Kanava: Lallin ja piispa Henrikin tarina on kyseenalaistettu – mutta voisiko se sittenkin olla totta?

Jos jostakin henkilöstä tulee historiallinen legenda – kuten esimerkiksi Mannerheimista – lähes aina tuo henkilö on ollut olemassa, kirjoittaa Eero Ojanen.

Teksti
Eero Ojanen

Teksti on julkaistu alun perin Kanava-lehden numerossa 1/2023. Suomen Kuvalehti julkaisee alun perin Kanavassa julkaistuja tekstejä verkossa.

Tapahtuiko Köyliönjärven jäällä 1100-luvulla veriteko, jossa sittemmin Lalliksi kutsuttu mies murhasi korkean kirkollisen henkilön, Henrikin? Kysymys ei ole yhdentekevä, koska Lallin ja piispa Henrikin tarina on Suomen pisin perinne, ja se elää täyttä päätä tänäkin päivänä. Uusin osoitus kiinnostavuudesta ovat hiljattain ilmestyneet kaksi kirjaa, Mikko K. Heikkilän ja Tuomas Heikkilän teokset, jotka tarjoavat hyvin erilaisia näkökulmia asiaan.

Vanhastaan tutkijoiden valtaosa on pitänyt itse tapausta todenperäisenä, joskaan ei ole ollut yksimielisyyttä siitä, mihin taustakuvioon se kytkeytyi. Mutta koko asiaa on myös epäilty. Tuomas Heikkilän kirja Lalli – Kansallismurhaajan muotokuva (Tammi 2022) edustaa tätä kantaa, joskin sen varsinainen aihe on Lallia koskeva myöhempi perinne eikä niinkään itse tapauksen arviointi. Mikko K. Heikkilä paneutuu nimenomaan jälkimmäiseen seikkaan niin ikään viime vuonna ilmestyneessä teoksessaan Heinien herrat – Suomen historian pisin perinne (Warelia).