Venäläistutkijat syyttivät suomalaisia sotavankien tappamisesta: Asiakirjat todistavat systemaattisen historian vääristelyn

Essee: Itä-Karjalan suomalaismiehityksen historiaa yritetään kirjoittaa Venäjällä uudelleen vääristelemällä lähteitä ja tekemällä niistä outoja tulkintoja, kirjoittaa Irina Takala.

historia
Teksti
Irina Takala

Itä-Karjalan suomalaismiehityksen historiaa yritetään kirjoittaa Venäjällä uudelleen vääristelemällä lähteitä ja tekemällä niistä outoja tulkintoja, kirjoittaa Irina Takala Kanava-lehden numerossa 4/2020. Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaisuudessaan.

Kolme vuotta sitten Petroskoin yliopiston professorit Juri Kilin ja Sergei Verigin esittivät hieman aiemmin julkistettuihin Venäjän federaation turvallisuuspalvelun FSB:n arkiston asiakirjoihin viitaten olettamuksen, että Stalinin vainojen uhrien muistohautausmaalle Sandarmohiin Äänisen pohjoispuolelle on saatettu haudata myös neuvostoliittolaisia sotavankeja.

Väittämän mukaan nämä olisivat menehtyneet suomalaisten leireillä tai miehittäjien teloittamina.

Tämän ”tieteellisen hypoteesin” vahvistukseksi Venäjän sotahistoriallinen seura on järjestänyt vuosina 2018 ja 2019 kaivauksia Sandarmohissa. Ne suoritettiin epäammattimaisesti ja ilman säädettyjä lupia, ja niistä seurasi laajojen kansalaispiirien paheksunta. Esiin kaivettujen muutamien henkilöiden jäännösten tutkimustulokset ovat edelleen julkaisematta.

Monet ovat pitäneet Venäjän sotahistoriallisen seuran ja petroskoilaisten professorien toimia yrityksenä kirjoittaa historiaa uudelleen ja muuttaa Sandarmohin merkitystä.