Huiman tasainen vaalitulos: kolmen kärki prosenttiyksikön sisällä, keskusta kärsi rökäletappion – Näin vaali-ilta eteni

Seuraamme vaali-illan etenemistä ja kokoamme tähän juttuun tuoreimmat tulokset, osuvimmat analyysit ja mielenkiintoisimmat tarinat.

Eduskuntavaaleista tuli vielä tasaisemmat kuin mitä edes tuoreimmat mielipidemittaukset ennustivat. Sdp nousi suurimmaksi puolueeksi, mutta vaalivoitto jäi äärimmäisen niukaksi.

Kolmen suurimman puolueen kannatus mahtui yhden prosenttiyksikön sisään, eikä yksikään puolue onnistunut saamaan taakseen 18 prosentin kannatusta.

Eniten lisäpaikkoja saivat Sdp (kuusi lisäpaikkaa), vihreät (viisi lisäpaikkaa) ja vasemmistoliitto (neljä lisäpaikkaa). Perusuomalaiset ja kokoomus kasvattivat paikkamääräänsä yhdellä vuoden 2015 eduskuntavaaleihin verrattuna.

Pääministeripuolue keskusta koki rökäletappion ja menetti 18 kansanedustajapaikkaa. Sininen tulevaisuus putoaa kokonaan eduskunnasta. Liike Nyt:n Harry Harkimo onnistui säilyttämään paikkansa.

Vaalitulos:

 • Sdp 17,7 % – 40 kansanedustajaa
 • Perussuomalaiset 17,5 % – 39 kansanedustajaa
 • Kokoomus 17,0% – 38 kansanedustajaa
 • Keskusta 13,8 % – 31 kansanedustajaa
 • Vihreät 11,5 % – 20 kansanedustajaa
 • Vasemmistoliitto 8,2 % – 16 kansanedustajaa
 • Rkp 4,5 % – 9 kansanedustajaa
 • Kristillisdemokraatit 3,9 % – 5 kansanedustajaa
 • Sininen tulevaisuus 1,0 % – 0 kansanedustajaa
 • Muut 2,9 % – 2 kansanedustajaa

Tässä jutussa voit vielä palata vaali-illan tunnelmiin ja kiinnostavimpiin tarinoihin. Uuden eduskunnan kaikkiin kansanedustajiin pääset tutustumaan täältä. (Juttu vain SK:n digitilaajille.)


Klo 23.58: Huima vaali-ilta. SK:n toimittajat Vappu Kaarenoja ja Salla Vuorikoski kiersivät puolueiden vaalivalvojaiset. Tässä yhteenveto tunnelmista:

Klo 23.55: Vaalien tiukka kärkipari. Sosiaalidemokraattien ja perussuomalaisten ero on tällä hetkellä noin 5 300 ääntä ja yksi kansanedustajapaikka.

Klo 23.51: Uudellamaalla on laskettu noin 92 prosenttia äänistä. Tilanne pysyy edelleen äärimmäisen tiukkana. Tällä hetkellä vaalipiirin viimeinen paikka olisi menossa kokoomukselle.

Klo 23.45: Tältä näyttää ylivoima. Ahvenanmaan vaalipiirissä annettiin 13 074 hyväksyttyä ääntä. Niistä 11 049 kappaletta eli 84,5 prosenttia sai Mats Löfström.

Klo 23.40: Tiukka tilanne Uudenmaan vaalipiirissä. Perussuomalaisilla on hyvä mahdollisuus napata yksi lisäpaikka, joka toisi puolueen paikkamäärässä tasoihin Sdp:n kanssa. Uudellamaalla laskettu tällä hetkellä noin 88 prosenttia äänistä.

Klo 23.20: Koko maan äänistä on laskettu noin 96 prosenttia. Kaikissa muissa vaalipiireissä laskenta on jo valmis tai lähes valmis, mutta Uudellamaalla laskettu on vasta noin 80 prosenttia äänistä.

Klo 23.15: Lisää tunnelmia perussuomalaisten vaalivalvojaisista. Yli 12 000 ääntä kerännyt puolueen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari on haluttua seuraa.

Klo 23.06: Onko yhdellä äänellä väliä, kysytään monesti. Lapissa vihreiden Riikka Karppinen on jäämässä rannalle seitsemän äänen erolla. Asia ratkeaa tarkastuslaskennassa. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa keskustan Annika Saarikko valittiin eduskuntaan tarkastuslaskennan jälkeen lopulta yhdentoista äänen erolla.

Klo 22.55: Näissä kunnissa perussuomalaiset keräsi korkeimman kannatuksen.

Klo 22.40: Tältä näytti ja kuulosti, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho saapui puolueensa vaalivalvojaisiin.

Vertailun vuoksi vastaava tilanne ja Petteri Orpo kokoomuksen vaalivalvojaisista:

 

Klo 22.30: Perussuomalaisten vaalivalvojaisista tiukka viesti sinisten suuntaan: ”Nyt voidaan sanoa, että siniset eivät pystyneet tätä kansanliikkeettä tuhoamaan, kun lähtivät ministerinsalkkujen perään”, sanoo Fred Koroleff Helsingin perussuomalaisista.

Näissä vaaleissa ei huudeta jytkyä, vaan tsunamia.

Klo 22.25: Neljä vuotta sitten vihreiden Maria Ohisalo poistui vaalivalvojaisista itkien. Nyt tunnelmat ovat varsin erilaiset. Ohisalo on menossa eduskuntaan yli 8 000 äänen potilla. Salla Vuorikoski nappasi Ohisalon haastatteluun vihreiden vaalivalvojaisista.

Klo 22.20: Helsingin vaalipiirissä Piraattipuolue ja Feministinen puolue ovat vaaliliitossa. Tällä hetkellä piraattien Petrus Pennanen johtaa feministien Katju Aroa selvästi. Pennasen reilut 3 000 ääntä eivät ole kuitenkaan riittämässä läpimenoon. Helsingin vaalipiirin äänistä on tällä hetkellä laskettu noin 70 prosenttia.

jKlo 21.15: Äänestysaktiivisuus vaalipiireittäin. Korkein äänestysprosentti Helsingissä, matalin Ahvenanmaalla.

 

Klo 22.00: Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa riittää uskoa loppukiriin. Hyvinkään PS:n puheenjohtaja Henri Perälahti veikkaa jopa ykköspaikaa. Tasainen vaalitulos ennustaa joka tapauksessa vaikeita hallitusneuvotteluita.

Klo 21.58: Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho on poistunut pikkuparlamentista. Tällä hetkellä näyttää siltä, että siniset ovat putoamassa eduskunnasta.

Klo 21.50: Yksityiskohtaista tulosanalyysia saadaan vielä odottaa, mutta joitakin mielenkiintoisia havaintoja vaaleista löytyy jo nyt.

Klo 21.45: Eduskuntavaalien äänestysprosentti on 72. Nousua edellisistä vaaleista 1,9 prosenttiyksikköä.

Klo 21.40: Sdp ainakin vielä toistaiseksi ykköspaikalla. Vaalivalvojaisista löytyy kuitenkin muunkinlaisia tunnelmia kuin voitonriemua.

Helsingin Sanomat kertoo, että Uudenmaan vaalipiirin ääntenlaskennassa on ongelmia. Esimerkiksi Vantaan ennakkoäänistä oli laskettu kello 20.30 vasta kaksi prosenttia. Uudellamaalla annettiin 35 000 ennakkoääntä enemmän kuin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Klo 21.28: Tällaistakin aiheuttaa Suomen vaalijärjestelmä. Yksittäinen ääniharava vetää muita saman listan ehdokkaita mukanaan.

Ja toisaalta voi käydä niin, että suurikaan äänimäärä ei riitä läpimenoon, jos vetoapua ei ole. Esimerkiksi Lapin vaalipiirissä vihreiden Riikka Karppinen olisi jäämässä rannalle yli 6 000 äänen potista huolimatta.

Klo 21.22: Paikoissa mitattuna vain kaksi puoluetta on tällä hetkellä kärsimässä tappiota. Niin suuri on keskustan romahdus, analysoi toimittajamme Salla Vuorikoski.

 Klo 21.20: Helsingin vaalipiirissä mielenkiintoinen tilanne. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen jäämässä rannalle. Tällä hetkellä näyttää myös siltä, että piraattien ja feministien vaaliliitto jää ilman edustajapaikkaa

Klo 21.10: Toimittaja Salla Vuorikoski siirtyi vihreiden vaalivalvojaisiin. Puolue näyttää olevan matkalla kohti historiansa parasta eduskuntavaalitulosta. Tavastian ovelta löytyi ehdokas Fatim Diarra, joka on ainakin tällä hetkellä lähellä eduskuntapaikkaa. ”Upea meininki”, Diarra luonnehti tunnelmaa.

Klo 20.55. Vasemmistoliitto on voittanut eduskuntavaaleissa vain yhden kerran. Se tapahtui vuonna 1995. Nyt näyttäisi olevan tulossa toinen kerta. Sen sijaan keskustan tilanne näyttää ennakkoäänien perusteella karmaisevalta, analysoi päätoimittaja Ville Pernaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pikkuparlamentissa. Eduskuntavaalit2019.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pikkuparlamentissa. © Marjo Tynkkynen

Klo 20.50. Vaali-iltana seurataan rinnakkain puolueiden äänimääriä ja kansanedustajapaikkoja. Sellainenkin tilanne on mahdollinen, että mikään puolue ei onnistu valtaamaan ykköstilaa molemmissa kategorioissa.

Klo 20.45. Salla Vuorikosken haastatelussa kokoomuksen Elina Lepomäki. Keskustan heikko vaalitulos on Lepomäelle yllätys. ”Sipilän hallitus on ollut mainettaan parempi. Kyllä pääministerin kuuluisi saada vähän enemmän kunniaa.”

Klo 20.40. Nuorten osallistumisesta politiikkaan puhutaan tasaisin väliajoin. Tällä kertaa keskusteluun vähän toisenlaista sävyä. Tällä hetkellä kolmen kärki äänimäärissä: kaikki alle 35-vuotiaita.

Klo 20.35. Ben Zyskowicz toivoo, mutta ei taida ihan uskoa, että kokoomus ohittaisi Sdp:n ja nappaisi ykköstilan.

Puheenjohtaja Petteri Orpo vaikuttaa ainakin aavistuksen luottavaisemmalta.

 

Klo 20.25. Toimituspäällikkö Jussi Erosen pika-analyysi keskustan tilanteesta Lapin vaalipiirissä. Vaikuttaako case Kittilä myös eduskuntavaalien tulokseen?

Tällä tuloksella Sininen tulevaisuus olisi putoamassa eduskunnasta. Puheenjohtaja Sampo Terho toteaa tuloksen olevan pettymys, mutta pysyy uhmakkaana: meitä ei ole nujerrettu eikä nujerreta koskaan.

Klo 20.15. Sdp:n vaalivalvojaisissa tunnelma alkaa kääntyä ristiriitaiseksi.

Klo 20.10. Kokoomuksella ei syytä huoleen, arvioi Tuomo Lappalainen.

Eikä vaikuta tunnelma huolestuneelta myöskään puolueen vaalivalvojaisissa. Tunnelmapalojen lisäksi ennakkoäänten tulosta kommentoimassa oikeusministeri Antti Häkkänen.

Klo 20.05. Näin ennakkoäänten tulos otettiin vastaan Sdp:n vaalivalvojaisissa.

Klo 20.00. Ennakkoäänten tulokset tähän mennessä. Tuloksesta puuttuu arviolta neljännes ennakkoäänistä. Kaikista äänistä laskettu noin 37 prosenttia.

 • Sdp 19 %
 • Kokoomus 17,2 %
 • Keskusta 15,4 %
 • Perussuomalaiset 15,1 %
 • Vihreät 11,3 %
 • Vasemmistoliitto 8,8 %
 • Kristillisdemokraatit 4,3 %
 • Rkp 3,9 %
 • Sininen tulevaisuus 1 %

 

Klo 19.59. Kokoomuksen vaalivalvojaisissa tunnelma on kohdillaan ainakin vielä juuri ennen ennakkoäänten julkistamista.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolueen vaalivalvojaisissa.Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolueen vaalivalvojaisissa. Eduskuntavaalit2019.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolueen vaalivalvojaisissa. © JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Klo 19.55. Vaalitulosta jännätään myös Suomen Kuvalehden toimituksessa. Vasemmalta tuottaja Riikka Karhunen, päätoimittaja Ville Pernaa ja toimituspäällikkö Jussi Eronen.

Minne jäi ennakoitu trollaaminen ja vaalivaikuttaminen, pohtii toimituspäällikkö Jussi Eronen.

Klo 19.50. Vaalihuoneistot suljetaan kymmenen minuutin kuluttua. Näyttäisi kuitenkin siltä, että ennakkoäänistä on tuolloin laskematta vielä iso siivu. Ääniä puuttuu varsinkin Uudeltamaalta.

Klo 19.45. Tässä poseeraa varsinainen vaalikonkari. Erkki Tuomiojalla on edessä 27. vaalivalvojaiset. Silti jännittää.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja vaimonsa Heta Ravolainen-Rinne puolueen vaalivalvojaisissa.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja vaimonsa Heta Ravolainen-Rinne puolueen vaalivalvojaisissa. © ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Klo 19.40. Kokoomuksen vaalivalvojaiset järjestetään Capital-yökerhossa. Salla Vuorikoski nappasi haastatteluun puolueen ehdokkaista Atte Kalevan. ”Hassua että kokoomuslaista kritisoidaan siitä, että on oikealla”, Kaleva pohtii.

Klo 19.30. Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Apollo Live Clubissa Helsingissä ennakkoäänten tuloksia odotellaan rennoissa ja vapautuneissa tunnelmissa. Paikalla on myös valokuvaajamme Marjo Tynkkynen.

© Marjo Tynkkynen
Perussuomalaisten vaalivalvojaiset Apollo Live Club. Eduskuntavaalit2019.
© Marjo Tynkkynen

Klo 19.25. Tiesitkö, että eduskuntaan on ehdolla parisenkymmentä alle 20-vuotiasta ehdokasta. Tutustuimme heistä kahteen. Mikä saa lähtemään ehdolle, vaikka ei ole saanut vielä kertaakaan itse äänestää?

Klo 19.20. Ei jännitä yhtään, luonnehtii puolustusministeri Jussi Niinistö ja kertoo tavoitteekseen 13 000 ääntä. Sillä pääsisi läpi Uudeltamaalta.

Klo 19.15: ”Aika kuluu hitaasti lopullista tuomiota odotellessa”, kuvailee eritysavustaja Ottomatias Peura tunnelmaa Sinisten vaalivalvojaisissa olutravintola Vastarannan kiiskessä.

Ennakkoäänten julkistamiseen on vielä vajaa tunti. Sitä odotellessa ehtii lukea vaikka SK:n Vaalitarkkailija-blogia. Päätoimittaja Ville Pernaa ruotii sitä, millainen rituaali vaalien tuloslaskennan kommentointi aina on.

”Toivonkin, että television vaalilähetyksen kollektiivinen kuorolausunta siitä, että ”nyt kyseessä olivat vasta ennakkoäänet, ei lopullinen tulos” ei kestäisi kovin pitkään, vaan että sekä kokeneet juontajat, asiantuntijat ja tuloksia kommentoivat puoluejohtajat rohkaisisivat mielestä ja kertoisivat, miltä ennakkoäänien tulos vaikuttaa odotuksiin nähden ja millaiseen kokonaispottiin se viittaa.

Näitä kysymyksiä he ovat kuitenkin miettineet kukin roolissaan vuosikausia. Kun laskenta etenee, suomalainen nöyryys pääsee valloilleen erityisesti puoluejohtajien joukossa. ”Odotetaan nyt vielä lopullisia tuloksia”, saattaa joku tyytyä sanomaan vielä siinä vaiheessa, kun äänistä on laskettu aivan valtaosa.”

 

Klo 19.07. Sinisen tulevaisuuden vaalivalvojaisia vietetään Töölössä olutravintola Vastarannan kiiskessä. Mitä miettii vaali-illasta kansanedustajaehdokas Simon Elo?

Klo 19.01. SK:n toimittajat Vappu Kaarenoja ja Salla Vuorikoski suuntaavat seuraamaan puolueiden vaalivalvojaisia. Ensimmäisenä vierailukohteena on Sininen tulevaisuus.

Klo 18.45. Puolueet järjestävät vaalivalvojaisiaan hyvin erilaisissa paikoissa. Osa luottaa perinteisiin, osa on buukannut ison tilan, osa tyytyy puoluejohtajan kantapaikkaan. Tarkemmin oheisessa Twitter-ketjussa. Mitähän vaalivalvojaisten paikkavalinnoista uskaltaa päätellä?

Entä pystyykö vaalitulosta ennustamaan sen perusteella, kuinka paljon puoluejohtajia on googlattu?

Jos et luota tähän metodiin, voit lukea Vaalitarkkailija-blogista päätoimittaja Ville Pernaan ajatuksia siitä, miten gallup-datan avulla voi ennustaa uuden eduskunnan paikkajakoa.

 

Klo 18.30. Neljä vuotta sitten eduskuntavaalien äänikuninkaallisten lista näytti tältä. Kolme on joukosta poissa. Keitä nousee tilalle?

Vaalikenttien ja -valvojaisten tunnelmista raportoivat toimittajamme Vappu Kaarenoja, Tuomo Lappalainen, Heikki Vento ja Salla Vuorikoski sekä valokuvaajat Markus Pentikäinen ja Marjo Tynkkynen.

Heidän lisäkseen päätoimittaja Ville Pernaa analysoi vaalitulosta tuoreeltaan SK:n Vaalitarkkailija-blogissa. Tätä juttua ylläpitää SK:n tuottaja Tuomas Pulsa. Kannattaa myös laittaa seurantaan SK:n tilit Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa.