisiaan alueellisiksi puolustusjoukoiksi, jotka tarvittaessa turvautuvat sissitaktiikoihin.

Harkova
Teksti
Tuula Koponen

Harkovalainen Maria Avdeeva on nukkunut viime yöt kerrostaloasuntonsa käytävässä. Hän uskoo olevansa siellä parhaiten turvassa. Kellariin hän ei mene koska pelkää jäävänsä jumiin, jos pommit vaurioittavat rakennusta.

Venäjä on tulittanut 1,4 miljoonan asukkaan Harkovaa Koillis-Ukrainassa jo viikon. Raketti-iskuissa on tuhoutunut hallinto- ja sotilaskohteiden lisäksi myös asuinrakennuksia, vaikka Venäjä on kiistänyt iskevänsä siviilikohteisiin.

Avdeeva käy joka aamu valokuvaamassa yölliset tuhot Harkovan kaduilla ja kuulostelee samalla ihmisten mielialoja. Hän kerää todistusaineistoa sotarikosoikeudenkäyntiä varten. Ukrainassa Venäjän sotatoimia pidetään kansanmurhana.

”Ihmiset tuntevat raivoa ja vihaa, mutta he taistelevat. He eivät ole koskaan olleet näin yksimielisiä kuin nyt”, Avdeeva sanoo puhelimitse.

Kuten muihinkin Ukrainan kaupunkeihin myös Harkovaan perustettiin alkuvuodesta aluepuolustusjoukot. Ne koostuvat sotilaista ja reserviläisistä. Joukkojen tehtävänä on ollut valmistaa paikallista väestöä suojelemaan kaupunkejaan ja kotejaan hyökkäyksen sattuessa.

Ukraina otti käyttöön uuden ”kansallisen vastarinnan doktriinin” sen jälkeen, kun Venäjä alkoi keskittää joukkojaan Ukrainan rajoille viime vuonna. Doktriini velvoittaa kaikki alle 60-vuotiaat miehet ja naiset asepalvelukseen. Myös tavallisia työssä käyviä ihmisiä ryhdyttiin kouluttamaan sissisodan varalle.

Nyt siviileille on jaettu aseita ja ammuksia. Ampuma-aseita ei riittänyt kaikille halukkaille. Harkovassakin on turvauduttu kotitekoisiin pommeihin, Molotovin cocktaileihin. Vapaaehtoiset kaupunkilaiset ovat valmistaneet niitä sarjatuotantona takapihoilla, kellareissa ja kotona pöytien ääressä.

”Vastarintaryhmät ovat valmistautuneet sabotaasitoimiin, jos Venäjä yrittää miehittää kaupungin”, Avdeeva sanoo.

”Minäkin pysyn heidän rinnallaan. En jätä kotiani ennen kuin on aivan pakko.”

Avdeeva on Ukrainan eurooppalaisen asiantuntijayhdistyksen tutkimusjohtaja ja yksi sen perustajista. Ajatushautomo tutkii muun muassa turvallisuusuhkia.

Harkovalainen kahvila on tuhoutunut pommituksissa.

 

Harkova sijaitsee 40 kilometrin päässä Venäjän rajalta. Kaupunki on pääosin venäjänkielinen ja ukrainaa äidinkielenään puhuvat ovat vähemmistö. Venäjä on perustellut hyökkäystään venäjänkielisen väestön suojelulla.

”Täyttä sumutusta ja Venäjän propagandaa. Harkovassa ei ollut koskaan kielisyrjintää, ihmiset ovat aina tulleet hyvin toimeen keskenään”, kaupungissa koko ikänsä asunut Avdeeva sanoo.

Avdeeva oli odottanut Venäjän tekevän ”jonkinlaisen sotilaallisen operaation” Ukrainassa, mutta täysimittaiseen sotaan hänkään ei uskonut.

Keskiviikkona Harkovassa käytiin katutaisteluja, sillä venäläisiä laskuvarjojoukkoja oli mediatietojen mukaan laskeutunut aamulla kaupunkiin. Presidentti Volodomyr Zelenskiyn hallinnon edustaja kuvasi Harkovaa ”2000-luvun Stalingradiksi”.

”Miltei kaikesta on jo pula, myös leipäkioskeille on pitkät jonot. Jos haluaa sisälle ruokakauppaan, on ensin seisottava oven ulkopuolella useita tunteja”, Avdeeva sanoo.

Myös Ilta-Sanomien, Helsingin Sanomien ja Ylen tiistaina ja keskiviikkona haastattelemat harkovalaiset kertoivat puutteesta, pommituksista ja pelosta, mutta myös taistelutahdosta.

Harkovasta on paennut valtava määrä ihmisiä. Lähteneiden määrää on mahdotonta arvioida, sillä miehet ovat saatelleet perheensä turvaan ja palanneet itse rintamalle. Turvaan pääseminen on käymässä entistä vaikeammaksi.

Harkovasta on lähes tuhat kilometriä Puolan rajalle.

”Polttoaineet ovat vähissä. Junat ovat täpötäysiä, kaikki eivät yksinkertaisesti mahdu mukaan. Lentoliikennettä ei ole. Monet äidit yksinkertaisesti lähtevät kävelemään lastensa kanssa”, Avdeeva sanoo.

Lasten pelit jäivät taakse.

 

Maria Avdeeva sai oman perheensä turvaan Harkovan ulkopuolelle heti Venäjän hyökättyä. Itsensä puolesta hän ei pelkää.

”Tärkeintä on, että maailma saa tietää, mitä Venäjä on nyt tekemässä. Jatkan työtäni niin kauan kuin minulla on katto pään päällä sekä vettä ja sähköä”, hän sanoo.

Keskiviikkona Pravda kertoi tiedustelulähteisiin vedoten, että Venäjällä maanpaossa oleva entinen presidentti Viktor Janukovytš olisi Minskissä odottelemassa paluuta Ukrainan johtoon. Venäjämielinen, korruptiosta epäilty Janukovytš syrjäytettiin vuonna 2014 kolme kuukautta kestäneiden mielenosoitusten, niin sanotun Euromaidanin jälkeen.

Janukovytš pakeni ensin Harkovaan, jossa hän yritti naamioida pakonsa ”presidentin tarkastuskierrokseksi”. Harkovan tuolloinen kuvernööri Mykhailo Dobkin kuvaili myöhemmin Janukovytšia ”kaveriksi toiselta planeetalta”.

Maria Avdeevan mukaan presidentti Vladimir Putinin yritys palauttaa Janukovytš Ukrainan johtoon on absurdi.

”Hän on petturi. Ukrainalaiset eivät ikinä hyväksyisi häntä,” Avdeeva sanoo.

Toimistorakennuksen moderni julkisivu pirstaloitui pommituksissa.