Suomalaisia SS-miehiä tutkittiin – Ensin hermostuivat omaiset, sitten vastasi Kansallisarkiston johtaja: ”Historia opettaa”

Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva ihmettelee, miksi suomalaisten osallisuutta väkivaltaisuuksiin ei saisi tai olisi tarve tutkia.

Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva on julkaissut avoimen kirjeen, jossa hän arvostelee evp. everstien Pekka Holopaisen ja Kalle Liesisen näkemyksiä Kansallisarkiston selvityksestä. Historian tutkija Lars Westerlundin laatimassa selvityksessä käsiteltiin suomalaisten SS-miesten osallisuutta juutalaisten ja siviilien surmaamiseen vuosina 1941–43.

Kaksikko esitti kriittisen kannanottonsa Kanava-lehdessä (4/2019) ja kirjoitus julkaistiin 18. kesäkuuta Suomen Kuvalehden verkkosivuilla.

Holopaisen ja Liesisen mukaan 1 400 jo edesmennyttä vapaaehtoista leimattiin sotarikollisiksi valtioneuvoston tilaaman tutkimuksen perusteella.

”Epäilyksiä on vuosien mittaan kohdistunut noin kymmeneen henkilöön 1 408:sta, mutta heidänkään ei ole osoitettu tehneen yhtään sotarikosta”, he kirjoittivat.

Holopainen ja Liesinen ovat entisten SS-vapaaehtoisten perillisiä ja he toivoivat esseessään, että Kansallisarkiston tekemän selvityksen tutkimusasetelma käännettäisiin toisinpäin.