Blogit

Kirkon asiantuntijajoukko bloggaa yhteiskunnan ja kirkon rajapinnoilta.

Uskontoa saa käsitellä myös satiirin keinoin

Blogit Rajalla 8.1.2015 11:00
Jukka Keskitalo
Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.

Terrori-isku ranskalaisen satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen järkytti eilen koko maailmaa. 12 ihmistä kuoli, 11 haavoittui iskussa.

Je suis Charlie – minä olen Charlie – lauseet täyttivät sosiaalisen median. Myös itse julkaisin eilen twitter-tililläni tuon lauseen. En siksi, että kuuluisin lehden tai sen toimituslinjan ihailijoihin, päinvastoin. Julkaisin sen siksi, että sananvapautta on puolustettava silloinkin, kun sen käyttäjien mielipiteet tai ilmaisutavat eroavat omistani.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi haastoi myös niitä poliitikkoja ja uskonnollisia johtajia, joita tai joiden arvoja satiirilehti on loukannut tai ivannut, tuomitsemaan sananvapauden loukkauksen. Niemen kehotus on oikeutettu ja tärkeä.

Juuri tästä syystä itsekin julkaisin tukilauseen. Olen julkisuudessakin puolustanut uskonnonvapautta, tuominnut uskonnonvapausrikkomukset ja vaatinut uskonnoille oikeutta näkyä julkisessa tilassa.

On selvää, että yhtä lailla puolustan sananvapautta. Perusoikeuksia molemmat. Sananvapautta on puolustettava silloinkin, kun sen käyttäjien mielipiteet eroavat omistani, silloinkin kuin näkemyksiäni käsitellään kriittisesti, satiirisesti ja jopa ivallisesti.

Charlie Hebdo -lehti edustaa pitkää ranskalaista satiiriperinnettä. Lehteä on luonnehdittu julkaisuksi, jolle mikään ei ole koskematonta. Se on viime vuosina käsitellyt satiirisesti erityisesti ääri-islamia ja julkaissut profeetta Muhammedin kuvia tavalla, jonka monet muslimit ovat kokeneet loukkaavaksi. Äskettäin lehti on käsitellyt satiirisesti myös Jeesuksen syntymätarinaa.

Suomessa tiedotusvälineiden päätoimittajilla on viisas linja. Ylen Atte Jääskeläinen, Helsingin Sanomien Kaius Niemi ja Aamulehden Jouko Jokinen ovat todenneet selkein sanoin, että juuri nyt pitää puolustaa sananvapautta.

Atte Jääskeläinen on todennut (HS 8.1.2015), että Yle ei kuitenkaan tietoisesti halua loukata tai käyttäytyä uhmakkaasti, mutta on julkaissut muun muassa Muhammed-pilakuvia tai vastaavia kun se on ol­lut jour­na­lis­ti­ses­ti pe­rus­tel­tua ja asian ym­mär­tä­mi­sen kan­nal­ta vält­tä­mä­tön­tä.

En pidä uskonnon tai uskontojen pyhien arvojen tarkoituksellista loukkaamista hyvänä asiana. Selvää kuitenkin on, etteivät uskonnot voi olla kritiikin ulkopuolella.

Rajalla -blogin kirjoittajat

Jukka Keskitalo - avatar
Kirjoittaja on kansliapäällikkö, joka pohtii uskontoa ja kirkkoa julkisessa tilassa.
Riitta Kuusi - avatar
Olen neljän - tai seitsemän - lapsen mummi. Ihmisten moninaisuus kiinnostaa minua. Teen töitä ihmisten osallisuuden lisäämiseksi kirkossa. Tarvittaessa nousen barrikadeille, jos ihminen tai luonto ovat vaarassa.
Ilkka Sipiläinen - avatar
Kirjoittaja on kirkollinen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen tuntija. Kirkkohallituksessa johtavana asiantuntijana työskentelevä rovasti bloggaa yhteiskunnasta, kestävästä kehityksestä ja luomakunnan ihmeellisyydestä. Twitter: IlkkaSip
Jyri Komulainen - avatar
Kirjoittaja on dosentti ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri, joka on perehtynyt kristilliseen dogmatiikkaan ja Aasian uskontoihin.
Susanna Merikanto-Timonen - avatar
Olen kirkon ulkosuomalaistyön koordinaattori, pastori sekä viestinnän ammattilainen. Bloggaan ulkosuomalaisuudesta, maastamuutosta ja suomalaisista paluumuuttajista. Kaikille niille, joita ulkosuomalaisuus koskettaa välillisesti tai suoraan. Ulkosuomalaisuuden kokemusta minulla on Belgiasta, Saksasta ja Yhdysvalloista.
Kimmo Kääriäinen - avatar
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja, TT, VTM, dos.
Stiven Naatus - avatar
Kirjoittaja on kirkkohallituksessa oppilaitosyhteistyön asiantuntija, joka innostuu herkästi keskustelusta ja haluaa pitää mielensä avoimena.
Lari Lohikoski - avatar
Kirjoittaja on verkkoviestintäpäällikkö Kirkon tiedotuskeskuksessa, joka aiemman työuransa on työskennellyt digitaalisten innovaatioiden parissa, mutta ehti ennen digiuraansa opiskella myös teologiksi.
Anne Anttonen - avatar
Työskentelen perheneuvonnan kouluttajana Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasioiden yksikössä. Parisuhteiden dynamiikka sekä mielen ja sielun salaisuudet sytyttävät ja innostavat oppimaan koko ajan lisää.
Kari Latvus - avatar
Kirjoittaja Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja yliopiston dosentti. Kirkon yhteiskunnallinen työ, kirkon läsnäolo arjessa ja digiviestintä. - Suomen suurtyöttömyys on kansallinen tragedia, johon pitää suunnata aikaa, voimia ja taloudellista tukea.
Aaro Rytkönen - avatar
Kirjoittaja on Al Amana -keskuksen toiminnanjohtaja, Suomen Lähetysseuran työntekijä ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Kirjoittaja asuu Omanissa, Lähi-idässä, jossa hän johtaa uskontojenvälistä dialogikeskusta ja tarkastelee uskonnon ja yhteiskunnan rajapintaa islamilaisesta viitekehyksestä käsin.
Jarmo Kokkonen - avatar
Kirjoittaja toimii kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden yksikön johtajana.